Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

34-féle töltött káposzta, vadhús és jérce a szármában a röszkei főzőversenyen

Röszke - A sokácoktól a cserépben főzést, a nagymamától a füstölt szalonna töltött káposztára gyakorolt jótékony hatását tanulták meg a 16. röszkei gasztronómiai verseny résztvevői. Kiderült: a pálinka nem csak a téli disznótorhoz fontos kellék.
34-féle töltött káposztát kóstolt végig a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács vezette háromtagú zsűri szombaton Röszkén, ahol a jellegzetes magyar eledelnek szentelt 16. nemzetközi főzőversenyt rendezték meg. Ismét bebizonyosodott: nem szükséges tükörjeges téli hajnal a melengető pálinka és a disznótoros káposzta elfogyasztásához – legfeljebb gyakrabban törölgeti az ember gyöngyöző homlokát.

Például a füstölgő fán, cserepekben forró káposztahalmok felett állva – Kovács Sándor és csapata a Mohács környéki sokácok cserepes bablevesét irigyelte meg, s a megfelelő köcsögök beszerzése után neki is látott a „jó kis füstös ízű" töltött káposzta elkészítésének. – Ráálltunk a kényelemre, nem kell vele sokat bíbelődni, forgatni a bográcsban – hallottuk egy csapattárstól. Egyetértettünk: nem tudtuk, a sátor alól kiszűrődő karaokedallamok fárasztóbbak-e, vagy a nyári kánikulában rotyogó ételek párája, de vágytunk a sorjázó bográcsok közül a futballpályán felállított hatalmas sátrak hűvösébe.

Előbb a káposztába, majd a tányérba töltöttek. Ki-ki ízlése szerint. Fotó: Frank Yvette
Előbb a káposztába, majd a tányérba töltöttek. Ki-ki ízlése szerint.
Fotó: Frank Yvette

A röszkei Zádoriné Nagy Márta nem fogta meg könnyebbik végén a munkát: a verseny előtti estén betöltötte mind a 160 darab szármát, szombaton fél hétkor kezdett főzni, saját leleménye alapján füstölt kolbásszal dúsítva a bográcsba valót. Domaszéken a füstölt szalonna dívik – erről árulkodott Szekeres Norbert főztje. Néhányan üzleti érzéküket megcsillantva árulták is portékájukat.

– Tudnak újat mutatni a versenyzők nekünk: van, aki jércemellel, friss zöldséggel, kaporral tálalja, de pikáns a vadhússal, rozmaringgal, borókabogyóval készülő töltött káposzta is – tudatta Frank Sándor, beavatva a zsűrizés titkaiba is: először körbenézik az ételt, a tálalás, a vizualitás is fontos. Ki cipóban, ki fél káposztafejben hozta nekik a versenymunkát. – Azt is ellenőrizzük, ki milyen rendet tart a bogrács körül. 10 pontot csak az úristen tud csinálni, de 5-ösnél nem volt gyengébb káposzta, sok 7-es, 8-as is született – árulta el. A vadhúsos verzió például nagy sikert aratott: Secsei Szilveszter magyarkanizsai vadász azonban nem fedte fel titkos családi receptjét.

Csomboros, betyáros

– A versenyen 1000–1500 ember is megfordul. A töltött káposzta jellegzetesen magyar, dél-alföldi étel, amelynek hagyománya él, csakúgy, mint a disznótoroké. Nyáron még inkább kuriózumnak számít – indokolta a választást Borbásné Márki Márta, Röszke polgármestere. Kedvence a végváriak csomborral készült specialitása és a deszki betyáros – utóbbinak Simicz József, Deszk első embere szerint az ad páratlan bukét, hogy „egy kis marosi homokot szórunk bele".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felavatták Gregor József szobrát

A Dóm téri nemzeti emlékcsarnok nyugati térfalánál vasárnap sok száz emlékező előtt Botka László polgármester felavatta Gregor József bronz mellszobrát. Tovább olvasom