Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

38-an lettek rosszul szalmonella miatt

Szeged – Párizsi szelet okozhatott szalmonellafertőzést múlt héten Szegeden és Domaszéken. 38-an betegedtek meg, köztük 26 általános iskolás, 8 bölcsődés. 4 gyereket még mindig kórházban ápolnak. Az ételt szállító cég szerint a hőség vagy a későbbi, nem megfelelő kezelés is okozhatta a fertőzést.
- Újabb beteget azóta nem észleltek. Jelenleg 2 fő áll még kórházi kezelés alatt, de már csak megfigyelésre, a többieket tegnap és ma otthonukba bocsátották. A betegek állapota jó - tudtuk meg a kormányhivataltól.

Korábban írtuk:

– Az ebédtől betegedhetett meg a kislányunk, szerda este már lázas volt – mesélte a 7 éves, szegedi Csenge édesapja. Attila – kérte, vezetéknevét ne írjuk le – lapunknak elmondta: a gyermeket pénteken 39,9 fokos lázzal kórházba szállították, a folyamatos hasmenés és hányás miatt féltek a kiszáradástól. – Szegeden táborozott Csenge, egy domaszéki kifőzdéből kaptak ebédet. Nem hibáztatjuk az iskolát, de elég rosszul indult ez a nyár – mondta. A gyermek után egy hónapig mindent fertőtleníteniük kell – a szalmonella tünetmentesen is fertőzhet.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervétől – a korábbi ÁNTSZ-től – megtudtuk: 38 gyereket érint a járvány, 26-an a szegedi Madách Imre Általános Iskola angoltáborából, 8-an pedig egy szegedi bölcsődéből kapták el a hányással, hasmenéssel és lázzal járó betegséget. Heten kórházba kerültek, négy gyereket még mindig ápolnak. – Járványügyileg bizonyított, hogy egy domaszéki konyhából indult a szalmonellafertőzés, a társhatóság az étkezde teljes fertőtlenítését rendelte el – közölte Kovács Ferenc. A kistérségi tiszti főorvos lapunknak elmondta: a betegség lappangási idejéből arra következtetnek, hogy további fertőződés nem várható. – A megbetegedések múlt szerdán kezdődtek, feltehetőleg az iskolába és a bölcsődébe szállított hétfői menü okozta a járványt. Kiderült, csak olyan helyeken jelentkezett a hányással, hasmenéssel és lázzal járó betegség, ahová egy domaszéki vállalkozás szállította az ebédet.

A szalmonella

Leggyakrabban tojásos ételekkel – fagyi, máglyarakás, madártej – terjed a szalmonella, különösen ha ezek az ételek nyers tojássárgáját tartalmaznak. Az említett ennivalók nyáron különösen könnyen romlanak, ugyanakkor kiváló táptalajai a baktériumnak, ami igen gyorsan elszaporodik bennük. A sütés-főzés sem véd meg teljesen a szalmonellától, mert a baktérium rendelkezik hőálló részecskékkel.

A megyei kormányhivatal közölte: egy párizsi sertésszelet lehetett az idei nyár első szalmonellajárványának okozója. A szülőktől érkezett bejelentés után a hatóság ellenőrzést tartott a szegedi iskolai táborban és az ételt szállító domaszéki „A nagyi kifőzdéje" nevű konyhán.

Megállapította, a hűtőtárolás megfelelő volt, a dolgozók érvényes egészségügyi könyvvel rendelkeztek. „Mivel az ételfertőzés egyik okozója a gyanú szerint a június 18-án készült párizsi sertésszelet lehetett, ezért a hatóság ellenőrzést rendelt el a tojás- és húsbeszállítóknál is" – tette hozzá a közlemény.

– Hőtárolós dobozban, megfelelő hőmérsékleten, a kért időben leszállítottuk az ételeket. A 36 fokos hőség, esetleg a későbbi, nem megfelelő kezelés is okozhatta a fertőzést – vélekedett Puskás Zsolt, „A nagyi kifőzdéje" tulajdonosa. Elmondta, a két fertőzött helyen kívül máshová is szállítottak ebédet, ahol nem történt megbetegedés. – Minden dolgozót kivizsgáltattunk, várjuk az eredményeket – tette hozzá. Kerestünk a Madách Imre Általános Iskola igazgatóját, de nem értük el.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. anya5353 2012. június 28. 23:44
  „Nyári meleget akartam írni, hűvös kefírrel...”
 • 23. pao42 2012. június 28. 16:27
  „Úgy hallottam, hogy más intézmények is érintettek az ügyben, csak hallgatnak róla. Az meg egyenesen undorító, hogy a vásárlókat akarják felelőssé tenni nem megfelelő kezelés miatt. Mindenki egyszerre hülyült meg ugyanazon a napon és nem megfelelően kezelte az ételt? Hihető, ugye? Mese habbal! Az étel eleve fertőzötten került ki a konyháról, az tuti. A többi meg csak ámítás. Jobbulást a gyerekeknek!”
 • 22. iksziksziksz 2012. június 28. 13:25
  „..továbbra is vicces, hogy a Nagyi Kifőzde nem nyilatkozik semmiről, be sincsen zárva, és üzmelhet tovább... Úgy, hogy az összes médiában megrángatták már a vészharangot, gyakorlatilag csak a Nóta TV nem adta le főműsoridőben. Mindenki tisztában van azzal, hogy mennyire veszélyes dolog ez a szalmonella - gondolom a kifőzde tulajdonosa is, mégis gagyi higiéniai eszközökkel/hozzáállással veszélyezteti mások életét.
  Az iskola kizárólag annyiban érintett az egész ügyben, hogy ott FELELŐSSÉGET vállalnak a gyerekemért arra az időre, amíg ő az általuk szervezett táborban tartózkodik. Minket még senki nem hívott fel onnan, hogy miként is érzi magát a kisfiam, miközben pontosan tudják a hiányzásának az okát. Na engem ez dühít fel, de nagyon.”
 • 21. anya5353 2012. június 28. 09:39
  „A gyerekem már volt szalmonellás, méghozzá annak idején a GYEREKKÓRHÁZBAN fertőződött meg!
  A fertőzés "nem szereti" a "savanyút", ezért amikor már nem produkált tüneteket, de még fertőzött volt, rendszeresen , naponta többször adtunk neki pl kefírt.
  Jól is esett neki a nyári hűvösben, és viszonylag hamar, 4 hét alatt "negatív" lett. A másik, ami jó, az oxigénes víz, ezt már mostanában hallottam valakitől.
  Az biztos, hogy rettenetes napokat élt át szegény, soha, senkinek nem kívánom! Gyors gyógyulást minden családnak!”
 • 20. Emberségetavilágnak 2012. június 28. 07:00
  „Lehet, hogy lemaradtam valamiről, nem tudom, van-e már laboreredmény a kórokozóról?
  A calici vírus fertőzés ugyanolyan tüneteket produkál, mint a szalmonella, ami baktérium. A szalmonellával szemben a vírusfertőzésnek viszont van nagyon jó gyógyszere.
  A másik meg az, hogy attól, hogy rendelkezem egy x hónapos igazolással arról, hogy kutya bajom, még lehetek ma fertőző bacilusgazda.
  A szalmonella baktérium 70 C fokon elpusztul, tehát olyan élelmiszerrel kerül a szervezetbe, amelyiket nem kell nagyon átsütni.
  Ezeket a nyári Szalma Nelli látogatásokat az okozza, hogy takarékossági (nyerészkedési) megoldásként tyúktojás helyett a közismerten fertőzött, de gazdaságosabb kacsatojást használják fel az élelmiszer előállítói.”
 • 19. career 2012. június 27. 23:40
  „Az Iskola Igazgatónőjét miért nem lehet elérni? Biztos megint hónapokra elutazott az USA-ba? Szégyen!”
 • 18. kifőzdeellenes 2012. június 27. 22:19
  „Sziasztok! Mint már mondtam, az iskola nem hibáztatható, mivel a 3 éves gyerekem még nem jár iskolába. A férjem és munkatársai sem vettek részt semmilyen táborban. A kiszállított ételt itthon ették meg, mégpedig azonnal. Másnap mindannyian elkezdték fokozatosan a szalmonella tipikus tüneteit produkálni. A 4 beteg egyetlen közös nevezője a keddi ESZTERHÁZI SZELET volt makarónival. Ezeket csak azért írom, mert a cikk több ponton helytelen információkat tartalmaz. Összefoglalva: A "fertőzött" 2 helyen kívül is történt megbetegedés, ráadásul keddi ételtől. Ha a tulajnak sikerül ezt az ügyet ilyen hosszú beteglistával eltusolnia, annak ellenére, hogy az ételminta megsemmisítésével még szabálysértést is elkövetett, akkor ez az egész csak egy tipikus magyarországi sztori marad. Ha érzéseket kellene megfogalmazni, akkor dühös vagyok és szomorú. Innentől kezdve, ha valaki megkérdezi, hogy hogy vagyok és az éppen aktuális választ nem kezeli megfelelő empátiával, akkor annak azt mondom, hogy én is fertőző vagyok....hátha így jobban működik a beleérző képesség. Amúgy tudtommal a tulaj gyereke is Nagyi Kifőzdés kaján él....vagy csuda jó immunrendszere van, vagy hét elején nem kapott enni.”
 • 17. stunde 2012. június 27. 21:29
  „Hát igen !Ez a nagy b..valóság!Vissza kell kérni a pénz a táborosoktól azok megverjék le a nagyin!!ÉS az egy dolog hogy a dolgozóknak nincs bajuk mert az 3 hónappal ezelőtti viszálat volt.És aki boltban és hasonló helyeken melózik lehet megköszönik a melóját és találnak másikat helyett(de ne így legyen) mert emiatt az idióta...inkább nem írom le -szóval a bénák miatt otthon kell pihennie a gyerekkel együtt!Azért ezek a táborok nem olcsók tudtommal!!ÉS mi az hogy a szállítási körülmények nem jók!Nem ők szállítják ezek szerint!Jobbulást a betegeknek!”
 • 16. csapsziati 2012. június 27. 20:14
  „Köszönöm expro,bár most nem nyugtattál meg. Nagyon remélem nekünk nem lesz semmiféle maradandó ebből a mérgezésből.”
 • 15. expro 2012. június 27. 19:55
  „Csenge apukájának üzenem, az én gyerekem is volt egyszer ételtöl szalmonella fertözött
  2 év elteltével kiderült hogy attól a fertözéstöl lett a szeme beteg aminek következményeit a mai napig viseli.”
 • 14. DJ 2012. június 27. 15:27
  „Ahogy hallottam,amikor a szülők jelezték az iskolában,hogy a gyerekek folyamatosan lebetegednek,az iskola teljesen elzárkózott.Gondolom, a szülők a kellemeset a hasznossal akarták összekötni,amikor a gyerekeket befizették a táborba. Azt hihették,hogy tanulnak is,jól érzik is magukat és felügyelet alatt vannak munkaidőben.
  A szalmonellával az a baj,ha látszólag meg is gyógyul a gyerek,attól még hordozhatja,mert nagyon nehezen ürül ki a szervezetből.Abba meg belegondolni is rossz,ha valaki egészségügyben dolgozik,és a gyereke most szalmonellás lett,mert akkor a szülőt is kizárják a munkahelyéről,mert fertőzhet.
  A Sulihost-ra visszatérve, meg a tanévtől eltérő menüre- a Sulihost ebédjei olyanok-amilyenek,de még nem hallottam,hogy lett volna ilyen jellegű baj velük.Az is lehet,hogy meg lehetett volna őket kérni,hogy valami mást főzzenek erre a pár napra,amíg a tábor tart.
  Ennek a gyerekseregnek elég jól kezdődött a nyár! Most tényleg az a legfontosabb,hogy meggyógyuljanak.”
 • 13. csapsziati 2012. június 27. 14:11
  „kifőzdeellenes szerdán értesítette magánszemélyként a nagyi kifőzde tulajdonosát,hogy gáz volt a keddi kajával és mégsem tárolta meg az ételmintát.........
  5. kifőzdeellenes 2012.06.27. 11:56 "Annak ellenére, hogy magánszemélyként jeleztük szerda délután, hogy megbetegedések vannak az ételtől, azt olvasom a cikkben, hogy a két fertőző helyen kívül nem történt ételmérgezés. Ugyanakkor ez esetben kormányrendelet mondja ki, hogy az érintett ételminta változatlan formában történő megőrzését várják el a hatóságok."”
 • 12. SZVA 2012. június 27. 13:53
  „Csenge apukájához hasonlóan, biztos vagyok benne, hogy a keddi ebéd a hibás. Sajnos az én kisgyermekem is beteg. "kifőzdeellenes" felvetésére csak annyit, hogy mire a hatóság látókörébe került ez az egész dolog, addigra eltelt a minta tárolására kiszabott határidő, ez talán válasz Kazikázmér kérdésére is. Így már nehéz lesz bármit is bizonyítani, és elképzelhető, hogy "iksziksziksz"-nek igaza lesz. Seniknek nem kívánom, hogy átélje mindazt, amit a gyermekem átélt emiatt a fertőzés miatt az elmúlt napokban.”
 • 11. Kazikázmér 2012. június 27. 13:38
  „Nekem meg azt magyarázza meg valaki, miért kellett 1 hétig fektetni az ügyet? Ebben voltak segítők rendesen!”
 • 10. THK 2012. június 27. 12:49
  „9,
  senki nem hibáztatta azért az iskolát, mert az étel fertőzött!
  De ahogy a kialakult helyzetet kezelték, azt rosszabbul talán nem is lehetett volna...
  Ilyenkor partnerként kellene a szülőt kezelni, nem pedig "hát így jártál" stílusban tenni rá magasról: mindegy, h nem az intézmény hibájából, de ha egyszer ott kapta a gyerek a fertőzést, akkor nem kezelhetik ennyire kívülállóként (hiszen hogy mást ne mondjunk, eleve ők tudják, honnan érkezett az étel!)”
 • 9. csapsziati 2012. június 27. 12:37
  „7. Én az iskolát egyáltalán nem hibáztatom. Nem az iskola a hibás azért,mert valahol máshol hiányosságok voltak,legyen az a kifőzde,legyen az bármely beszállító. Nem hiszem,hogy a pedagógusnak az lenne a feladata,hogy megállapítsa egy ételről,hogy salmonella fertőzött vagy nem. Az iskola jót akart azzal,hogy nem azt az ételt biztosítja a gyermekeknek,amit egész évben esznek (sulihost),hanem egy kicsit más ízeket hoznak a nyárba és az angol napköziseknek a nagyiból rendelik az ételt. Nem is értem,miért támadják sokan az iskolát......”
 • 8. THK 2012. június 27. 12:28
  „7,
  jogos a kérdés - de az iskola ebben aligha lesz partner... :(
  (már az az egyszerű, udvarias kérdés is sértő volt számukra a múlt héten, h vajon más gyerekek is betegedtek-e meg)”
 • 7. iksziksziksz 2012. június 27. 12:06
  „...az meg a parasztvakítás csúcsa, hogy a "..a későbbi, nem megfelelő kezelés is okozhatta a fertőzést ..", ugyanis a fertőzőn olyanok is feküdtek bent, akik bementek (!) ebédelni a kifőzdébe..
  Ja, az meg teljesen életszerű, hogy mind a két helyen rosszul kezelték - pont ugyanazon a napon - a kiszállítás után az élelmiszert... Hahaha...
  Úgy el fogják ezt az egészet kenni, hogy csak na.
  Bár az valóban jó kérdés, hogy ki fog kárpótolni minket - ugrott a tábor, a nagy halom gyógyszer vásárlása, a kényszerű szabadságok, stb - ezért a nyilvánvaló emberi mulasztásért. Engem betyár módon nem érdekel, hogy ez a Nagyi Kifőzdéje, vagy az iskola lesz-e, de már nagyon várom, hogy valaki felnyújtsa a kezét magasra, és töredelmesen bocsánatot kérve tegyen kompenzációs javaslatot...”
 • 6. csapsziati 2012. június 27. 11:58
  „Pedig így volt. Esterházy sertésszelet volt gombával és tésztával. Az egyik kisfiú az angol napközitáborból csak kedden NEM evett az "ételből",mert NEM szereti a gombát (édesanyja elmondása szerint nem is nyúl hozzá olyan ételhez,amiben gomba van) és Ő NEM betegedett meg.”
 • 5. kifőzdeellenes 2012. június 27. 11:56
  „Sziasztok! Meg tudom erősíteni, hogy a közvetlen környezetemben a keddi ESZTERHÁZI SZELET MAKARÓNIVAL nevezetű ételnek nem minősíthető készítménytől négyen kaptak ételmérgezést, köztük a három éves kisfiam csütörtök este már infúzión volt. Annak ellenére, hogy magánszemélyként jeleztük szerda délután, hogy megbetegedések vannak az ételtől, azt olvasom a cikkben, hogy a két fertőző helyen kívül nem történt ételmérgezés. Ugyanakkor ez esetben kormányrendelet mondja ki, hogy az érintett ételminta változatlan formában történő megőrzését várják el a hatóságok. Tudtommal ez nem történt meg. Véleményem szerint az a minimum, hogy ilyen probléma esetén az érintett kifőzde mindennemű tevékenységét fel kell függeszteni! A kifőzde dolgozói saját autóikkal hűtés nélkül szállítják az ételeket házhoz és ezt bizton állíthatom. Az meg már eleve felháborító, hogy a tulaj próbálja a fogyasztók gondatlanságára kenni a saját felelőtlenségét. Nem hiszem el és ezzel senkit sem kábíthat, hogy egyszerre 38 és még ki tudja mennyi beteg, valamilyen úton módon nem megfelelően járt el a gondosan becsomagolt cuccal...Biztosíthatom, hogy a családom azonnal megette szállítás után az ételt és már másnap a szalmonella tüneteit produkálták mindannyian. Kár hogy egy falat sem maradt az ESZTERHÁZI SZELETBŐL, mert megkínálnám a kedves tulajt a saját kajájából és végignézném a szenvedését a Kórházban napi 10-12 órán keresztül.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdai legesleg: mondja meg ön, ki nyeri a foci Eb-t!

Újabb különszámmal jelentkezik a Szerdai legesleg. Egy „roppant egyszerű kérdésre" vagyunk kíváncsiak, meg persze a véleményükre – szokás szerint. Tovább olvasom