Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

376 új munkahely a megyében - 18 a szegedi gyufagyárban

Szeged - A Nemzeti Foglalkoztatási Alapból rendelkezésre álló 13 milliárd forintból 84 megyei vállalkozás 747 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert pályázaton, közülük az egyik a szegedi gyufagyár volt.
Jól szerepelt Csongrád megye a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) februárban meghirdetett pályázatán: a negyedik legeredményesebb megye lett az országban. A nyertes Csongrád megyei pályázók egyike a Europe Match GmbH fióktelepe, a szegedi gyufagyár volt, amely Magyarország egyetlen működő reklám- és kereskedelmigyufa-gyártója. A céget tegnap délelőtt felkereste B. Nagy László kormánymegbízott is: a sajtóesemény vendégeit Klaus Bruns tulajdonos-ügyvezető és Török György termelési igazgató tájékoztatta a cég tevékenységéről.

A cégvezetők elmondták: a szegedi üzemnek több mint 130 éve ez a fő profilja, technológiai háttere a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően világszínvonalú. A gyufagyárban 2006-ban volt tulajdonosváltás, azóta 1 millió eurós fejlesztések valósultak meg. Az éves árbevétel folyamatosan nő – most 2,5 milliárd forint –, ahogy a termelés is: évi 380 millió doboz gyufát állítanak elő. A cél az, hogy hamarosan a 450 millió dobozhoz közelítsenek. A piac egyre nagyobb igényeit csak úgy teljesíthetik, ha nő a berendezések kapacitása: ehhez nyújtott segítséget az NGM pályázatán elnyert 26 millió forint, amellyel együtt 18 új dolgozó alkalmazását is vállalták.

376 új munkahely a megyében -18 a szegedi gyufagyárban. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

– Merni kell beruházni és előrelépni, hinni kell benne, hogy van jövője a hazai vállalkozásoknak – fejtette ki B. Nagy László a sajtótájékoztatón. Hozzátette: a magyar gazdaság növekvő pályára lépett, makrogazdasági szinten stabilizálódni látszik az ország. Ehhez a vállalatok vezetői is jelentősen hozzájárulnak. Csongrád megyében idén 84 vállalkozás 747 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el, így lett a 4. legjobb megye az országban. 376 új munkahely jött létre. Mivel a pályázat feltételeként a meglévő létszámot is még 2 évig tartani kell, 1480 dolgozónak van stabil munkahelye.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal munkaügyi központjának megbízott osztályvezetője, Tóth Tamás elmondta: 2011-hez képest idén megduplázódott a nyertes pályázatok száma. A szabad vállalkozási zónákban, Mórahalom és Kistelek környékére 195 millió forintot fektettek be a kiemelt támogatásoknak köszönhetően a beruházók, így 76 embernek lett állása.

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. x 2013. november 23. 18:08
  „24. kisrono "... így hagyják őket élni! Nálunk is ezt csinálta Kádár a 60-as évektől 56 miatt, ..."
  - Tito pedig a negyvenes évek vége óta adósította el az országát, amíg élt, aztán elmaradtak a kölcsönzők.
  - Kádár évente lagalább ötszázalékos életszínvonal-javulást akart, "különben az emberek nem veszik észre".
  - Sajnos a felvett hitelekből a lakosság többsége akkor is csak annyit látott, hogy "némelyeknek megszaladt".
  Hogy adósodtunk el ilyen durván?
  Ez a folyamat már a hatvanas évek végén megindult. 1967 óta nem volt olyan év, amit a magyar állam többlettel zárt volna. Ráadásul a felvett hitelt már akkor rosszul használták fel. A gazdaságszerkezet átalakítása helyett a pénzt inkább a halódó kohászat, a textilipar és a szénbányászat fenntartására fordították, és már akkor hitelekből törlesztették a hiteleket. A rendszerváltás után nem kértünk adósságelengedést vagy átütemezést. Ehelyett megpróbáltuk csökkenteni az államadósságot, de ez a kilencvenes évek közepéig nem sikerült. Az adósságot a Bokros-csomaggal jelentősen sikerült lefaragni, de aztán újabb hitelfelvételek következtek 2001-től, és ez a folyamat igazán 2002-től szabadult el. ... http://index.hu/belfold/2012/01/18/te_mennyivel_tartozol_a_vilagnak/”
 • 27. jozko 2013. november 23. 17:21
  „26.x:

  Meséljek? A szó biztosan elszállna ott, ahol az írás sem maradt meg :)”
 • 26. x 2013. november 23. 14:02
  „25. jozkó "... Pusztába kiáltottam....nem hogy visszhangja, hangja sincs :) ..."
  - Mesélj többet arról, hogy - pusztán kíváncsiságból - meg is érthessem a sóhajodat.
  24. kisrono "... ilyen birka nép nincs másik a világon! ..."
  - Különösen addig, amíg tetszeleg magának abban a szerepben! (Mekkora véráldozatot tartanál célszerűnek?)”
 • 25. jozkó 2013. november 23. 13:33
  „Pusztába kiáltottam....nem hogy visszhangja, hangja sincs :)”
 • 24. kisrono 2013. november 23. 08:20
  „23. x 2013.11.22. 20:02

  Hát x!Legalább Jugoba kicsit tisztult a kép és az emberek igazságérzete kicsit teret kapott!10 éve még ott lehetett a zavarosba halászni,sztem most is jobban,mint itthon,hogyha keveset lopsz(érstd: 1 milliárd alatt),akkor elfognak,míg kinn saját magadnak termelsz!
  Egy háborús konflikutsnak a szinte csak negatív következményei mellett van egy olyan pozitív is,hogy a harcok után a politikai hatalmasok nem feszítik tovább a húrt és mivel még élénken él bennük,hogy az embereket csak bizonyos szintig hülyíthetik,így hagyják őket élni!Nálunk is ezt csinálta Kádár a 60-as évektől 56 miatt,de a rendszerváltók ezt már nem élték,így nem is érdekelték őket az emberek.A mostani politikai,gazdasági elitben nincs meg az egészséges félelem a nép erejétől!(hozzáteszem,hogy sajnos jogosan,hisz ilyen birka nép nincs másik a világon!Ideális alanyai vagyunk a rabszolgatartói képzésük mesterfokozatú csúcsrajáratásához...)”
 • 23. x 2013. november 22. 20:02
  „22. myckie, állítólag a merxisták-leninisták tanították, hogy "a felismert szükségszerűség az maga a szabadság".
  Nem szorgalmazom, hogy az utódjaid menjenek messzire, de annak örülök, hogy mehet mindenki, amerre lát. Az úgynevezett jóléti országok fiataljai szintén járják a világot, ők még csak igazán. Az egész világot átható jelenséggel állunk szemben, mit számít az, hogy például szénnel-fával tüzelő tápéi nyugdíjasok ellenzik?
  "... A globalizáció még nagyobb lendületet kapott az ipari forradalom után, sorra létesültek a vasútvonalak, kikötők. Az államok szabadkereskedelmi szerződéseket kötöttek egymás között, létrejött a valuták átválthatóságát biztosító aranyalap. A 20. század utolsó évtizedeiben a kommunikáció és a távközlési eszközök fejlődésével vált teljessé a globalizáció. ..." (Forrás: Wikipédia)
  - Lehet mindemiatt aggódni, de az olyan, mintha például a számítógépek összekapcsolt hálózatainak puszta léte miatt vernénk a fejünket a falba, vagy például a legújabb orvosi-technikai eszközöknek a szénnel-fával tüzelő tápéi nyugdíjasok körében tapasztalható alacsonyabb mértékű bevetése miatt. Mindez így alakult, ez van világszerte. Magyarország örülhet az állami függetlenségének, ugyanakkor a világ dolgait nem fogja befolyásolni mérvadóan, ahhoz túl kicsi, túl szegény. Sívár remény az, egy - igenis akármilyen - magyar kormánytól lényeges változásokat elvárni. Maximum a Jobbik elsöprő többsége esetén számíthatunk a kilencvenes évek "jugoszláv" útjára. Javulásnak azt semmiképpen sem nevezném. Az úgynevezett "baloldal" bemutatta, mit (nem) tud. Maradhat akkor inkább a "közép".”
 • 22. myckie 2013. november 22. 15:47
  „21. x
  Tehát tök jó a mostani nihil és használjuk ki a skypét, ha a gyerekeinkkel vagy az unokákkal akarunk társalogni! Sz..r egy álom, de felébredve se tisztul a kép! Örülök, hogy legalább egy elégedett ember van! :) Éljen az "akármilyen "kormány!”
 • 21. x 2013. november 22. 15:11
  „20. myckie, álmodozz tovább nyugodtan a déli verőn! (Amit írtál, az akármilyen kormányra vonatkozhat.)”
 • 20. myckie 2013. november 22. 14:42
  „15. x
  Mo-n mi a valószínűsége annak, - ha most valaki eldönti, hogy változtatni akar eddigi nyomorúságos életén és végigfut a lehetőségek listáján, netán ebből valamit meg is valósít - hogy a kormány egy huszárvágással, valami ötlettől vezérelve ne rántsa ki alóla a szőnyeget és ne taszítsa még nagyobb nyomorba! pl.: trafikosok, földművelők .... Mennyire van az állampolgár, vagy egy vállakozás biztonságban az ide-oda kapkodó törvénykezéstől? Mennyire tudta a mostani kormányzat kiszámíthatóvá tenni gazdaságpolitikáját? Azt hiszem, hogy csak a kiszámíthatatlanság a kiszámítható! Tehát ezért kellene egy kormányváltás, mert most - ha tetszik, ha nem - ilyen feltételekkel nem fog senki egy fillért is áldozni a saját eljövendő bukásába!”
 • 19. x 2013. november 22. 14:13
  „16. macs "... Amennyiben munkahelyeket akarunk, akkor a szolgáltatások terén kéne keresgélnünk."
  - Ott sem ártana, esetleg viszont, ha kizárólagosan azt fejlesztenék, akkor úgy járhatna az ország, mint a földközi-tenger-i lubickoló görögök, olaszok, spanyolok. Technikai, technológiai innovációk hoznak hasznot, a németeknek például, dehát ahhoz az MTA-t felkellene oszlatni, az akadémikusokat a sivatagba küldeni, legalábbis a pusztára, első lépésként. Lásd például http://www.168ora.hu/cikk.php?id=5360”
 • 18. macs 2013. november 22. 13:53
  „13. grafika88,
  adnál linket, mert az NFSz adatai szerint a nyilvántartott álláskeresők aránya gazdaságilag aktív népességhez (%)
  (http://www.afsz.hu/engine.aspx?page=full_afsz_havi_reszletes_adatok_2013)
  2013. októberében:
  Közép Magyarország 6,0,
  Közép-Dunántúl 8,7,
  Nyugat-Dunántúl 6,8,
  Dél-Dunántúl 14,1,
  Észak-Magyarország 18,8,
  Észak-Alföld 17,7,
  Dél-Alföld 11,6
  ezen belül:
  Bács-Kiskun megye 12,1
  Békés megye 13,2
  Csongrád megye 9,6.”
 • 17. x 2013. november 22. 12:58
  „11. scott1 "... az egészet egyfajta überelhetetlen sikerként élték meg. ..."
  - Azt igen, mert azt az ő kutyájuk kölykei intézték. Ha "hűtlen kutyák" intézik ugyanazt, akkor ők azt ellenzik.”
 • 16. macs 2013. november 22. 12:57
  „Alacsonyak a magyar bérek, persze, hogy alacsonyak, mert egyre kisebb a fizetőképes kereslet, tehát a cégek az árverseny miatt, kénytelenek alacsonyan tartani a béreket, ami csökkenti a fizetőképes keresletet.
  Akkor lesz nálunk nyugat-európai bér, ha az árba az be lehet építeni, ha a piac elismeri ezt a költséget. Egyébként tetszik nem tetszik, a magas élőmunka igényű ágazatok Ázsiába, Dél-Amerikába települnek, a korszerű technológia egyre kevesebb embert alkalmaz. Amennyiben munkahelyeket akarunk, akkor a szolgáltatások terén kéne keresgélnünk.”
 • 15. x 2013. november 22. 12:18
  „6. Bcsabi75 és 7. myckie, a KSH-nak az EU-val módszertanilag harmonizált statisztikáira és egy újságcikkre hivatkoztam, tanultságról, tehetségről, földosztásról egy szót sem szóltam. Ez az ország lassan száz éve koldusszegény, aminek több különböző oka van, melyeket semmiféle új kormány (az esetleges újraválasztott sem) nem tud megszüntetni.
  Tehát, aki a saját sorsán javítani akar, az jobban teszi, ha nem a politikusok hablaty-dumájára figyel, hanem a saját körülményeit felméri és tesz valamit azok között, valami mást, mint eddig. Nem ártana, ha ehhez eszébe jutna itt-ott valamilyen eredeti ötlet a síránkozáson kívül, mégpedig hangsúlyozottan nem ismét a külföldi hitelek felvétele utáni áhítozás, hogy abból "teljen" például általános közalkalmazotti fizetésemelésre vagy nyugdíjemelésre.”
 • 14. kumisz 2013. november 22. 11:05
  „Zka és x, szívből örülök neki, hogy meg vagytok elégedve a munkabéretekkel és az ország helyzetével.
  Off.”
 • 13. grafika88 2013. november 22. 10:30
  „Magyországon a legnagyobb a munkanélküliek aránya Csongrád megyében ! Míg az országos 10,4 % addig itt : 11,8 % ??? Nem 18 új munkahely kéne ..26 millából....hanem a beígért 1 millió !! Így még ez az " ígéret" ilyen ütemben..100 év múlva se lesz meg !!
  a trafikmutyi miatt : kb 50 ezer ember került utcára, TEVA ..elküldött :-200 főt, A MAL: .200 fő, a Borsodi vasgyár: - 2000 fő ! MIRŐL beszélnek ezek !!!
  Csongrád megyében az álláskeresők száma . 18 874. ennyi a regisztrált! betöltendő állás : 2700.
  Magyo. bérek..az EU s bérek 20 % a! van ahol csak 10 % ! de az árak : 83 % az eus nak !”
 • 12. Léni 2013. november 22. 10:11
  „Van ennyi gyufára szükség olyankor, mikor inkább az öngyújtókat, gázgyújtókat használ szinte mindenki?
  Nekem is csak biztonsági tartaléknak van néhány doboz gyufám itthon, amihez évek óta nem nyúltam.
  Az 1480 fő tartalmazza a diákmunkát végzőket is? Egyetemistákat foglalkoztatnak a tanulás mellett,ami nem baj,
  de ez nem segít a valóban munkanélküliek helyzetén.”
 • 11. scott1 2013. november 22. 09:59
  „Ha ezeken a munkahelyeken mindenhol nyugat-európai béreket fizetnének még az is csak csepp lenne a tengerbe, miután a dél-alföldi bérek messze vannak az országostól és egyre messzebb...Éppen ezért is nem láthattak abban semmi kivetnivalót a most háborgók, amikor évekkel ezelőtt megkétszereződött a város munkanélkülisége.

  Ha nem jött nyugat-európai bért fizető cég nem is baj, ha nem teremtődik új munkahelyek a városban. Igaz az ellen sem volt semmi bajuk, hogy itt a "magasbevitthumántőkés" maszlag ellenére is az országostól messze elmaradó bérek vannak! Sőt az egészet egyfajta überelhetetlen sikerként élték meg.

  Ennek tükrében a további leszakadásunk sem más, mint a választások után meghirdetett szlogen egyfajta megvalósulása, "Szeged szembemegy az országos trendekkel!".”
 • 10. mivan? 2013. november 22. 09:52
  „747 millió támogatás 376 új munkahely 2 évig. Az közel 2 milla per koponya. Nem tudom miért számoltam ki de jól mutat, nem?”
 • 9. pog 2013. november 22. 08:53
  „jó választási propaganda.....remélem felduzzasztott állami alkalmazottak is a létszámban benne vannak..”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lesz most? Ki ül Keresztúri helyére?

A jogerős ítélet és a lemondás után már a fentiek a fontosak. Szerintünk a szegedi alelnök ül az elítélt Keresztúri Farkas Csaba helyére. Tovább olvasom