Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

30 éves az S. O. S.- telefon

Csongrád megye - 06-80-820-111 – az S. O. S. Lelkisegély-szolgálat ingyen hívható telefonszáma sokaknak az utolsó szalmaszál az élethez. 30 éve született a szegedi központú, de egész Csongrád megyéből hívható lelki elsősegély.
Több százezer hívást fogadott már az országban másodikként alakult, szegedi központú szolgálat. Ónody Sarolta húsz éven át vezette az induláskor 36 önkéntes napi 24 órán át tartó munkáját. A szegedi S. O. S.-telefon mozgatórugója Farkasinszky Teréz volt. Az első segítők közül egy nő máig aktív tagja a mozgalomnak. Jelenleg 26 ügyelő vállalja, hogy 19 órától reggel 7-ig felvegye a csörgő telefont.

„Önöknek köszönhetem az életemet!" – hívtak nemrég bennünket. A telefonáló elmondta: 15 éve öngyilkos akart lenni, de előbb tárcsázta a telefonszámunkat. Az épp szolgálatban lévő segítő pedig úgy beszélgetett vele, hogy eltérítette a szándékától – idézi föl a történetet Fábiánné Páger Anna. Az önkéntes segítők szolgálatvezetője úgy véli, ha csak egyetlen ilyen ember lenne, akit sikerült „megmenteni", már megérte.

A tinitől a 90 évesig minden korosztály képviselteti magát a segítséget kérők között. Az S. O. S.-telefonra sokaknak azért van szükségük, hogy a vonal túloldalán ülő névtelennel beszélgetve értelmezze a családi bonyodalom vagy a munkahelyi probléma miatti félelmeit. A többség megerősítésre vár, de akad, akinek a lelki elsősegély után szakember segítségére van szüksége.

„Az én hallgatásom a te beszéded lehetősége" – idézi kedvenc mondatát Fábiánné, amikor azt magyarázza: legfőbb eszközük, hogy tudnak hallgatni.

Segítőket toboroznak

Az önkéntesség európai évében, 2011-ben a szegedi telefonos lelki elsősegély időtartamát a jelenlegi 12-ről 18, majd 24 órára növelik. Új segítőket is toboroznak: a 120 órás képzésre január 20-áig jelentkezhetnek az érettségivel rendelkező, 23 évnél idősebb önkéntesek. A képzés első, önismereti tréning része önköltséges, míg a második, a telefonos segítségnyújtásra fölkészítő 60 óra ingyenes. Az érdeklődők a 6710 Szeged, Pf. 310 postai és a szeged29@gmail.com internetes címen jelentkezhetnek; levelükben indokoljákmeg, miért akarnak segítők lenni és adják meg elérhetőségüket. Az S. O. S. Lelkisegély-szolgálat (adószáma: 19082992-1-06) honlapja már készül. A szövetségbe tömörülő 22 szolgálat reméli: mobiltelefonról is ingyen hívható háromjegyű számot kap.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csáth Géza ismeretlen rajzai

Szeged - Egyedülálló kötetet és tárlatot mutat be csütörtökön a Somogyi-könyvtár. Csáth Géza orvos,… Tovább olvasom