Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

30 milliót bukik idén Szeged a mobilos parkoláson

Szeged - Július elsejétől nemzeti mobilfizetési rendszeren keresztül fizethetünk a parkolásért. A Szegedi Közlekedési Kft. 30 millió forintos bevételkiesésre számít.
Néhány héten belül nemzeti lesz a mobilparkolás is. A Nemzeti Mobilfizetési Zrt. által kidolgozott Nemzeti Mobilfizetési Rendszer a közösségi koordináció, a „köz"-érdek szempontjainak stratégiai érvényesítése miatt fontos – olvasható a cég internetes tájékoztatójában.

Az előzetes tervek szerint az autópálya- és a parkolási díjakat már 2013. szeptember 30-ától telefonnal fizethettük volna a nemzeti cégen keresztül, de később a rendszer bevezetését 2014. július 1-jére halasztották.

A mozdulat ugyanaz, a díjat más kapja.
A mozdulat ugyanaz, a díjat más kapja. Fotó: Frank Yvette

Milliárdos bevétel

Az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. (EME) 2006-ban indította útjára a mobilszolgáltatók közreműködésével a mobilparkolási és az autópályadíj-fizetési szolgáltatást. A hamar piacvezetővé vált EME forgalma 2,7 milliárdra nőtt. A Fidesz képviselői 2011-ben nyújtották be az első törvényjavaslatot a „Nemzeti mobilfizetési szervezet" létrehozásáról, ami a mobilvásárlások – a mobilos parkolás vagy autópályadíj-vásárlás – teljes állami kontrollját kezdeményezte.
A jelenlegi mobilfizetési piac szereplői mint viszontértékesítők vehetnek részt a zrt. ügyfeleinek kiszolgálásában. A rendszerhez bárki csatlakozhat viszontértékesítőként, tehát a jelenlegi mobilfizetési piaci szereplők mellett további szolgáltatók belépésére is lehetőség lesz.

A zrt. a mobilvásárlások után forgalmi jutalékban és tranzakciós díjbevételben részesül, ezekből a bevételekből fedezi működési költségeit. Információink szerint a jutalék 10 százalék.
A tranzakciós díjak mértékét kormányrendelet szabályozza, amely szerint parkolás esetén 50 forint, autópálya-matrica vásárlása esetén 80 forint díj fizetendő.

A Szegedi Közlekedési Kft. a közelmúltban próbaképpen kihelyezte a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-től kapott táblát az egyik belvárosban található oszlopra. A táblára olyan apró betűvel nyomtattak információkat, hogy az olvashatatlan volt.

– A táblát azóta megváltoztatták, az alján lévő hangyabetűk eltűntek – mondta Tóth István Tibor. A Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a nemzetivé váló mobilparkolás erre a fél évre 30 millió forint eredményromlást okoz. Az összeg egyik része bevételkiesés, a másik pedig többletköltség.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Dél-Alföldön egyre nagyobb probléma a vízhiány

Míg az éves csapadékmennyiség csupán kismértékben csökkent, az átlag-hőmérsékleti értékek mintegy… Tovább olvasom