Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

334 milliós támogatás a szegedi tömegközlekedésnek

Szeged - Országszerte 86 település helyi közlekedésének támogatásáról döntött Pintér Sándor belügyminiszter.
A csütörtökön megjelent Magyar Közlöny szerint Csongrád megyében 5 önkormányzat kap segítséget, a pénz első felét augusztus 2-áig, a negyedét augusztus 26-áig és az utolsó negyedét november 25-éig utalják át az önkormányzatoknak. Csongrád 627 ezer forintot, Vásárhely 3 millió forintot, Makó 77 ezer forintot, Szentes 1 millió forintot kap, a legtöbbet Szegednek adják: 334 millió forintot utalnak.

– Nyugtával dicsérjük a napot, előbb előterjesztést kell készítenünk a pénz felhasználásáról, és a közgyűlés dönti el, mennyit kapunk belőle. Megvárnám a határozatot és az átutalást – kommentálta a döntést óvatosan Tóth István Tibor, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója. – Az összegről egyeztetünk, igaz, így mindjárt más tárgyalni a hitelezőinkkel. Az tény, hogy az elmaradt állami normatíva 501 millió forint volt idén, ennek most a kétharmadát kapja vissza a város. Ahhoz képest, hogy az SZKT 202 milliós többlettámogatást kért, több mint a felével több a támogatás. Ha az egész összeget megkapnánk, beleférne a dolgozók bérfejlesztése, a formaruhakérdés megoldása, de költeni lehetne a 3-as és a 4-es villamosvonal felújítására, kereszteződések korszerűsítésére. Ennek köszönhetően csökkenhetne a menetidő, és emelkedne a szolgáltatás minősége. Összességében visszatöltést jelentene a forráskivonások után.

A szegedi önkormányzat részéről Szabó Sándor kabinetfőnök reagált. Közleményében ő is kitért a normatíva megszüntetésére, amivel szerinte az Orbán-kormány Szegednek félmilliárd forintos bevételkiesést okozott.

Hozzátette: ezt a parlamenti döntést Bohács Zsolt és Kalmár Ferenc szegedi fideszes országgyűlési képviselők is megszavazták. Az önálló tömegközlekedési céget fenntartó városok (Miskolc, Pécs, Kaposvár, Debrecen, Szeged) polgármesterei májusban közös levélben fordultak a kormányhoz a tömegközlekedés finanszírozási problémái miatt. A megyei jogú városok polgármesterei pártállástól független, közös lobbitevékenységének köszönhetően a kormány döntésével csak a Szegedet is súlyosan érintő elvonás mértékét csökkentette. A tavalyi évhez képest Debrecen 175 millió, Szeged 167 millió, Miskolc 176 millió forinttal kap kevesebbet a helyi tömegközlekedés működtetésére.

Olvasóink írták

 • 3. kipkop 2013. augusztus 02. 14:51
  „Kérdés: Botka lecserélheti ebből a pénzből az hivatali autóját?”
 • 2. macs 2013. augusztus 02. 12:34
  „"Nyugtával dicsérjük a napot, előbb előterjesztést kell készítenünk a pénz felhasználásáról, és a közgyűlés dönti el, mennyit kapunk belőle."
  Ez pántlikázott pénz, az igaz, hogy meg kell osztani a Volán és az SzKT között, de más célra nem használható. Vagy tévedek?”
 • 1. zsozso64 2013. augusztus 02. 10:27
  „Minket írígyelnek az EU-ban! Makó azzal a 77.000,-Ft al mégis mit kezdjen? Szerintem vegyenek belőle egy éves autópálya matricát a hivatali autóra, hogy minél sűrűbben felszaladhassanak Budapestre Pintérúrnak hálálkodni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

18 nap múlva SZIN

Teljessé vált az augusztus 20-án rajtoló, 5 napos Szegedi Ifjúsági Napok programja. Tovább olvasom