Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 15°C Még több cikk.

28-an AIDS-esek Csongrád megyében

Szeged - Életbevágó szerepe van a felvilágosító munkának az AIDS terjedésének lassításában. 20 éve ezt vállalják önkéntes szegedi medikusok, tanáruk, Barabás Katalin segítségével.
Csongrád megyében a nyolcvanas évek közepétől tartják számon az AIDS-betegeket, akkor 15-en szerepeltek a nyilvántartásban. Az idei összesítés 28 megyei beteget említ, miközben az országban 1733, a fővárosban 853 a számuk. Az AIDS feltehetően 1920 óta fertőz, 1983-ban különítették el, 2003-ban kudarcnak bizonyult az első vakcina. Jelenleg a fertőzöttek száma meghaladja a 33 milliót világszerte.

Szegeden viszonylag későn, ám annál hatékonyabban indult a felvilágosító mozgalom, talán ennek is köszönhető, hogy nem sokszorozódott meg a betegek száma. 1989-től a szegedi egyetem medikusai kijárnak a régió általános és középiskoláiba előadásokat tartani, akciókat szerveznek, amikkel az érdeklődés középpontjába állítják az AIDS-et, valamint más, szexuális úton és droghasználattal terjedő betegségeket. A mozgalom sikeréért mentorukat, dr. Barabás Katalin megelőző szakembert, az SZTE magatartás-tudományi intézetének vezetőjét 1992-ben az AIDS-ben meghalt világhírű énekesről, Freddie Mercuryról elnevezett díjjal elsők között tüntette ki a hazai AIDS alapítvány. Tanítványait azóta is egészségfejlesztésre neveli és segíti önálló felvilágosító munkájukat. Évente megrendezik a decemberi AIDS-világnapot szűrésekkel, előadásokkal, látványos megmozdulásokkal: idén az Árpád téren engedtek fel kék-fehér lufikat.

– Nagy baj, hogy kikerült az AIDS a fókuszból, mert a vírus változatlanul terjed, noha a vér útján való fertőzésnek már útját állták – mondta Barabás Katalin. – Egyre jobb terápiákkal tünetmentesen lehet vele élni, ennek ellenére életbevágó az ismeretterjesztés szerepe a szexuális kultúrában és a drogellenes harcban, hogy az AIDS-bombát elkerüljük.

Olvasóink írták

  • 2. Natasa 2009. december 03. 09:32
    „Meg kellene tudni különböztetni a Hiv-fertőzést az AIDS-től, mert nem ugyanaz a kettő.
    A HIV egy vírus, és a kialakult betegség az AIDS.
    Hogy lehet ennyire tájékozatlan valaki!?!?!? Úgy látszik, tényleg kikerült a fókuszból a téma, ha ilyen alapvető dologben téved a cikk írója...”
  • 1. flexsnake 2009. december 03. 08:18
    „A cikk pontatlanul írja, a Hívfertőzöttek számát tartják nyilván, nem az AIDS betegekét. Attól hogy valaki Hívfertőzött lesz még nem biztos hogy AIDS beteg is. Sőt vannak akiknél soha nem alakul ki miközben képesek továbbfertőzni.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától lezárják a Reök előtti teret

Mától jövő áprilisig átépítik Szegeden a Reök-palota előtti teret és a Kölcsey utcát. Tovább olvasom