Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

30 tonna karácsonyfát dobhatnak ki Szegeden

Szeged - A kertvárosi övezetekben a kuka mellé, a lakótelepeken a gyűjtőpontokhoz vihetjük a kidobott karácsonyfákat. A fenyőkből komposztálóanyag-adalék és mulcs készül, amit a város zöldterületein szórnak szét.
Az ország karácsonyfáját – tüzelőnek feldarabolva – egy hat gyermekét egyedül nevelő asszony kapta meg, Szegeden pedig a város fájából mulcs és komposztálóadalék készül. Erre a sorsra jutnak azok a fenyőfák is, amelyek a csongrádi megyeszékhelyen élők otthonaiból kerülnek az utcára.

A legtöbb lakásban vízkeresztkor bontják le a karácsonyfát. Leghamarabb általában a levelüket ilyenkor már bőszen hullajtó lucfenyők kerülnek az utcára, majd követik ezeket nordmann és ezüst társaik. Akik töves fát vásároltak, kiültetés előtt figyeljenek arra, hogy elég időt hagyjanak a fának az akklimatizálódásra, azaz néhány napig tartsák hűvös helyen, garázsban, pincében, amíg hozzászokik a hidegebb hőmérséklethez.

Nem a mennyből, a magasból száll alá a fenyőfa. Fotó: Schmidt Andrea
Nem a mennyből, a magasból száll alá a fenyőfa.
Fotó: Schmidt Andrea

Bakacsi Zoltántól, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. szállítási és logisztikai részlegvezetőjétől megtudtuk: idén is szerveznek karácsonyfa-elszállító körutat. A magánházas övezetekben a kuka mellé kell kitenni, a lakótelepeken pedig a gyűjtőpontoknál lehet leadni a fát. Fontos, hogy ne maradjon rajta dísz, üres szaloncukorpapír, és a talpat is le kell róla szerelni, mert a fenyőket a komposztálóüzembe szállítják. – Az előző évek tapasztalata szerint körülbelül 35 ezer háztartásból kerülnek ki karácsonyfák ez idő tájt. Ez 25–30 tonna fenyőt jelent, amelyből az üzemben komposztálóanyag-adalékot és mulcsot készítenek – magyarázta Bakacsi Zoltán, akitől megtudtuk: a komposztálóanyagot eladják, a mulcsot pedig Szeged zöldterületeire szórják. Jut belőle a Széchenyi téri virágágyásokra és az újszegedi liget sétálóösvényeire is.

Visszaadják az árát

Január 7-éig lehet visszavinni a TIK-hez azokat a fenyőket, amelyeket karácsony előtt béreltek ötezer forintért. A fák bérleti díját visszaadják. Az SZTE Alma Mater a fenyőket szegedi óvodáknál, iskoláknál, közintézményeknél ülteti ki.

Olvasóink írták

 • 17. gróf 2010. január 08. 16:11
  „http://index.hu/tudomany/2010/01/08/a_husfogyasztas_es_a_klimavaltozas_kapcsolatat_vizsgaljak/”
 • 16. gróf 2010. január 08. 14:28
  „Világos kedves CID, de nem kötelező állatot enni sem és lehet gázzal fűteni!
  Nem szabad ennyire elutasítani azokat akik olyan vér illetve gyantaszomjasak, hogy igazi fenyőjük van.
  Majd 40 év alatt 3-4 vágott/halott fenyőt táncolt körbe a családunk. Általában gyökeres volt, de a kert kapacitása véges (6 fenyőnk van ültetve)...és van műfenyőnk is, és a vázába szeretek virágot tenni.
  Nem azzal teszek sokat a környezetemért, hogy műfenyőm van, vagy nem tartom a karácsonyt.
  A probléma nem itt kezdődik!
  Örülök a környezet védőknek...de nekem ez olyan 4 mancsos...le a liba töméssel= vesszen a karácsony!
  A legbékésebb ünnep...számomra.
  Biztos sok mindenben egyet értünk, de itt most nem.

  Minden jót Neked!”
 • 15. CID 2010. január 07. 21:25
  „gróf : Bár már beelőztek, de itt nem arról van szó, hogy levágod a káposztát és megeszed, kivágod a fát és melegszel, levágod a disznót és jóllaksz.
  Arról van szó, hogy egy idióta szokás miatt több ezer növényt kiirtanak, némelyiket fel sem díszítik, mert el sem tudják adni.
  Én spec a nőnapi, anyáknapi, névnapi, halottaknapi virágírtást sem kedvelem, s ha lehet cserepes virágot veszek,ajándékozok.
  Bár nem vagyok egy történész de nekem a betlehemi jászol, és a hóesés, fenyőfa, rénszarvasok, őszember nagy bundában, nem jön össze.

  Szerintem hasznosabban is fel lehetne használni a fenyőket, mint kivágjuk, teleaggatjuk, kínai villogó bizbaszokkal, aztán meg kidobjuk a kukába. Mindenki jobban járna, ha egyszerűen, hagynánk a fákat nőni ( kivéve talán a fenyőfakereskedőket)”
 • 14. flexsnake 2010. január 07. 19:38
  „A növények éreznek ezt már több egymástól független vizsgálat bizonyította. Sőt mérhető az elektromos ellenállás változása akkor is ha a szomszédságában lévő növény leveleit tépkedik. Az embernél nevezett ,,félelem" érzést produkálják. Azért mert nem tud beszélni még érez. Sőt hangosabb zörejre ugyanígy reagál.
  Ha én fa lennék nem vágnák ki embereket hogy megünnepeljek valamit, majd nem dobálnám ki az embereket hogy lassú szenvedésüket vége beteljesedjen. A fák néha kidőlnek és agyoncsapnak valakit, de soha nem azért teszik mert haragudnak vagy mert ünnepelnek. 600éves fákat minden szemrebbenés nélkül vágunk ki, de könnyeket ejtünk ha idős hozzátartozó távozik. A növények miatt vagyunk még életben, táplálékul szolgálnak és az oxigént is ők termelik. Egyik nélkül sem élhetnénk. Több tiszteletet érdemelnének.
  Az öreg indián minden hajnalban kérte az erdő szellemét hogy bocsássa mag a tűzelőként összeszedett gallyak halálát az indiánoknak. Mióta az indiánok dzsipeken járnak nincsenek öregek akik a szellemek bocsánatát kérik. Azóta eltüntek a fák és betontornyok nőnek helyettük amik nem oxigént nyomnak ki magukból hanem élhetetlen füstöt.
  A nagy Manitu bocsássa meg a sápadtarcúak esztelenségét!”
 • 13. lidocain 2010. január 07. 18:07
  „9
  tévedésben vagy,mert a fának is van fájdalomérzete,nézz utána. van interneted..
  ne tévesszük össze azt amikor "értelmetlenül" pár nap kedvéért vágnak ki egy fát azzal amikor tüzifának,papirhoz stb van rá szükség.”
 • 12. azuras 2010. január 07. 13:53
  „A fenyőfa kölcsönzésnél nem a bérleti díjat adják vissza, hanem a kaució árát!!! Kicsit jobban kellett volna tájékozódni...
  Link: http://www.sztealmamater.hu/hu/109109/Karacsonyfa_berles.page”
 • 11. rudi 2010. január 07. 10:50
  „Nem is szabadna kivágni a fákat!!!!! Már régen be kellett volna tiltani. Van műfenyő.”
 • 10. seleron 2010. január 07. 10:01
  „Már vagy négy éve műfenyőnk van. Szép is környezetbarát is és ráadásul három négy év alatt visszahozza az árát.”
 • 9. jq 2010. január 07. 09:08
  „Más vallásoknak meg más szokásai vannak, pl. az állatok levágására, és nem minden esetben különösen humánusak...Pedig az állat -a növénnyel ellentétben - érez.
  Mellesleg tüzifának is kiirtanak több százezer fát, no meg a WC papír gyártásához is, fúj de alantas”
 • 8. gróf 2010. január 07. 07:46
  „T.7!
  Igazad van! meg még kiirtanak több százezer káposztát, disznót...aztán kikakilják, de ezt már kitárgyaltuk, haszonnövények!
  Lapozzunk...az ablakon kidobós még az igényesebb a panelból (de ezt csak viccből írom!!!) a másik fele végig cibálja a lépcsőházban a száraz fenyőt és össze gyantáz mindent, felszórja tűlevéllel a padlót...persze nem takarítja össze!”
 • 7. CID 2010. január 06. 22:12
  „Mondjuk, ez is szép keresztény szokás. A szeretet ünnepe alkalmával kiirtanak több százezer fenyőt, aztán meg kidobják az ablakon. Én egy ideig próbálkoztam a gyökeres fenyővel, némelyik nem maradt meg, aztán áttértem a kínai műfenyőre. A levelét hullajtja, persze az illatot pótolni kell egy-két radiátorra helyezett fenyőággal :)”
 • 6. micsibucsi 2010. január 06. 21:20
  „2. hozzászólás nyomdasz63
  Az általad említett erdős rész jól táplált hisz bőségesen trágyázzák, odajárnak a dolgukat végezni és szerte szét a környező bozótosba a környékbeliek.”
 • 5. Logaritmus 2010. január 06. 20:48
  „Magyarországon nem a politikusok zavarnak legjobban, hanem a kis ember őszinte, mélyről jövő bunkósága, udvariatlansága.”
 • 4. gedeon 2010. január 06. 20:40
  „1. nyomdasz63 Igazad van.
  Ma történt meg velem a következő eset. Du. munkából tartottam hazafelé. A Pulcz utcán mentem éppen, amikor derült égből elém a járdára kb. 5 cm-rel az orrom elé függőlegesen becsapódott a járdába egy nagy karácsonyfa. Mondanom se kell, hogy felszóltam a II. emeletre, hogy ezt talán mégsem kellett volna. Rögtön behúzódtak, aztán egy nő csak kidugta az orrát és többszöri "szóbeli dicséretem" után elmormolt az orra alatt egy alig hallható bocsánatot. Mi van ha pont a fejem tetejére pottyan? Esetleg egy kisgyerekre, egy babakocsira, vagy egy idős emberre esik rá? Ezúton is gratulálok az elkövetőnek, hátha véletlenül olvassa, habár nem lehet egy kultúrlény! Kidobás előtt legalább kinézett volna az utcafrontra.”
 • 3. greg 2010. január 06. 20:08
  „fail!”
 • 2. nyomdasz63 2010. január 06. 14:30
  „Tüzelni is jó lenne !-Például a Cserepes sori cigányoknak-ahelyett,hogy a volt nőtlentiszti szálló melletti élő erdőt vágnák ki !”
 • 1. nyomdasz63 2010. január 06. 14:18
  „Azért az is egy állatfaj/ta/,amelyik panel (v.tégla)ablakból "repteti a fát !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Verekedtek a fiatalok

Buliból tartott hazafelé vasárnap hajnalban az a háromfős szegedi társaság, amely a járókelőknek kívánt boldog új évet. Tovább olvasom