Délmagyar logó

2017. 04. 24. hétfő - György 3°C | 15°C Még több cikk.

300 000 forintba került a 131 kilométer/óra

Szeged - Szaporodnak az autósok, motorosok az utakon, és egyre bátrabban nyomják a gázt. A traffipaxok másodpercenként mérnek be egy újabb gyorshajtót. A megyei sebességcsúcsot tavaly Szegeden állította fel egy autós 131 kilométer/órával. A bírságról automatikusan postázzák a csekket. A pénz az államkasszába folyik be, nem a rendőrséget gyarapítja.
A tavaszias idő egyre több közlekedőt csal ki az utakra. Feltűnnek a motorosok, és az is a volán mögé ül, aki télen pihentette az autóját. És gázt neki! A Felső Tisza-parti mellvéd mentén megbújó semleges színű és típusú traffipaxos autó rendszeresen szűri a vágtázókat. Mintha az anyósülés fejtámláját forgatná, úgy kamerázta a négy sávot a hátsó ülésen ülő rendőr, aki nem járult hozzá, hogy a nevét leírjuk. Másodpercenként csipogott a műszer; regisztrált egy újabb gyorshajtót. A forgalom ellenőrzési alosztály törzszászlósa szemre szinte kilométer per órára megmondja, mennyivel nyomják az autósok, motorosok. Ehhez képest fordítja a traffipaxot irányba, mér és könyvel.

– Teljesen változó, mikor melyik szegedi vagy megyei szakaszon gyorsítanak az autósok, motorosok. Nincs egy kifejezetten „gyorsulási versenyre" használt út. A praxisomban eddig egy, a 47-esen Vásárhely felé gyorsító autós vezeti a „toplistát": pár éve 178-cal „fényképeztem" le – árulta el a törzszászlós. Ha eseménytelen egy út, vagyis betartják a sebességhatárt az autósok, akkor a mérőautó rövid idő múlva helyet változtat. De akkor is, ha „lebukik", vagyis bemondja a rádió, hol áll. Amikor mi kimentünk, nyilván a rádiósok sem fedezték fel a traffipaxot, mert úgy láttuk, „fizetős" sebességgel robogott el mellettünk az egyik autójuk. Egy Audis meg nem is tudta, mennyit spórolt neki az előtte „vánszorgó" Renault. A híd felől szembe cikázó motorosnak mázlija volt. Hiába csippant a traffipax, a törzszászlós azt jegyezte fel a füzetébe az adatok mellé, hogy értékelhetetlen. Azért nem azonosítható, mert elöl nincs rajta rendszám.

Legalább 450 méteres a hatótávolsága a berendezésnek. Fotó: Miskolczi Róbert
Legalább 450 méteres a hatótávolsága a berendezésnek.
Fotó: Miskolczi Róbert

Amúgy nem használ a traffipax ellen, ha az autós az utolsó pillanatban befékez; tegnap úgy láttuk, legalább 450 méteres a hatótávolsága. A paprikamúzeum elől például ellátott a Bertalan híd alá is.

Nemcsak a száguldozók szaporodnak, hanem a traffipaxok is: két éve 4, tavaly 1 újat szerzett be a megyei rendőr-főkapitányság. Jelenleg összesen 7 helyen mérhetnek sebességet. Idén még 40 fix készüléket telepítenek. Tavaly autósok tartották a sebességcsúcsot: az „aranyérmest" 131-gyel a Dorozsmai úton, a második helyezettet 128-cal a Bertalan hídon mérték be. Mindkettejüknek sokba, 300 ezer forintba került a kaland. Amióta az objektív felelősség alapján másfél éve nem a sofőrnek, hanem az autó gazdájának számláznak, a rendőrök automatikusan küldik a csekket. Tavaly 4,6 milliárd forint bírságot szabtak ki országszerte. Megyei összeget külön nem tartanak nyilván, mert ez nem a rendőrség bevétele, hanem az államkasszába folyik be.

Autós és motoros bírságnál egyre megy

Autósokra és motorosokra is ugyanazok a közigazgatási bírságtételek vonatkoznak. A Felső Tisza-parton például, ahol 50 kilométer per óra a sebességhatár, 75 kilométerig 30 ezer, 80-ig 40 ezer, 90-ig 60 ezer, 100-ig 90 ezer, 125-ig 130 ezer, fölötte 300 ezer forint a büntetés.

Olvasóink írták

 • 18. hawaiiklub 2009. március 30. 13:21
  „17, nem tudom, hogy megy Szegeden, de Pesten nem ritka hogy feljelentgetik egymást a rendőrök. Akkor fordul elő, ha különböző osztályokhoz tartoznak és valamiért utálják egymást....”
 • 17. 620829 2009. március 29. 22:26
  „Ma 14-50-kor egy 1600-as rendőr Octavia a Vértói lámpáról kifordulva a Csongrádi sugárút felé vagy 90-nel haladt én 70-nel követtem és nagyon gyorsan távolodott.Remélem lefilmezik őket is-ha már a garázdaság miatt betelefonálásra nem tudnak kijönni-legalább a sebességet tartanák már be.
  Legközelebb a rendszámot is mellékelem .....legyen már ebben is egyenlőség!...és az adómból is vett autót csak nem kéne idő előtt széthajtani!”
 • 16. nyomdasz63 2009. március 29. 21:16
  „Agyrém!!! a Horgosi úton többször láttam mérni a"trafit" ---És mit mért? -A Pick előtti ipari vágányon áthaladókat! Ott 30 km/ó a sebesség a szabály szerint a ferde stáfos erőrejelző tábla miatt !!! DE !!! HÁNY ÉVE MENT OTT VONAT ???”
 • 15. Pro.Ego 2009. március 29. 17:42
  „Én személyszerint csak támogatni tudom az utakon a rendőri jelenlétet. Valjuk be, ha látunk egy csikos autót, valamennyien visszább vesszük a gázt, mert gondolom senki nem ellensége a pénzének.
  A módszerük viszont, hát nem mindég etikus. Egyébként a rendőrség honlapján megnézhető a trafi várható települése, persze a változtatás jogát fenntartják. Azért lehetne néha, nem a kimondott pénzes helyeken is mérni, pl.: a városból kivezető utakon is. Példának okáért a Dorozsma utáni úton, azt hiszem bordányi uton, a felüljáró előtt kintvan a 60-as tábla, de mintha ott sem lenne. Nem egyszer előfordult hogy a kővel megrakott teherautók, kamionok ledudáltak az utról, pedig csak szabályosan haladok. Csak megjegyzem, mostanába is volt egy elég súlyos baleset itt, az elmult években, pedig halálos baleset is történt.”
 • 14. bo 2009. március 29. 17:12
  „Hihetetlen! Sokszor a külföldiek arra hivatkoznak, hogy csak kártyájuk van! Miért nem lehet kártyaolvasót adni a rendőrnek? A fővárosi taxiban működik?!!! Amíg nem fizet visszatartani a járművet! Ha a jövedéki törvény ad rá lehetőséget a szabálysértési bírságnál miért nem lehet bevezetni. El sem tudnák képzelni, milyen gyorsan lenne pénzük!!!!!”
 • 13. persona 2009. március 29. 13:31
  „Mióta ez a közlekedési káosz van Szegeden, minden ki úgy halad, ahogy tud. Nem egyszer kényszerből szabálytalankodtam, mert ha szabályosan mentem volna, biztosan nekem jön a román.. Furcsa módon a város vezetésének nem érdeke ezt az állapotot megszüntetni, az a gyanúm, valakik nagyon sok (talán uniós) pénzt tettek zsebre, hogy szemet hunyjanak a deviáns tranzit utasok felett.”
 • 12. maug 2009. március 29. 11:37
  „Miért nem lehet a külföldi autósokkal szemben eljárni? Negatív diszkrimináció egy - két (sok) tehetetlen politikus hibájából? Erre válaszoljon valaki a Rendőri vezetésből vagy a nagytudású képviselőink közül! Mit tesznek, hogy változzon ez a nonszensz állapot? Hogyan intézkednek a külföldiekkel? Elveszik a jogsit mint Romániában? Vagy az értékeket mint Ausztriában? Vagy esetleg sehogy?

  Egyébként meg aki gyorsan megy az megérdemli!!!! Számolja ki mindenki, hogy ha 20 km/h-val gyorsabban megy mondjuk városban 2-3 km-en keresztül (mondjuk Szőregi úton) vagy az Újhídon akkor mennyivel ér előbb a céljához (főleg akkor, ha a lámpa megfogja).”
 • 11. qa 2009. március 29. 11:01
  „Külföldiek bírságolásával kapcs.:
  Azt megértem, hogy a jelenlegi jogi szabályozás mellett a rendőrség nem tud semmit sem tenni velük. Azt viszont nem fogadom el, hogy ha ennek az abszurd állapotnak a megszüntetése érdekében nem tesznek semmit sem! Kinek kellene ezt a problémát folyamatosan és kitartóan jeleznie a jogalkotók felé? Talán nekem, vagy tüntetéseket kellene szerveznie a közembereknek, hogy észrevegyék odafönn, hogy valami rettenetesen demoralizáló ezen a téren? NEM! Elsősorban a rendőrök, a rendőri vezetés tehet arról, hogy ezen a téren nincs változás!
  Amúgy mindennek az oka a helyszíni bírságolás megszüntetése volt. Már hallani bankkártya leolvasók beszerezéséről, meg ilyenek. Gondolom el fog még telni 5-10 év, amíg "rájönnek", hogy a magyar Magyarországon másodrendű állampolgár és valamit csak kéne tenni a közemberek demoralizáltságának helyreállítása érdekében.
  A gyorshajtókat nem védem. Gyűlölöm őket. De van olyan szituáció is, amikor a 30-as táblánál azért nem mer 30-al menni a paraszt (pl. szőregi út), mert 50cm-el a seggébe tolja egy román kamion, folyamatosan tülköl és villog rá. Ez konkrétan velem esett meg. Gondolom ilyenkor, amikor ott ál egy Fama, akkor engem jól megbüntet, a kamionos viselkedését meg meg sem látja.
  A folyamatos sebességmérés nagyon hasznos és szükséges, de nem úgy hogy diszkriminatív.”
 • 10. micsibucsi 2009. március 29. 10:41
  „Bocsi a sok "viszont" ért! "Viszont" monnyon le!!”
 • 9. micsibucsi 2009. március 29. 10:31
  „Szerintem a külföldiekkel szemben úgy tudnának fellépni, ha megállítanák őket ha túl lépték a sebességet. Mint ahogy ez sokáig volt is gyakorlat. Másképp az életben nem hajtják be rajtuk. Viszont rajtunk röhögnek a tehetetlenségünk miatt, viszont külföldön a szabálytalan Magyarokat mindenütt vadásszák és büntetik is!”
 • 8. bambinaXX 2009. március 29. 05:48
  „Sztem nem baj az, hogy mérnek, büntetnek.. (engem is büntettek már-nem örültem) legalább ebből is folyik egy kevés(kevés?!) a kasszába.
  De végtelenül felháborítónak tartom, h a rendőrök "nem tehetnek semmit" a külf.ekkel és, hogy "behajthatatlan" a rájuk vonatkozó büntetés (- pedig ebből mennyi folyna be!).
  Miért is nem veszik el a forgalmiját/jogsiját/útlevelét - akármijét??? NEM ÉRTEM!!!
  Itt egy külföldi nyugodtan csinálhat amit akar??!!! - ott van az az ír pasi, aki halálra gázolt 2kisgyereket és "simán hazaengedtük"..... EZT SEM értem!!! és uutálom a kamionokat a kossuth-nagykörúton: rendszeresen döngetnek, tojnak a pirosra is!..
  Legyenek kedvesek úgy szabályokat alkotni, hogy az érvényes legyen mindenkire!!!!!!!! engem nem érdekel kinek milyen a "színe"-legyen u.akkora a felelőssége!!!!”
 • 7. Zsoltee0716 2009. március 28. 19:34
  „És ahogy látom Kraftwerk; V42515; joy; waterbear is rá tapintott a lényegre! Erre varjon gombot az unió vagy vmi magyar törvény! Meg persze hány rendőr tud tachográf papírt olvasni vagy a digitális értelmezni. Használják egyátlán azok akik ide belépnek.

  Erre a kérdésre kíváncsi lennék mit válaszolnak a nagy emberkék az igen hozzáértők hogy a külföldiekkel mi van!
  Ezután ha utána tudna járni a kedves újságíró!

  Vagy legyen egy olyan nap mikor mi feltehetjük ezt és más a kérdést egy illetékes közlekedési rendőrnek!

  Ja és egy észrevétel érdekes most így a Móravárosi krt lezárása kapcsán. A Cserepes soron meg változott a forgalmi rend az egy írányúból csináltak kétírányút. Aki a Petőfi S. sgt-ról megy a cserepes felé az mehet végig, de aki a Gólya utcán jön az már nem kanyarodhat jobbra! Miért is? Mert vmelyik okos kirakta a tiltótáblát! Katona Józsefről akármelyik írányba kanyarodni nem olyan könnyű mert nem belátható az út a pékes kocsik miatt akik elfoglalnak egy sávot!”
 • 6. Zsoltee0716 2009. március 28. 19:18
  „Ha vki 55-60km/h-val megy azt még nem büntetik.
  Arra azért kíváncsi lennék akit elkapnak(kap egy csekket) az másnap is ugyanannyival megy?
  És ez látja azt hogy be van-e kötve az illető(k)?”
 • 5. waterbear 2009. március 28. 19:02
  „Nem is nagyon morogna az ember, ha túllépte akkor túllépte, amúgy meg 60-ra vannak állítva, tehát a pillanatnyi nem odafigyelésből adódó sebesség túllépést is tolerálják. De akik 20 éve még mindig tanulóvezetők is szabálytalanok, velük vajon mi van? Ők amióta a világ világ büntetlenül veszélyeztethetik a forgalmat...
  És tényleg... a román rendszám felmentést ad? Valahogy ez nem így műxik külföldön...
  Nem terelik hivatalos útra, ott hagyod az útleveled, meg a forgalmit a rendőrnél, és uccu teremtsd elő a helyi valutát, őket nem érdekli honnan... és ehhez nem kell törvényi háttér, csak határozott hozzáállás a rendőr részéről.

  És akkor nem is beszéltem a kedves rendőrségi autókról, motorokról, akiknek sem a záróvonal sem a sebességhatár nem számít...
  Szóval tényleg nem vagyunk diszkriminálva egy cseppet sem....”
 • 4. V42515 2009. március 28. 18:41
  „Joy, egyetértek, nem véletlenül írtam, hogy a folyamat végén van a diszkrimináció.”
 • 3. joy 2009. március 28. 18:16
  „Nagyon helyesen végzik a rendőrök munkájukat.
  Minednt megtesznek értünk, amire a törvények lehetőséget biztosítanak nekik.
  Sajnos nem ők tehetnek róla, hogy ennyire jogfosztottak, és szinte alig tudnak föllépni a külföldi rendszámú őrültekkel szemben.
  Hazugság bármiféle diszkriminációval vádolni őket, teszik, amire a jog lehetőséget biztosít.
  Ilyen sz.rul működik 1990 óta a törvényhozás.”
 • 2. V42515 2009. március 28. 17:54
  „Kedves Dombai Tünde!

  Örülnék neki, ha valóban tényfeltáró riportok kerülnének ki a tolla alól. Amennyiben Ön (is) szegedi, akkor tudja, hogy önmagában a szegedieknek nem a trafipax-szal van bajuk, hanem azzal, hogy a folyamat végén egy kőkemény diszkrimináció van a magyar állampolgárokkal szemben, a külföldiek javára.

  Annak kellene utanájárni, hogy a rendőrök miért kerülik a trafipax-szal nagy ívben azokat az utakat, ahol küldöldiek járnak, mi alapján azonosítják be a kockázatos területeket, illetve örülnék, ha utánajárna annak is, hogy a Szegeden megbírárságolt külfödiek hány százalékától folyt be az összeg. Ezt követően pedig kérem, menjen el azokhoz a szegedi, megyebeli országgyűlési képviselőkhöz (pártállástól függetlenül), illetve egyéb döntéshozókhoz, akiknek a kezében lenne a jelenlegi helyzet megváltoztatása... (Egy példa, a múlt hét péntek estéről: este fél 7-fél 8 között trafi a sötétben, a Fonógyári úton, az Ikarus előtt elbújva, miközben a balkáni tranzit 70-es átlagot produkálva dübörög át a városon...)

  A témához kapcsolódó további munkáját előre is köszönöm.”
 • 1. Kraftwerk 2009. március 28. 17:14
  „Amit itt Magyarországon csinálnak a traffipaxozásokkal,az maga a VADÁSZAT,és a POFÁTLANSÁG teteje!!!!!
  Abban valóban igazuk van,hogy rengeteg a gyorshajtó,de arról nem ír viszont a cikk,hogy mi van a román kamionosokkal,autósokkal,és az egyéb országok emberkéivel,akinél(érdekes módon)NEM BEHAJTHATÓ a büntetés,mert rengeteg jogi procedúrával jár,meg egyebek,meg bla-bla-bla.......
  Ott hol van a remekül megoldott"objektív felelősség elv" alkalmazva?????
  Ez az ország,tényleg a hülyék országa lett,gratulációm Draskovics és bandájának!!!
  Egyszerűen megfojtják teljesen az emberek szabadságát,korlátoznak a jogainkban,a traffipaxos kocsi bujócskázásokról(ami egyébként alkotmány és jogellenes)már nem is beszélve!!!(lsd:43-as út,rendszeresen!!!)
  Ezzel nem lesz kevesebb a halálos baleset,mint ahogyan tavaly is kiderült,mikor kiértékelték az objektív felelősség bevezetése óta mért statisztikai adatokat!!!!
  Egyébként én azokat is megbüntetném,akik hétvégi autósként közlekednek az utakon,mert az is egy szabálysértés,hogy feltartja a csiga lassúsággal a forgalmat,és hirtelen mozdulatokat csinálnak a kormány mögött..........
  Úgyhogy:PÉNZBEHAJTÁS megy itt 1000-rel!!!Itt a RENDŐRÁLLAMBAN,ahol ez a rendőrség a Népverésre elsősorban alkalmas!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdélyi Mónikáról leperegnek az őt ért támadások

Szeged - Nyolc éve vezetek egy sikeres műsort, természetes, hogy vannak irigyeim – mondta… Tovább olvasom