Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

27 középkori sírt találtak a látogatóközpont helyén

Szeged - Több mint egy hónapja áll a dóm előtti építkezés. De ez csak a látszat. A projektvezető elmondta, a feltárásnak vége, megerősítik, szigetelik a székesegyházat és a Dömötör-tornyot.
Július vége óta áll a székesegyház új látogatóközpontjának építése a főlépcső alatti részen.

– Befejeződött a dóm helyén állt Szent Dömötör templom feltárása. Az ásatások során előkerült sírleleteket a régészek dokumentálták, és kiemelték a falmaradványok mellől. A látogatóközpont munkaterületének kialakítása ezt követően folytatódik – tudtuk meg a dóm turisztikai célú felújításáról Kozma Gábor projektvezetőtől, a Gál Ferenc Főiskola rektorától. A munkagödörben látni, hogy a Dömötör-tornyot eddig körbefogó 5-7 centis kavicsréteget és betonfalat eltávolították, amelyet a szabadtéri játékok önkiszolgáló helyiségéhez 1961–62-ben húztak fel. És amitől a középkori falmaradványok folyamatosan vizesedtek, mállottak, hiszen felülről befolyt a csapadék, és megmaradt az alulról jövő talajvíz is. A műemlék jelenleg – a szakhatóságok és régész szakemberek bevonásával – speciális erősítést kap, ezután folytatódhat a konzerválása.

Az állagvédelemre vonatkozó uniós szabvány szerint járnak el a szakemberek ennél csakúgy, mint a dómnál. Annak alapjait is megerősítik, a falakra körben korszerű sótároló vakolatot visznek fel. Az előkerült középkori templomromokat szintén bemutatják majd, de ezeknek a szigetelését is meg kell oldani. Amint ezzel elkészül a kivitelező, a látogatóközpont alapjainak cölöpözésével folytatódik a munka. A projektvezető hozzátette: a Móra-múzeummal együttműködve szeretnének tárlatot összeállítani az értékes sírleletekből, és háromdimenziós makett segítségével ábrázolják, milyen lehetett a Szent Dömötör templom a dóm építését megelőző évszázadokban, és hol állt a székesegyházhoz képest.

A Szent Dömötör templom feltárása miatt július vége óta áll a dóm új látogatóközpontjának építése a főlépcső alatti részen. Fotó: Frank Yvette
A Szent Dömötör templom feltárása miatt július vége óta áll a dóm új látogatóközpontjának építése a főlépcső alatti részen. Fotó: Frank Yvette

A régészeti eredményekről Lajkó Orsolya ásatásvezető régész, a Móra-múzeum munkatársa elmondta: feltárták az egykori, 800 éves múltra visszatekintő Szent Dömötör templom több építési periódusának falmaradványait. A 14. század végi templom félkör alaprajzú kupolás részének, apszisának a maradványa került elő, és megtalálták két külső támpillérét. Ehhez épült hozzá az a 18. századi templomrész, amelynek külső falmaradványát és egy belső pillérét ásták ki. Feltárták ezenkívül egy 13. századi és egy 14. század végi temető részleteit. A templomfalak körül szabályos rendben feküdtek a középkori sírok. Összesen 27 temetkezési helyet ástak ki a szakemberek, de ennél jóval több emberi maradványt rejtettek, mert gyakoriak voltak a rátemetések. A középkori szokásoknak megfelelően a halottakat nyugat-keleti tájolással, koporsóban, háton fektetve, nyújtott helyzetben, karokat többnyire a medencére hajlítva temették el. Mellőlük kizárólag a viseletükhöz tartozó fémtárgyakat (övcsatokat, kapcsokat, gombokat), ékszereket (ezüst pecsétgyűrűket), valamint a koporsókhoz köthető szögeket és deszkamaradványokat emeltek ki. Több sírban megfigyelték a koponya körül fémszállal átszőtt, gyöngyös párták darabjait.

Az embercsontokat és a leleteket a városi múzeumba szállították restaurálni. A deszkamaradványt az egyetem földtani és őslénytani tanszéke, a téglákat és az embercsontokat a természetföldrajzi és geoinformatikai tanszék vizsgálja.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrádák: hozzáfognak az M9-es építéséhez 2018-ig

A kormány 2018-ig szóló terveiben csak az M9-es sztráda építésének elkezdése szerepel. Bács-Kiskunban megvan a nyomvonal, Csongrádban még csak ki sem jelölték. Tovább olvasom