Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

300-nál többen csak jegyzői engedéllyel bulizhatnak

Szeged - Szerdától érvényes a zenés, táncos rendezvényekre vonatkozó rendelet, amely jegyzői engedélyhez köti zárt térben a háromszáz, szabad téren az ezer főt meghaladó közönséget szórakoztató bulikat.
Az önkormányzatoknak eddig nem volt feladatuk engedélyezni ezeket a rendezvényeket, csak egy-egy új vendéglátóhely nyitásakor kellett a bérlőnek vagy tulajdonosnak bejelenteni a polgármesteri hivatalban, ha ilyen típusú mókát tervezett tartani.

Ácsné Gunda Judit, a polgármesteri hivatal általános igazgatási irodájának vezetője elmondta, március 16-tól a 300 vagy 1000 fősnél nagyobbra tervezett zenés, táncos esemény megrendezéséhez kérelmet kell benyújtani a jegyzőhöz. A kérelemhez csatolni kell többek között a biztonsági tervet, az esemény kezdetének, végének időpontját, a kapcsolódó szolgáltatások megnevezését és sok más dokumentumot is.

A jegyző dolga értesíteni a szakhatóságokat, amelyek helyszíni szemlét tartanak, és ha nincs kifogás, akkor a jegyző kiadja az engedélyt. A folyamatba bevont szakhatóságok a rendőrség, a tűzoltóság, az ÁNTSZ, a környezetvédelmi és az építési hatóság. Az eljárás lefolytatására 20 napja van a hivatalnak.

Ha lakodalom nem kell engedély, ha bulik akkor igen. Fotó: flickr.com
Ha lakodalom akkor nem kell engedély, ha buli, akkor igen.
Fotó: flickr.com

Azok a helyek, amelyek heti, havi rendszerességgel tartanak a rendelet hatálya alá tartozó rendezvényeket, egyszer kell hogy engedélyt kérjenek, de ezeket a diszkókat, klubokat is évente egyszer ellenőrizni fogják. Ha közben valami változás történik, mondjuk 320 helyett 450 embert szeretnének szórakoztatni, akkor újra indul az eljárás.

A családi eseményekhez – például lakodalom– , az iskolában tartott, az intézmény által szervezett rendezvényekhez – tornateremi szalagavató –, a törvényesen elismert egyházak szertartásaihoz, a gyülekezési jogról szóló törvény és a választási eljárásról szóló törvény hatálya alá tartozó gyűlésekhez nem kell engedély.

– A kapacitás emiatt nem nő, a meglévővel látjuk el ezt a feladatot is. A tűzmegelőzési osztályon hatan dolgoznak. A kollégák végre fogják hajtani amit előír a rendelet, más lehetőség nincs – mondta Dudás Miklós tűzoltó parancsnok. Hozzátette: a kampányszerű ellenőrzések lezajlottak, több helyen találtak szabálytalanságot. Jellemzően túl sok volt a vendég, vagy hiányoztak tűzoltó készülékek, biztonsági irányfények. A kifogásolt helyeken utóellenőrzéseket végeztek, amit kellett, azt a vendéglátósok „kellő ráhatás után pótolták". A parancsnok szerint egyértelműen biztonságosabbak lettek ezek a szegedi és Szeged környéki szórakozóhelyek.

Az első napon nem érkezett „diszkókérelem" a jegyzőhöz. A rendelet egyébként 90 napos türelmi időt biztosít.

Olvasóink írták

 • 3. THE 2011. március 17. 22:20
  „Szerintem ez pénzről szól, némi illeték fejében emelhető a létszám.”
 • 2. szeti 2011. március 17. 21:06
  „MIÉRT KELLETT EHHEZ 3 GYEREKNEK MEGHALNIA??? MI A ...... KELL CSAK AKKOR GONDOLKODNI-LÉPNI, HA EMBEREK HALNAK MEG???”
 • 1. kiralybiro 2011. március 17. 17:17
  „Nagyon helyes!
  Azért csak ekkora a szám, hogy a kisebb lakodalmakra ne kelljen. De egyébként egy helyiség, ha rendezvényeket tart, akkor elég egyszer megkérje az engedélyt, mert azszerint már mehet.
  Ha nem kellene engedély, pontosan az engedélyező hatóságok tárgyköréből történnének botrányos balesetek: tömeges ételmérgezés, tűzvész, lezsakadás/rádőlés, pániktól tömegtiprás, stb.
  A rendőr, meg a RENDET ellenőrizze alkalmanként többször is.!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tévedés volt az 57 ezer forintos késedelmi kamat

Olvasónk megkésett vízszámla befizetésekor kiderült: 57 ezer forintnyi kamattartozása tévedés volt. A fogyasztói esetről a Szegedi Vízmű Zrt. úgy nyilatkozott: egyedi hibáról van szó. Tovább olvasom