Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

275 ezres orvosi alapbér a cél

Szeged - A Hogyan tovább, magyar egészségügy? című országos fórumsorozat Nyíregyháza és Miskolc után tegnap Szegedre érkezett.

A szervező szövetségek, szakszervezetek képviselői a fórum előtt egyeztettek Bari Ferenccel, az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánjával. A politika mindenhol egyforma: a szép szavakból, a szakmai érvekből nem ért – hozott fel egy problémát Béltecki János, a Magyar Orvosok Szövetsége elnöke. Elmondta, az elmúlt években elkezdődött béremelések sikeres demonstrációkhoz kötődtek.

Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke azt mondta, sem a kormányban, sem a társadalomban nincs az egészségügyben dolgozóknak megbecsültsége. Úgy véli, a béremelés és a hálapénz megszűnése párhuzamosan kell, hogy történjen. 2015-re azt a minimumelvárást fogalmazták meg, hogy minden orvos kapjon 275 ezer forint nettó alapbért.

Ezt jelenleg csak azokra a fiatal szakorvosokra tudják kiterjeszteni, akik Markusovszky-ösztöndíjat kapnak. Az említett alapbér 15 ezer orvossal számolva járulékok nélkül körülbelül 20 milliárd forintot jelent – számolt Dénes Tamás. Ismertette a 2 óra türelem az életedért akció tervét, amely szerint egy adott napon reggel 8 és 10 óra között nem lenne betegellátás. Ha a helyzet nem változik, a kétórás figyelemfelhívó akciót félévente egy órával növelnék.

Nemcsak az orvosok, a szakdolgozók is egyre inkább külföldre mennek – jelezte Antmann Katalin, az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége elnöke. Mivel ő kórház-higiénikus, saját területéről hozott példát: ha a helyzet nem javul, előbb-utóbb kórházi fertőzések lesznek, amelyekbe betegek fognak belehalni. Kiss László, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke elmondta, a most végző diákok 67 százaléka külföldre tanul, nem is fog a magyar egészségügyi rendszerbe belépni.

A fórumra a szervezőkön kívül alig néhány érdeklődő ment el.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenki a szabadtérit akarja

Rendkívül népszerű a szabadtéri karácsonyi bérletakciója. (X) Tovább olvasom