Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

3 falugazdász állása szűnt meg

Zsombó - A 30 megyei falugazdászból 3-nak kellett a spórolás miatt megszüntetni az állását. A hivatal átcsoportosított, hogy a 86 ezer megyei gazda közül senki ne maradjon szakellátás nélkül.
A kormány létszámcsökkentésről szóló határozata alapján januárban országos szinten több mint 6700 hivatalnokot bocsátottak el, legtöbbet a kormányhivataloktól. A megyei kormányhivatalnál 100 szakemberrel kevesebb dolgozik. Az elbocsátási hullám a falugazdász-hálózatot is elérte.

– Csongrád megye 30 falugazdásza közül 3-at kellett leépíteni. Egyikük nyugdíjba ment, a másik kettő aktív dolgozó volt – tájékoztatott Kocsis László, a falugazdászok munkáját felügyelő megyei kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának osztályvezetője. Február 19. óta átcsoportosítással, illetve helyettesítéssel oldják meg a feladatokat. Így az üllési falugazdász átjár Ruzsára, és ott fogadja a helybeli, valamint a pusztamérgesi és öttömösi ügyfeleket. Ásotthalmon a mórahalmi szakember segít, Domaszéken helyettes dolgozik, Algyőről Szegedre kell bejárnia a gazdálkodóknak. A Makó térségéhez tartozó hat települést a vásárhelyi falugazdász vette át. A kormányhivataltól kapott ígéret szerint a két elbocsátott munkatársat helyettesítőként visszavehetik két gyesre távozó kolléga helyére. Az osztályvezető elmondta: a 27 falugazdász és az átcsoportosított létszám képes ellátni a munkát az elvárásoknak megfelelően, vagyis egy termelő sem marad falugazdász nélkül. A mórahalmi térségben – az ügyfélkör nagyságától függően – átlagosan 2–3, Makó környékén 4–6 település tartozik egy falugazdászhoz. Egy szakemberhez 500–1000 gazdálkodó fordulhat. A megyei hálózat 86 ezer ügyfelet lát el évente.

– Mindent intézünk, ami a mezőgazdasággal kapcsolatos, és még annál is többet. Találóan fogalmazta meg egy kollégám: a körzeti orvos után mi vagyunk a másodikak a gazdák életében – mondja a munkájukról Gyuris Ferenc. Növényvédelmi szakmérnök a végzettsége, tíz éve kezdett, Zsombón és Forráskúton „rendel". Nem csak a szezonban van munka; 800 gazda, vagyis 800 család megélhetését segíti. Intézi az őstermelői igazolványokat, a gázolaj jövedéki adójának visszaigényléséhez szükséges igazolást, az őstermelők adózásával és társadalombiztosításával kapcsolatos kérdéseket, valamint az összes támogatással összefüggő adatfelvételt és pályáztatást. A hivatalnak elvégzi a statisztikai feladatokat, termékbecslést, állapotminősítést, vis maior események bejelentését. A falugazdász nemcsak magyarázza a gazdálkodást, hanem mellékesként a családi gazdaságuk gyümölcsösében, fóliájában is dolgozik. A gazdák többször igénybe vették már növényvédelmi szaktudását, de az is előfordult, hogy szarvasmarha-inszemináláshoz akartak tőle segítséget kérni. Miért szereti ezt a munkát? Azt mondja, azért, mert emberekkel foglalkozhat, és részese lehet a boldogulásuknak.

Olvasóink írták

  • 1. spiler 2012. február 27. 18:01
    „nem ezt igértétek fiuk
    maszop mennyi munkahelyet teremtett,most meg megszünnek
    NÁLUNK CSAK AZ ÁLLAMTITKÁRI POSZTOK SZAPORODTAK”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar ember nem bérel lakást

Még mindig nem "mozdulnak rá" a szegediek arra, hogy bérlakásban éljenek, annak ellenére sem, hogy megégették a kezüket a lakáshitelezéssel. Tovább olvasom