Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

30 éve még nem szívtak a dohányosok

Szeged – Tovább szigorodhat az a kormánypárti törvényjavaslat, amelynek értelmében a jövőben minden zárt légterű nyilvános helyen tilos lehet a dohányzás.
Egy módosító indítvány ugyanis megtiltaná a dohányzást azokban az autókban is, amelyekben 18 éven aluli gyermek is utazik.

Hamarosan azokat a helyeket lehet könnyebben felsorolni, ahol szabad dohányozni, pedig nem is olyan régen az ment a ritkaságszámba, ha valahol tilos volt cigarettázni. Olyan helyeken gyújthattunk rá néhány éve, ahol ma már eszünkbe sem jutna. Évtizedekkel ezelőtt pedig szinte csak a tűzveszély indokolta a tilalmat.

Magyarországon a tömegközlekedési eszközökön az utasoknak sosem engedték a cigarettázást, a vezetőknek azonban igen. A BKV-nál a 80-as évek végén, 90-es évek elején terjesztették ki a tilalmat a vezetőkre is, de betartatását nem vették túlságosan komolyan. Csak Aba Botond vezérigazgatósága alatt vált valóban tilossá a cigarettázás.

Egyre több helyen lett szívás dohányosnak lenni. Fotó: /27.media.tumblr.com
Egyre több helyen szívás dohányosnak lenni. Fotó: 27.media.tumblr.com

A szegedi tömegközlekedésben az utasokat a 40-es 50-es években arra figyelmezette tábla, hogy nem szabad köpködni. Később ezt felváltotta a dohányozni és a földre köpni tilos felirat. Arról, hogy máshova lehet-e lehet köpni, nem tartalmazott rendelkezést a tábla.

A szegedi Korzó moziban a rendszerváltás előtt 36 jegyszedő dolgozott. Kettőnek az volt a feladata, hogy a vetítés kezdetekor körbejárjon és figyelmeztesse azokat, akik cigarettáznak. A teremben ugyanis a tűzveszély miatt – és csak azért – nem engedték a dohányzást. A szabályt nem mindenki tartotta be, ezért kellett minden alkalommal ellenőrizni.

Régen szinte bárhol lehetett dohányozni. Illusztráció: blogs.reuters.com
Régen szinte bárhol lehetett dohányozni. Illusztráció: blogs.reuters.com


Szegedi közgyűlési rendelet
a dohányzási tilalomról

Szegeden 2009. június 1-jétől tilos dohányozni a játszótereken, a köztemetőkben, az oktatási, kulturális, közművelődési, egészségügyi, szociális, valamint gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatokat ellátó épületek, vallási intézmények, temetők utcai frontja előtt.
Ebben az időben még az irodákban is teljesen megszokott volt a cigarettázás. Hamutálat azok is tartottak az íróasztalon, akik egyébként utálták a füstöt.

– 10-15 éve ebéd, vacsora közben nem volt szokatlan, hogy dohányoztak a vendégek, ma már evéshez a nemdohányzó termet igénylik, sőt ha a dohányzóban gyerek van, akkor inkább nem gyújtanak rá – mondta Oláh Dezső csárdagazda.

Volt kijelölt dohányzóhely a TIK elődjében, a Dugonics téri egyetemi könytárban is. A kávéautomata mellett az olvasóterem egyik bejárata előtt lehetett cigarettázni. De nyugodtan cigizhettek a diákok például a bölcsészkar Egyetem utcai épületében a nagyelőadó, az Aud. Max előtt, vagy a Petőfi épületben is. 2009 óta még az egyetemi épületek – és az összes oktatási épület – bejáratánál sem megengedett a dohányzás.

Olvasóink írták

93 hozzászólás
 • 93. la-za 2011. március 07. 23:02
  „92. Kisg 2011.03.07. 08:45

  Ha nem látnám el sem hinném, hogy valaki képes ekkora baromságot leírni. Már megint az általánosítás: "Jártam már pár helyen". És? Én is rengeteg helyen jártam/járok a munkámból adódóan is és bizony nem minden dohányos lakása és ruhája bűzlik (erkélyen vagy az udvaron dohányoznak)
  Dohányosok szemetelnek? Igen, van köztük olyan, de azért nehogy azt állítsd, hogy az irgalmatlan mennyiségű petpalack, stb mind a dohányos kezéből esik ki.
  "Mocskossá teszi a levegőt": Mi nem??? Dohányzás, benzin, gázolaj, tarlóégetés, szemétégetés, avarégetés vagy csak egy sima tábortüz a szalonnasütéshez...
  Hamu! Ezt előszeretettel felhozzák a témához "értő" emberek, hogy milyen káros és mocskos. Képzeld el, nem károsabb és mocskosabb, mint a por vagy pl a kőzúzalék, amit jégmentesítésre szórnak szét. A hamut (mindenfélét) a mai napig hasznosítják a mezőgazdaságban. Beleszántják a talajba....
  Végül a köpet téma. Ez tetszik. Még nem hallottam, de bizonyára vettél már belőlük mintákat és ezért tudod, hogy a dohányosok köpködnek. "Egészséges légúttal rendelkező ember ritkán köpköd vastag slájmot". Erről az a véleményem, hogy aki köpköd az tapló, akár bagós, akár nem... Ennyi erővel miért nem szidod a focistákat (sportemberek, akik nem bagóznak), akikről rengeteg videó bizonyítja, hogy bizony-bizony köpködnek....”
 • 92. Kisg 2011. március 07. 08:45
  „Kedves La-za! Jártam már pár helyen... Minősíti a helyzetet, hogy bár véletlenszerűen fordultam meg ezekben az otthonokban, ahol dohányoztak, ott igenis cigiszag volt. Nem nevezhetem ibolyaillatnak. A dohányos ruháján mindig érződik, ez is tény. Biztosan toleránsabb vagy, mint én. Tudod, túl mély a személyes fájdalmam a miatt, hogy a dohányosok tesznek mindenre - családra, betegségre, higiéniára stb -, de legfőképp arra, hogy megbetegítik a környezetüket. Egy alkoholista magának részeg. Ha hány, kikerülöm. Nem tudom kikerülni a cigifüstöt. A narkó ugyanaz. A dohányzással az a baj - ahogy itt előttem már igen találóan megjegyezték -, hogy szennyel jár: mocskossá teszi a levegőt, tele van minden csikkel, hamuval, ráadásul a köpetek, amikbe belelép az ember, az is nagyrészt dohányosoktól származik. Egészséges légúttal rendelkező ember ritkán köpköd vastag slájmot. A túlsúlyosokat ennél sokkal szigorúbb társadalmi előítéletek sújtják - igaz, nincs is akkor a bevétele egy falán emberből az államnak, mint egy dohányosból...”
 • 91. berkabela 2011. március 06. 19:55
  „Esküszöm,-soha az életben- nem szoktam volna rá a cigire,ha nem tiltják! De igy földöntúli gyönyör volt elszivni egy csikket,a betegesen bagóellenes kollégiumi igazgató kicselezésével. Észre sem vettem mikor váltam függővé.”
 • 90. la-za 2011. március 06. 16:31
  „89. Kisg 2011.03.06. 15:05

  Komolyan kérdezem: miből gondoljátok, hogy minden dohányosnak büdös a lakása? Talán ismertek minden dohányost? Minden olyan lakásban jártatok már, ahol dohányos lakik? Ugyehogy nem? Akkor megkérdem ismét? Miért kell általánosítani? Ha bűzt érzek én nem mondom azt, hogy minden ember büdös.... Lehet, hogy dohányosként én toleránsabb vagyok, mint te...?”
 • 89. Kisg 2011. március 06. 15:05
  „Gebe, találó...
  "1. minden dohányosnak olyan büdös a lakása hogy seggen lehet kicsúszni tőle mikor belépünk hozzájuk, a ruhájukról nem beszélve."
  Érdekes, ezt ők valahogy nem érzik. És fura, ha valaki szóba hozza, akkor eget verő sértődés, hogy de hát ez nem is igaz. Pedig szerintem ha némelyik megérezné a saját szagát, elég lenne neki a leszokáshoz...
  Én anno fiatal felnőtt koromban akartam egyszer, mondom, de ciki, nem cigizek, mi több, már huszonéves vagyok, de nem is próbáltam. Fogtam egy szálat, meggyújtottam, beleszívtam... Aztán két napig sikáltam a számat és a kezemet, mire végre nem éreztem, hogy bagószagú lennék.
  Amikor még együtt éltem a dohányossal, ha jött valaki, mindig mondták (nekem, basszus, nem neki), hogy ha hazamennek, dobják mosásba a cuccot, olyan büdös cigifüst szagú. Lehet, jó leszoktatás lenne, ha minden bagós körül légüres tér maradna a tömegközeledési eszközökön; ha undorodó pillantással méregetnék őket a nemdohányzók, vagy ne adj isten, hangos megjegyzéseket tennének rájuk... Magyarul nyíltan ki kellene utálni őket a társadalomnak. Ha másból nem értenek...”
 • 88. Hidegen 2011. március 06. 14:44
  „<moderálva>:) Van még pár hozzád hasonló, de azért hál´ istennek, ti vagytok most már (bőven) kisebbségben. És ez jó! Minden változáshoz "átfutási idő" kell. A 20-30 évvel ezelőtti szinthez képest már ma is nagy a javulás. Remélhetőleg a további javulásnak kisebb lesz az átfutási ideje. Én személy szerint a gyermekeimet (a saját példámat is elmesélve) meggyőzéssel tartottam (tartom) távol a dohányzástól. Igen, én is "leszokott dohányos" vagyok, és mint az ilyenek általában, büszke is erre. A leszokott dohányos tudhatja a legjobban hogy mennyit változott az életminősége. Elárulom, elképesztően sokat változott. Azt a dohányost pedig aki ezt a személyes szabadsága korlátozásának tartja, azt csak sajnálni tudom... (Az utsó már mint a sajnálat nem is igaz.) ;)”
 • 87. la-za 2011. március 06. 14:30
  „85. gebe 2011.03.06. 08:38

  Ez megint általánosítás. A nemdohányzók között ugyanolyan arányban vannak köcsögök, szemetelők, bunkók, parasztok, mint a dohányosok között...ennyi.”
 • 86. berkabela 2011. március 06. 10:02
  „Tisztelt 70.Jung Heinrich!Igazad van! Én is azon háborodok föl,ha a nyomortanyákon siránkozók kezében füstöl a cigi.Én középiskolás korom óta szivtam 50 éven át.6 éve leszoktam,és most borzadok el a hülyeségemen-mennyi elpocsékolt lóvét költhettem volna kurvákra, és egyébb hasznos dolgokra. Annyit elárulok,hogy aki valamilyen segédeszköz használatától reméli a leszokást,-pofára fog esni. Nekem is csak akkor sikerült,amikor erre rájöttem.”
 • 85. gebe 2011. március 06. 08:38
  „Üdv! Véleményem szerint senki nem születik úgy hogy dohányzik, ez egy tudatos rászokás eredménye. Az hogy belehal nem igazán érdekel mindenki maga választotta ezen életformát. A baj hogy a dohányzás az egyetlen olyan rossz szokás ami rengeteg mocsokkal jár. Szemetelnek , nem lehet elmenni tíz lépést úgy hogy ne lenne eldobálva. Gátlástalanul fújják mások orra alá. Nincsenek tekintettel még a saját gyerekeikre sem. Nem véletlen hogy az értelmesebb emberek egyre inkább fel emelik a szavukat, szankciókat kell alkalmazni a dohányosok ellen. Saját eszük, erkölcsük nincs ahhoz hogy másokat ne kényszerítsenek a mocskuk, bűzük elviselésére.Televízióban elhangzott- egyetértek vele - a dohányzás egy bizonyos primitívséggel kapcsolható össze. Aki ezzel vitatkozik nézzen szét a környezetében és tegyen meg úgy tíz lépést az utcán hogy ne legyen eldobva cigaretta . Én sok dohányos emberrel vitatkozom leléptük a tíz lépést és nem volt olyan hely - ahol emberek járnak- hogy ne lett volna eldobálva. Persze minden dohányos elmondja hogy ő nem dobálja el, ez biztosan így van hiszen bizonyára mi nem dohányzók tesszük oda azért hogy rossz hírüket keltsük. Az elmúlt évtizedekben bebizonyították a dohányosok mennyire nem érdekli őket más emberek életminőségének rombolása az által hogy kénytelenek vagyunk elviselni a mocskukat. El kell jönni az időnek mikor kitiltják őket a világból. Az a szöveg hogy otthon csak az erkélyen gyújtunk rá , nos azért nevetséges mert 1. minden dohányosnak olyan büdös a lakása hogy seggen lehet kicsúszni tőle mikor belépünk hozzájuk, a ruhájukról nem beszélve. 2. ha a lakásában nem dohányzik akkor az utcán miért is teszi? Miért gondolja hogy az utcán el lehet dobálni? Mert eldobálják nem megy el a három méterre levő szemetesig . A buszra úgy száll fel hogy az ajtóig szívja és mielőtt fellép dobja el úgy hogy az utolsó füstöt már a busz utasterébe fújja. Egyszóval mikor dohányos embert látok mindig egy sakkfigura jut eszembe, nem a világos király <moderálva>”
 • 84. h375317 2011. március 06. 08:20
  „83. viza 2011.03.06. 07:08

  Nemrég volt a délmagyarban, hogy Vásárhelyen 200 fő leszoktatását támogatják, munkaadók+ az önkormányzat, és csak az 1/3-dát kell a leszokni kívánónak fizetni(22000ft-ot)....hát nem volt nagy tolongás erre a programra...”
 • 83. viza 2011. március 06. 07:08
  „Az biztos,hogy nem terhelné túl a TB-kasszát,ha támogatna eszközt,vagy programokat,tekintve,hogy nálunk sokkal okosabb emberek a dohányzást "betegségnek" minősítették,akkor talán így is kellene kezelni...”
 • 82. mityok 2011. március 06. 01:57
  „Adolf, ha a `homokos` aids beteg tudomasod szerint ingyen kezelt, akkor valoszinu a `homoktalan` is sot a magyar drogos is vagy peldaul az altalad emlitett homokos, drogos cigany is (amely kategoria eleve nevetsegesen hangzik, habar feltetelezem csak a vesszo nyelvtani hasznalata zavaros nalad). A tarsadalmi csoportokon beluli mozgas lehetseges, ha mar ilyen remekul tudsz besorolni, minositeni szoritok, hogy talalj magadnak egy megfelelobb csoportot, amelynek a tagja lenni "kifizetodobb"!”
 • 81. Adolf 2011. március 05. 22:30
  „A heroinról leszoktató anyag ingyen kapható, de nikotintapaszt csak 4ezerért vehetsz.
  Egy homoszexuális AIDS-beteg gyógyszerezése állami kasszából megy, de te csak pénzért adathatod be az influenza elleni vírust....
  Homokos, drogos cigánynak lenni magyarországon kifizetődő, dolgozó magyarnak lenni nem.”
 • 80. bertife 2011. március 05. 20:21
  „20 éves koromig 1 faluban laktam.
  Ott a kocsmával egybe volt építve a kultúrház,ahol mozifilmet is vetítettek.
  1 korsó sörrel mentünk be mozit nézni és rá is lehetett gyújtani!!
  Mivel csak 1 mozigép volt,szünetek is voltak a tekercs cserekor.
  Ilyenkor nyomattuk ki a levegőt a korsókból..:)
  Ha bál volt a kultúrházba,akkor is lehetett bent dohányozni!!
  Nem sírom vissza azokat az időket,csak nosztalgiából írtam le...

  Különben is már több mint 20 éve nem dohányzom!!”
 • 79. la-za 2011. március 05. 19:40
  „78. h375317 2011.03.05. 19:31

  Nem véletlenül nem látsz. Most nincsenek. De pár évvel ezelőtt még voltak, rengeteg...”
 • 78. h375317 2011. március 05. 19:31
  „76. la-za 2011.03.05. 18:41

  Hol vannak cigaretta reklámok? Én egyet sem látok...”
 • 77. la-za 2011. március 05. 18:44
  „74. DÓZER 2011.03.05. 16:15

  Ezt a szöveget még hányszor fogod beírni...?”
 • 76. la-za 2011. március 05. 18:41
  „73. h375317 2011.03.05. 15:42

  Minek neveznéd a rengeteg cigaretta reklámot, ha nem támogatásnak....?”
 • 75. queenmargareth 2011. március 05. 17:19
  „74 BÜSZKÉK VAGYUNK ÖNRE! MÁR CSAK a gyilkosságokat, a drogokat, az alkoholt, a korrupciót és világbékét kell meghoznia és már nem orbánt hívjuk istennek, oké?”
 • 74. DÓZER 2011. március 05. 16:15
  „Engedjék meg, hogy egy ötletemmel csatlakozzam a törekvéséhez a dohányzás korlátozását illetően - melyet a MOKKA reggeli műsorában volt szerencsém látni.
  Jómagam is undorodom a cigarettától, és rendszeresen "összehajtok" emberekkel a környezetemben a normáimba bele nem illő dohányzási szokások láttán. Konkrétan büszke vagyok rá, hogy egy helyi újságba írt kommentem nyomán betiltották a hódmezővásárhelyi játszótereken a dohányzást (azt hiszem, az országban elsőként).
  Azon eset apropóját az adta, hogy egy várandós "kismama" a csikkjét egyszerűen belepöckölte a játszótér eséscsillapításra szánt gyöngykavics ágyazatába, mindezt úgy, hogy a saját gyereke is ott játszott. Finoman fogalmazva is: elgurult nálam a gyógyszer....
  Pillanatok alatt szóváltásba keveredtem az "anyukával" és férjével, aki kifejtette: semmi közöm hozzá, hogy felesége terhesen is dohányzik. Eléggé el nem ítélhető módon azt válaszoltam: dehogy nincs, hiszen valószínűleg szül egy nálatok is nagyobb kretént, akit majd az én adómból kell eltartani. (megjegyzem, azóta már óvodás korú az a szerencsétlen gyermek, viselkedés- és figyelemzavaros, fizikailag is elmarad kortársaitól)
  Kérem vonatkoztassanak el a stílusomtól, és a helyzet tarthatatlanságát lássák. Miként lehetne szankcionálni a kismamák dohányzását törvényi módon? Kérem, vegyék a fáradtságot, és látogassanak el bármelyik kórház szülészetére. A mindenórás kismamák is rendszeresen kijárnak a kijelölt helyre füstölögni...
  A másik gondolatom a témában: a közterületen dohányzóknak kötelező jelleggel egy zárható, zsebben elférő csikktartót kellene hordaniuk, hogy a saját csikkjüket elhelyezhessék benne. A dohányzókat ellenőrizhetnék, van-e náluk ez a kötelező eszköz. Ha enélkül gyújt rá, jöhet a bírság. Vélelmezhetően csökkenne az eldobált csikkek száma....”
93 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már megint hull a hó Szegeden!

Csütörtök este újra elkezdett havazni Szegeden. A hó egyelőre nem okoz gondot a közlekedésben. Tovább olvasom