Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

300 forintért ebédeltet az EHÖK

Szeged - 300 forintért vagy ingyen adna meleg ételt a rászoruló egyetemistáknak a Szegedi Tudományegyetem Egyetemi Hallgatói Önkormányzata (SZTE EHÖK) szeptembertől.
Szociálisan rászoruló egyetemisták napi egyszeri étkezését segítené a szegedi hallgatói önkormányzat a Juhász Gyula Pedagógusképző Karhoz tartozó Tamási Áron Klubban (TÁK).

A 300 forintos ár a bekerülési költséget jelentené, tehát a kezdeményezés nonprofit módon működne, minden tizenhetedik befizetés után egy rászoruló hallgató ingyen étkezhetne.

– Szeptembertől teszthónap indul a legrászorultabb 50-100 hallgatóval. Októbertől nyitjuk majd meg mindenkinek. Nem szociális juttatás lesz, hallgatói normatívát nem használunk fel. Levest, illetve főételt adunk, amelyet a közösségi konyha tagjai választanak ki pár nappal előre – mondta Török Márk, a hallgatói önkormányzat elnöke.

Szerinte körülbelül 1500 hallgató rossz anyagi körülmények között él, ami nem pusztán azt jelenti, hogy nehézségekkel küzd, hanem azt, hogy meleg ételre sem jut nekik rendszeresen.

– Nincs saját szakácsunk, nagy éttermek szabad kapacitását foglaljuk le. Előzetes számítások szerint megfelelő létszám mellett, a 300 forintos önrész befizetése után minden tizenhetedik diák ingyen kapná az ebédet – mondta Török Márk. A TÁK-ban nem főznek majd, úgy kell elképzelni, mint egy fogadást, csak kisebb választékkal.

Egy neve elhallgatását kérő, diákokra fókuszáló kifőzde üzletvezetője elmondta, Török Márkék ötlete több szempontból is aggályos. Ahhoz, hogy valaki étellel foglalkozzon, számos előírásnak, szempontnak kell megfelelni. Melegen tartó tál kell az ebédnek, mert nem mehet 80 fok alá az étel hőmérséklete. Ha hűtött ételt visznek, akkor annak minden fajtájának külön készülék kell. A szállító autónak szintén több előírásnak kell megfelelnie.

– A tésztát három óra után ki kell dobni. Ha valahonnan menüt rendel valaki, akkor azt három óra elteltével már nem adhatja ki. Ezek mind ÁNTSZ-előírások. 600 forint alatt lehetetlen összehozni egy menüt. Egy kilogramm húst ezer forint alatt például nem lehet kapni – hangsúlyozta. Hozzátette, a hallgatói önkormányzat kasszáját vélhetően nem kötik majd be a NAV-hoz.

Olvasóink írták

 • 5. szegedifiú 2013. augusztus 31. 19:54
  „TM most kezdi a 11. tanévét az SZTE-n! Azért ez az egyetemen is minősíti! ... Sajnos!”
 • 4. Skywalker911 2013. augusztus 31. 16:59
  „Az se derült ki számomra, hogy ki főzi az ebédet, de az sem hogy ki eszi meg! Lehet, hogy az én agyam lassú...”
 • 3. haresz 2013. augusztus 31. 14:30
  „Ezt az egészet nem sikerült fel fognom. :S”
 • 2. tsz 2013. augusztus 31. 12:39
  „Aztán meg amikor tömegesen rajta lesz az egyetemistákon a cifra, akkor mindenki hibás lesz, csak ők nem.”
 • 1. cselac 2013. augusztus 31. 11:49
  „Ezek szerint az úrfi idén is hallgatója lesz veretes egyetemünknek?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt az új trafiknyertesek névsora!

Éjjel eredményt hirdetett az NDN Zrt. a második körös trafikpályázatokban. Nézze meg, kik nyertek… Tovább olvasom