Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

30 millión osztozkodtak a külső városrészek Szegeden

Szeged - Felosztotta ma a szegedi városi közgyűlés pénzügyi bizottsága a 30 millió forintos településrészi keretet Kiskundorozsma, Szentmihály, Szőreg, Tápé és Petőfitelep között. A Fidesz szerint a szocialisták obstruálták a bizottság munkáját.
Mindig vita alakul ki a szegedi városi közgyűlés pénzügyi bizottságának ülésén, ha a jobboldali többségű grémium a településrészi önkormányzatok pénzügyi keretének felosztásáról dönt. A külső városrészi alap 30 millió forintján öt településrész – Szőreg, Kiskundorozsma, Tápé, Szentmihály és Petőfitelep – képviselője osztozik. Hétfőn azért is kerekedett vita, mert tudni lehet, a választások előtti évben minden fillér számít, amit a képviselők a körzetükre költhetnek.

A korábbiakhoz hasonlóan hétfőn sem szavaztak a bizottság szocialista képviselői – Ménesi Imre és Révész Mihály – a településrészi alapról, mert aránytalannak tartják az osztozkodást. Ettől függetlenül a 8 tagú, jobboldali többségű bizottság határozatképes volt, így fel tudta osztani a keretet.

A bizottsági ülés után a Fidesz-KDNP-frakció képviselői – Juhász Gyula (Tápé), Kosik Dénes és Mihálffy Béla (mindkettő Kiskundorozsma), valamint Rózsavölgyi József (Szőreg) és Farkas László, a pénzügyi bizottság elnöke – rendkívüli sajtótájékoztatón azt hangsúlyozták, a szocialisták az év eleje óta akadályozták az alap felosztását. Obstruálták a bizottság munkáját, azaz nem vettek részt a keretről történő szavazásokban.

– Eddig azt állították, nem értenek egyet a településrészi keret létével, és ezért nem vesznek részt a szavazásban. Hétfőn azonban kibújt a szög a zsákból, hiszen Petőfitelep esetében – ahol a szocialista Gila Ferenc a képviselő – igennel szavaztak, a többi városrésznél azonban nem voksoltak, hanem kivonultak a teremből – mondta Mihálffy Béla. A fideszes képviselő szerint ebből is látszik, csak ott támogatják a helyieket, ahol szocialista az önkormányzati képviselő. Ezzel szemben szerinte a Fidesz nem tesz különbséget a szegediek között, hiszen ők támogatták a petőfitelepi keret kiosztását is.

Kosik Dénes elmondta, Kiskundorozsma két körzete összesen 11,5 millió forintot kapott. A településrészi keretből finanszírozzák például a Jerney és Orczy iskola udvarának felújítását vagy a Petőfi művelődési ház működését.

A szocialisták arányosabban osztanák fel a pénzt
Szegeden a 20 egyéni önkormányzati képviselő évente összesen 110 millió forintot kap, amit a körzetében költhet el különböző fejlesztésekre, javításokra, programokra. Hogy mennyit kap egy képviselő, azt elsősorban a körzet mérete alapján számolják ki. 2010-ben a külső városrészek képviselői kilobbizták a 30 millió forintos településrészi keretet. A csatolt települések mellé egy politikai döntéssel bevették Szentmihályt és Petőfitelepet is. A pénzügyi bizottság szocialista tagjai korábban azt hangoztatták, ha van önálló településrészi keret, akkor a választókörzeti alapot osszák fel arányosabban – a lakosság számát is figyelembe véve. Úgy vélték, az új rendszerben a csatolt településrészeknek duplán kedveznek az osztozkodáskor.

Olvasóink írták

 • 12. v.imre 2013. november 13. 10:30
  „Ezen aprópénzért történő veszekedés tükrében egyenesen kabaré az a szakaszos járda újra aszfaltozás folyamat, amelyet manapság Újszegeden a Thököly utca Erdélyi-tér-volt Délép házgyári épületek közötti szakaszon, oldalon látok manapság. Az egész oldalon hosszában, keresztben korábban feltört, "helyreállított" akadálypálya járdát hol itt, hol amott 5-10 méterenként újraaszfaltozzák. immár teljes járda felületen. Csak nézem, miért ez a hol itt-hol ott, s miért nem folytonosan haladva, amikor a köztes részek sem különbek? Így aztán eleve szintbeli eltérések dimbes-dombos minőségében jutnak a dolog végére.”
 • 11. stori 2013. november 13. 09:18
  „Építsetek kisvasutat, focipályát!”
 • 10. IVY 2013. november 12. 18:58
  „Mihállfy nem a Szélmalomba jár kajálni, bocs.”
 • 9. Tapasztalt 2013. november 12. 18:17
  „A két dorozsmai fideszesnek ezen kivül még kb 10--10 Milla egyéni képviselői alapos pénze is van, ami jóval több a többi képviselőjénél....Úgyhogy jut bőven kakas és egyéb pörköltökre....”
 • 8. NP1 2013. november 12. 15:05
  „7. messzegedi 2013.11.12. 10:17

  Tudod a Dorozsmának adott 11.5 millió az pontosan 11.5 millióval több, mint amit Kecskés, Hattyas, Gyála, Baktó, Béke telep összesen kapott.”
 • 7. messzegedi 2013. november 12. 10:17
  „Na ne! 30 rongyos millión ugrasztanak össze 5 városrészt? Ebből egyben se lehetne érdemi fejlesztést végrehajtani, nemhogy 5-ben ... Tragikus, ahogy egymás torkának esnek ezért pár morzsáért. Mert ha 30 milliárd lenne, akkor jogos lenne a fejlesztés szó használata.”
 • 6. 751510 2013. november 12. 09:03
  „Kétségtelenül Dorozsma magasan a legnépesebb a külső városrészek közül.”
 • 5. buhamama 2013. november 12. 08:31
  „Remélem a Nyitra játszótér is kap belőle. SZERETNÉNK- TORNA GÉPEKET ÉS EGY MINI FOCIPÁLYÁT,A LENGŐ HINTÁT IS MEG KÉNE JAVÍTANI.”
 • 4. NP1 2013. november 12. 03:24
  „Dorozsma kapta az összeg több mint 1/3-át.
  Meg lennék lepve, ha ez arányban lenne a külső városrészek lakosságszámával.
  Ez mindenesetre a szocik igazát erősíti.
  Természetesen semmi köze ahhoz, hogy két dorozsmai is van a testületben......és közelednek a választások.”
 • 3. StencilAtya 2013. november 12. 03:15
  „Bukott baloldal, elmútnyócév, gyurcsányi feri meg a kókai.”
 • 2. agytröszt 2013. november 11. 18:51
  „Érdekes módon Baktó mindig hiányzik a felsorolásból....... Azemúttnyócévbeis.....”
 • 1. Deadman 2013. november 11. 17:46
  „Kosik Dénes elmondta, Kiskundorozsma két körzete összesen 11,5 millió forintot kapott. A településrészi keretből finanszírozzák például a Jerney és Orczy iskola udvarának felújítását vagy a Petőfi művelődési ház működését.

  Tisztelt KOSIK ÚR !!
  Amít NYÁRON A dorozsmai naplóban beígértek - barátság u azsfaltozásának felújítása - az ebben a büdös életben meglesz ?? Esetleg várnak most már tavaszig és a választások előtt majd átadnak egy összefércelt utat?? Ahogy a Fidess szokta ???
  azt akkor majd jön a nagy ugatás hogy ezt is megcsinálták ???

  Azt már tudjuk hogy a Kosik - Mihályfi páros jól tud hazudozni és a haverokkal kakst fözni de ezen kívül ?? Jó tudom térfigyelő kamera és stáció is készült meg a községházával szemben a szélmalom vendéglőnél is új térkővezés van ha már oda járnak kajálni de a beígért asztfaltozással is kéne törödni..

  vagy esetleg ezt is a kommunisták cseszték el 2002- 2010 alatt ???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bakay Nándor - ahol nem sétálnak az emberek

A szegedi Bakay Nándor utca a város egyik leghosszabb utcája, gyalog azonban csak az idős emberek járnak rajta, meg azok, akik kiszállnak az autójukból. Tovább olvasom