Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

300 milliót hozott a 9 napos fieszta

Szeged - A városba érkező turisták szállásfoglalásaiból, itt elköltött pénzéből, a kereskedők bérleti díjaiból, a szponzori támogatásokból legalább 300 millió forintos turisztikai tőke, bevétel keletkezett a 9 napos programsorozat következtében. Összesen félmillióan voltak a városnaphoz kapcsolódó rendezvényeken.
Kilencnapos fieszta ért véget vasárnap Szegeden: a tizenötödik borfesztiválnak, a 40+1 turnéján, lapunk ajándékkoncertjén fellépő Ákosnak, a Red Bull Forma–1-es utcai parádéjának és a tizedik hídi vásárnak köszönhetően több mint egy hétre teljesen megtelt a Tisza-parti város.

– Összesen mintegy 500 ezren voltak a rendezvényeken. Sokan jöttek a határon túlról, főként Szerbiából, Romániából – tájékoztatott Szélpál Gábor, a Szegedi Városkép Kft. ügyvezető igazgatója. Tavaly, a Szeged napjához kapcsolódó rendezvénysorozat 6 napján 150 millió forintnyi turisztikai tőke érkezett a városba – idén, a három nappal hosszabb fieszta, s főként a Red Bull utcai parádé miatt óvatos becslés szerint is megduplázódott a bevétel.

Vagyis minimum 300 millió forintot hozott a 9 nap a szegedieknek. – A pontosabb adatokra néhány napot még várni kell. Ez az összeg az ide érkező vendégek szállásfoglalásaiból, elköltött pénzéből, a kereskedők bérleti díjaiból és a szponzori támogatásokból jön össze – mondta Szélpál Gábor. Szerinte elképzelhető, hogy jövőre 10 napig tart majd a borfesztivál – már pénteken elkezdődne, és két hétvégén át zajlana a nedűk ünnepe a Széchenyi téren.

– Megtelt Szeged és vonzáskörzete a múlt héten – fogalmazott Mihály Illés, a szegedi Tourinform-iroda vezetője –, bekértük a szálláshelyektől, hány férőhellyel rendelkeznek: ha hírt kaptunk, hogy véletlenül két hely felszabadult, fél óra alatt annak is volt gazdája. Az időjárás is kegyes volt a szegediekhez. És a külföldiekhez: öröm volt látni a sok német és román rendszámú autót.

A szegedi Novotel igazgatója, Szabó Mihály is megerősítette: idén intenzívebbek voltak a szobafoglalások erre az időszakra a korábbi évekhez képest, részben a turisztikai programok, részben egy nagyobb konferencia miatt, amelyet a hotelben rendeztek.

Klip Szegedről, Vettellel

A prmotor.tv internetes oldal technikai sportokkal foglalkozó magazinja, a Motor Mag máris feltett egy közel kétperces videót a Red Bull utcai parádéról a világ legnagyobb internetes fájlmegosztó oldalára – a dómmal és Sebastian Vettellel. A www.youtube.com oldalon több mint 20 videó található az eseményről. Ezeket tegnap délutánig több mint 22 ezren látták – egy hét alatt.

Olvasóink írták

 • 6. magyarock1 2009. május 27. 16:01
  „Én csak szegedieket láttam minden nap,meg tsz buszokat a rakparton.Legyen egész nyáron borfeszt a Széchenyin,sörfeszt meg a ligetben, oszt be leszek b@szva non-stop.”
 • 5. kowalsky 2009. május 27. 00:35
  „2. hozzászólás lidi 2009.05.26. 18:01
  Ha jól láttam, a rendezvényt az NKA támogatta, mert a logója ott szerepelt a füzeten meg a hirdetésen is. Ha így van, (nka.hu-n lekérdezhető) akkor kötelező egy minimum 500 fős közvélemény-kutatást végeztetni szakemberekkel. A kutatásban van erre 1 vagy 2 pont, aminél a kapott válaszok alapján meg lehet állapítani az egy főre jutó turisztikai költést. Bámulatos, mi?

  A szállásokra vonatkozóan meg 1 telefon vagy egy e-mail a tulajnak és máris megmondja, hogy mennyien voltak, mennyi egy átlag két ágyas szoba ára és akkor megint jön a matek, ami neked tuti magas...
  52-es demagóg medve: a bérleti díjakból van a program, amin ott csápoltál az első sorban. Szerintem abból a pénzből nem nagyon van mit visszaosztani, még villamosjegyre sem futná... De értem én, ez így kb. tárgyilagosan leírva tényleg hülyén hangzik, nem lesz mibe belekötni...”
 • 4. Laserdance 2009. május 26. 22:42
  „2: 318.654.738 Forint 64 fillér, ha jól számolták össze. Ezt tényleg nem értem miért kell ekkora faszságokat kérdezni... Mégis hogyan lehetne elkülöníteni azt a pénzt, amit egyébként is elköltöttek volna mondjuk egy boltban, attól, amit csak ezen programok miatt költöttek el ugyanott???
  3: persze. Én - mivel a haverjuk vagyok - ma már át is talicskáztam magunkhoz 12.548.639 forintot. De megígérték hogy holnap is kapok. De ha mind elosztottuk Lacival meg a haverokkal, majd beszámolunk róla kinek mennyi jutott.
  Baz+, azért tényleg van itt pár ember akinek elgurult a gyógyszere. Nem szar hogy egész nap egy helyen kell lennetek önmagatokkal?”
 • 3. maci52 2009. május 26. 21:00
  „Én is kint voltam,de csak két villamosjegyet vettem.A bértleti díjakat meg most osszák szét Laciék.”
 • 2. lidi 2009. május 26. 18:01
  „én meg kivávsian várnám a pontos összeget az itt elköltött pénzről... mert hiába állít a cím, ha a cikkben ugyanaz az összeg már csak "óvatos becslés". Ez így elég hiteltelen - tekintve, hogy a sorolt összetevőket részben szintén csak saccolni lehet.
  De engem nem zavar, tényleg, folyjon a bor akár egész nyáron, végül is a népnek cirkusz köll, meg étel-ital, lehetőleg ingyen (vagy legalább higgye azt az ártatlan, hogy ingyen)”
 • 1. Yucca 2009. május 26. 16:46
  „Kíváncsian várom az örök kritzálók fanyalgó hozzászólásait!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyreigazítás

Szeged - A Szegedi Vasutas Sportegyesületnek a Délmagyarország-szerkesztőség ellen… Tovább olvasom