Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

3 falu határa az új Texas

Csongrád megye - Ásotthalom, Üllés és Forráskút alatt kutat kőolaj után a Mol, a legalább 20 éves projektre júniusban kötött koncessziós szerződést a magyar állammal.
– Az úgynevezett Szegedi-medence Nyugat blokk kutatására és kitermelésére kötöttünk koncessziós szerződést: ez Ásotthalom, Üllés és Forráskút közigazgatási területe alatt helyezkedik el a felszín és 6500 méteres mélység között – mondta lapunk kérdéseire válaszolva Szakál Tamás, a Mol Magyarország kutatás-termelés igazgatója.

Jászberénynél termálvizet keresnek

Geotermikus energia kutatására, kinyerésére és hasznosítására jogosító, 35 évre szóló koncessziót is nyert a Mol leányvállalata, a CEGE Zrt.: a Jászberény koncessziós terület nagysága 390 négyzetkilométer.
– Ezt a blokkot korábban még senki sem kutatta, teljesen új területnek számít: abban bízunk, hogy itt még találunk jelentősebb kőolajtelepeket. Szeged határában a 60-as évek közepe óta termelnek ki kőolajat.

Noha ezek a mezők már öregnek számítanak, még mindig a hazai kőolajtermelés – ez évente körülbelül 500 ezer tonna – felét adják. Az ország kőolajellátásához szükséges mennyiség 10 százalékát ebből a régióból hozzák fel.

A Mol, valamint a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) júniusban írta alá a szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére jogosító, 20 évre szóló koncessziós szerződést a Szegedi-medence nyugati területére. Ennek részeként 2014–2018 között közel 350 négyzetkilométeren, a Szegedi-medence Nyugat koncessziós területen kutatnak. A beruházás költségvetése eléri az 5,6 milliárd forintot, a becsült kitermelhető szénhidrogénvagyon nagysága 25 millió hordó egyenérték lehet.

– Sok még a bizonytalanság a várható mennyiséggel kapcsolatban – folytatta Szakál Tamás. – Először szeizmikus méréseket végzünk, valamint újra feldolgozzuk a korábbi mérések eredményeit. A kutatás 2015 első félévében kezdődik el: 3 éves, de meghosszabbítható munkaprogramról van szó. Pénzügyi érdekünk, hogy ha találunk olajat, akkor a kutakat minél előbb termelésbe állítsuk.

3 falu határa az új Texas. Fotó: Schmidt Andrea
3 falu határa az új Texas. Fotó: Schmidt Andrea

A vezető hangsúlyozta, hogy a kutatások nem veszélyeztetik az ott élők egészségét, valamint a környezetet. Szándékuk szerint senkit, senkinek az ingatlanát sem érheti kár, ha mégis, akkor a vonatkozó jogszabályok szerint kompenzálják. A Mol rendkívüli figyelmet fordít az emberek egészségének védelmére, a környezetvédelmi tudatosságra. – Minden esélyünk megvan arra, hogy az új területeken eredményesen kutassunk, elérjük középtávú stratégiai célunkat: azt, hogy 5 százalék alá mérsékeljük a hazai kitermelés csökkenésének ütemét.

Ha a kitermelés elindul, a 3 falu profitálhat a „texasi" helyzetből: iparűzési adó szempontjából ugyanis a kút számít telephelynek. Attól kezdve, hogy egy kút üzemszerűen termelni kezd, a területileg illetékes önkormányzat javára adófizetési kötelezettség is keletkezik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kübekházánál két határátkelőt is nyitnak

Négy határátkelő nyitása szerepel a szaktárca terveiben 2020-ig: Kübekházán Szerbia és Románia felé, Kiszomboron egy újabb és Magyarcsanádon. Az öröm nem maradéktalan. Tovább olvasom