Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

2755 helyre vár jelentkezőket a szegedi egyetem

Szeged - Első körben felvételi kapacitásának 70 százalékát használhatta ki a szegedi egyetem: a 6556 gólya mellé második körben még 2755 pótfevételizőt fogadna. Ennek az is oka, hogy egyre kevesebb fiatal tanul tovább. A felsőfokú szakképzés ingyenes, míg az alapszakokon költségtérítésként félévenként 90-850 ezer forintot kell fizetni.
Tizenháromból tizenkét karon pótfelvételit is hirdet a Szegedi Tudományegyetem (SZTE). Ilyen sokféle továbbtanulási lehetőség közül még nem választhattak azok a felvételizők, akiknek első körben nem sikerült egyetlen felsőoktatási intézménybe se bejutniuk. A Tisza-parti egyetem különböző szakjaira a nappali tagozaton közel ezerkétszáz, esti és levelező képzésen közel ezerötszáz, míg távoktatáson nyolcvannyolc helyet kínál a fiataloknak.

Mezőgazdasági mérnök: 104 pont

Mezőgazdasági mérnöknek – állami támogatottságú képzésben és a nappali tagozaton – idén azt a fiatalt vették föl a mezőgazdasági kar e szakjára, aki legalább 104 pontot ért el. A – lapunk pénteki számában megjelent információval ellentétben – 78 pont a költségtérítéses formára jelentkezők számára volt elegendő a bejutáshoz. A pótfelvételizők a nappalin 98 ezer, a levelezőn 85 ezer forint költségtérítési díjra számíthatnak – szemeszterenként, hét féléven át.

Kapacitásához képest a legkevesebb (4) üres hellyel az általános orvostudományi kar rendelkezik, a legtöbb (388) pótlólag jelentkezőt a bölcsészettudományi kar várja. Az alapképzésbe meghirdetett szakokra így felvételt nyert fiataloknak fizetniük kell a diplomáért. A legolcsóbb, 90 ezer forintos díjat a jogi, a bölcsész-, a pedagógusképző kar egyes szakjaira pótfelvételivel bejutott hallgatók fizetnek majd, míg ugyanezeken a helyeken a legdrágább képzés 180 ezer, 205 ezer, illetve 150 ezer forintba kerül – szemeszterenként. Az SZTE legdrágább diplomájának az általános orvosi számít, hiszen 850 ezer forint a képzési hozzájárulás – ott 12 féléven át.

„Ingyenes" képzésre is be lehet jutni pótfelvételivel. A szegedi egyetemen (a jogi, az egészségügyi, a gazdaságtudományi és a pedagógusképző karon) a második körben közel kétszáz felsőfokú szakképzési helyet hirdettek meg a nappalin, félszázat az egészségtudományi és szociális képzési kar levelező tagozatán.

Szabályok

A pótfelvételin csak egy intézménybe és egy szakra lehet jelentkezni. A pótfelvételis jelentkezési lapot a mellékletekkel együtt közvetlenül a felsőoktatási intézménybe kell eljuttatni – 2007. augusztus 13-áig.

Első körben felvételi kapacitásának 70 százalékát használhatta ki az SZTE: a 6556 gólya mellé második körben még 2755 pótfelvételizőt fogadna. E „kínálati piac" oka az is, hogy egyre kevesebb érettségizett tanul tovább. Az országban 2004-ben 167 ezer fiatal (Szegedre 18 ezer 956) felvételizett, most 108 ezer (az SZTE-re 16 ezer 224). Változott a pontszámítási módszer, nőtt a bekerülési küszöb és csökkent az államilag támogatott keretszám, aminek következménye, hogy egyre többen kénytelenek vállalni a költségtérítéses képzést. Szegeden 2004 és 2006 között 630-cal, az országban közel 16 ezerrel csökkent az egyetemre felvett diákok száma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mint kétszázmillió forint iskolákra, óvodákra

Szeged - A szegedi önkormányzati óvodák és iskolák összevonását és költöztetését a Nevelési-Oktatási… Tovább olvasom