Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

37 millióba került a zongorák Rolls-Royce-a

Szeged - Régi álom vált valóra: 37 millió forintért új hangversenyzongorát, egy Bösendorfer Imperialt vásárolt a zenekar és a város.
Szegednek hosszú ideje nem volt olyan koncertzongorája, amit bátran felkínálhatott volna az itt szereplő világhírű művészek fellépéseihez is. A Filharmónia estjein egy több mint harmincéves Steinway D modellt használtak, ami a Zeneakadémiáról került ide. Hét évvel ezelőtt felújíttatták, de mivel a nagyszínház színpada alatti fűtetlen térben tárolták, mára szinte teljesen tönkrement. A pianisták vérmérsékletük szerint adtak hangot elképedésüknek, amikor szembesültek vele, milyen lepusztult zongorán kell itt játszaniuk.

– A hangszervásárlásra fordítható keretünket ebben az évben felajánlottuk, így az önkormányzattal szövetkezve sikerült megvásárolnunk egy olyan koncertzongorát, amely méltó a városhoz – fogalmaz Baross Gábor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója, aki Kerek Ferenc Liszt-díjas zongoraművésszel, az SZTE Zeneművészeti Kar dékánjával és más szakemberekkel együtt utazott el Ausztriába, hogy a Wiener Neustadtban 182 éve működő, híres Bösendorfer-manufaktúrában kiválasszák a megfelelő modellt. – Egy csodálatos Bösendorfer Imperialt vásároltunk 37 millió forintért. Ez a hangszer a zongorák Rolls-Royce-a, egy igazi ékszer, amely ezentúl a szegedi hangverseny-látogatókat szolgálja. 290 centiméter hosszú, nyolc oktáv a hangterjedelme.

Szelezsán István zenekari titkár játszik a lefóliázott zongorán. Fotó: DM/DV
Szelezsán István zenekari titkár játszik a lefóliázott zongorán.
Fotó: DM/DV

Nemesen csengő basszushangjai a legszebbek az összes zongoramárka közül – mondja Baross Gábor. – A nagyszínházban, a színpad alatt egy speciálisan erre a célra készülő konténerben helyezzük majd el, amelyben folyamatosan biztosítani tudjuk a tárolásához szükséges 20 fok körüli hőmérsékletet és az 55 százalék körüli relatív páratartalmat.

Bemutató koncertek

Mielőtt a Bösendorfer a végleges helyére kerül, a Korzó Zeneházban két fiatal zongoraművész bemutató koncert ad rajta: november 26-án este Balázs János, december 15-én Érdi Tamás várja a hangszerre kíváncsi közönséget. Belépőt november 1-jétől a Filharmónia szegedi irodájában (Klauzál tér 7.) lehet váltani.

Olvasóink írták

 • 4. tommt 2010. október 26. 11:43
  „Az, hogy Szegednek több mint 30 éve nincs normális koncertzongorája, no ez elgondolkodtató.”
 • 3. K.T. 2010. október 26. 11:35
  „Nem hasonlatnak szántam, csak elgondolkodtatónak.
  (...és még fikázni sem akartam senkit vele.)”
 • 2. tommt 2010. október 26. 11:25
  „Hülye a hasonlatod.”
 • 1. K.T. 2010. október 26. 10:37
  „Kontraszt - Szeged 6 millió forinttal járult hozzá a vörösiszap katasztrófa károsultjainak kárenyhítéséhez.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ÁlomÉpítők Szegeden

A Viasat3-on futó műsor csapata nehéz sorsú családokon segít. Tovább olvasom