Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

27 000 doboz gyufa ajándékba

Szeged - 150 éves a gyufagyártás Szegeden – ez olvasható azokon a gyufásdobozokon, amelyekkel a napokban árasztja el a várost a patinás gyár jelenlegi német tulajdonosa, a Europe Match GmbH. A forgalmas vendéglátóhelyekre 27 ezer darab díszdobozt szállítanak, hogy megajándékozzák velük a szegedieket.
A címkén egy 1666-ból származó, a szegedi várat és a Palánkot ábrázoló metszet látható, amely a XIX. században már szerepelt szegedi gyufásdobozon. Hogy mikor, nem tudni pontosan, a cég archívumából nem sikerült kideríteni.

A kerek évforduló alkalmából a jövő héten, november 28-án ünnepséget is rendeznek a Bakay Nándor utcai gyárban. Hangsúlyozzák azonban, hogy nem a gyár, hanem a gyártás 150 éves, hiszen az üzem a fennállása során többször költözött.

Klaus Bruns a díszdobozokkal. Fotó: Frank Yvette
Klaus Bruns a díszdobozokkal.
Fotó: Frank Yvette

A cég egyik tulajdonosa és ügyvezető igazgatója, Klaus Bruns ezt a két hetet egyfolytában Szegeden tölti, és egész Európából várja a Tisza-parti városba a vendégeket. Klaus Bruns 1961 óta dolgozik a gyufaiparban, két gyár vezetője is volt Belgiumban, valamint Németországban, amelyeket azonban a magas költségek miatt bezártak. Az ügyvezető igazgató – aki magát és tulajdonostársait a gyufaipari múlt miatt „tűzembereknek" nevezi – 2006-ban a svédektől vásárolta meg a hajszál híján bezárásra ítélt üzemet. A termelési igazgatótól, Török Györgytől megkérdeztük, ez az ágazat érzi-e a válságot. Azt a választ kaptuk: nem. Általában az figyelhető meg, hogy az emberek a nehezebb helyzetekben több gyufát vásárolnak – mondta.

Egy doboz gyufa egyébként ma már 10-12 forintba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Masszázzsal helyreállítható a felborult anyagcsere-folyamat

Szeged - A kínai orvoslás több évezredes tapasztalatainak felhasználásával Magyarországon is képesek… Tovább olvasom