Délmagyar logó

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 1°C | 8°C Még több cikk.

3 dimenziós kép a daganatról

Szeged - Újat hoz az orvosi képfeldolgozásban a szegedi egyetem és a tucatnyi más országban dolgozó cég, a GE Healthcare együttműködése. Olyan orvosi szoftver prototípusát készítették el, amellyel 3 dimenzióban képesek megmutatni az emberi testben a daganatot.
– Orvosok, fizikusok és informatikusok kellenek ahhoz, hogy a betegségek korai felismerésében a számítógépes lehetőségeket felhasználják. A magasan képzett orvosi és informatikusi gárda, az innovatív gondolkodás adott a Szegedi Tudományegyetemen – magyarázza Fidrich Márta, a GE Healthcare szegedi irodájának vezetője, miért települt a tucatnyi más országban is dolgozó, szerte a világban összesen több mint 42 ezer embert foglalkoztató nemzetközi cég kutatás-fejlesztéssel foglalkozó csoportja éppen a Tisza-parti universitas közelébe.

A GE Healthcare (GEHC) kezdetben 7–8 informatikusból álló csapata mára közel 20 fősre nőtt, s kinőtte a klinikakertbeli irodaházban bérelt szobákat. Az SZTE és a GEHC közös kutatás-fejlesztési projektje 2009 márciusában indult, és jövő áprilisig tart: 223 millió forint összköltséggel dolgoznak.

A daganatos megbetegedések felismerését szolgáló orvosi szoftver csapatmunka eredménye – mondja Fidrich Márta, a GEHC szegedi irodájának vezetője és az egyik programtervező kutató, Blaskovics Tamás.
A daganatos megbetegedések felismerését szolgáló orvosi szoftver csapatmunka eredménye – mondja Fidrich Márta, a GEHC szegedi irodájának vezetője és az egyik programtervező kutató, Blaskovics Tamás.
Fotó: Schmidt Andrea

– Daganatos megbetegedések felismerését szolgáló, kétféle orvosi szoftver prototípusát készítettük el – vette elő a nemzetközi konferencián is bemutatott posztert Fidrich Márta és egyik programtervező munkatársa, Blaskovics Tamás.

Halálozások száma

Európában Magyarországon a legmagasabb a daganatos megbetegedésekhez köthető halálozás. A halált okozó ráktípusok – tüdő, vastagbél, emlő – jelentős arányban képeznek áttéteket a májban. Ezért indokolt kiemelt figyelmet fordítani a májdaganatok diagnosztizálására.

– Ha könnyebbé válik a hajszálerek vagy tumorok észlelése, akkor a daganatok kiterjedésének megállapítása, illetve az azokat tápláló erek meghatározása pontosabb lehet. Főleg, hogy mindez 3 dimenzióban is bemutatható – magyarázta a szakember. Elkészült a prototípus, amit már tesztelnek.

Bármilyen tumor felismerését segíti annak az orvosi szoftvernek a prototípusa, amelyik általános diagnosztikai, terápiatervező és monitorozó eszközöket tartalmaz. Ennek a daganatok észlelésében, osztályozásában, körülhatárolásában, illetve a tumor változásának követésében lehet óriási szerepe. A másik számítógépes eszköz kifejezetten a májdaganatok kezelését segíti, mert lehetővé teszi a máj ereinek körülhatárolását, így például az operáció előkészítését is.

– Innovatív a munka és a környezet – fogalmazott a GEHC szegedi irodájának vezetője, aki szerint egy-egy ilyen vállalkozás stimulálja az orvosokat is, illetve kedvet ébreszt a fiatalokban a műszaki-informatikai képzések iránt.

Olvasóink írták

  • 1. SpákHédi 2011. augusztus 09. 14:28
    „Gratulálok a tudóspalántáknak. Sok ilyen innovatív, kreatív fiatalra van még szükség. Tartsuk Őket Magyarországon - megérdemlik!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óriás romtemplom a dóm előtt

Szeged - Nagy kihívást jelentett a Valahol Európában hatalmas díszletének felépítése: egy 15 méter… Tovább olvasom