Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

3 helyett 2 év a béke szigetén

Európában a magyar anyukák maradhatnak otthon a leghosszabb ideig gyermekükkel. Ez hamarosan változik: az államkassza nem bírja tovább fenntartani a helyzetet. Tgyás, gyed, gyes – fogalmak, amelyeket sokszor még a kismamák sem értenek. Ezeknek jártunk utána.

A gyerek születése utáni 24. hétig a terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) jár jelenleg annak a nőnek, aki a szülést megelőző két éven belül legalább 180 napon át dolgozott. A táppénzzel egyenértékű összeget már a szülés várható időpontja előtt 4 héttel korábban is igénybe lehet venni. A Bajnai-csomag bevezetésével az összeg nem változna, de a szülést megelőzően fél év helyett már 1 éves munkaviszonyhoz kötik.

Amikor a gyermek megszületett, és lejárt a tgyás időszaka is, a szülő a következő „fokozatra", a gyedre, vagyis a gyermekgondozási díjra jogosult. Eddig a kicsi 2 éves koráig járt a havi összeg: a napi átlagkereset 70 százaléka. Maximális összege a mindenkori minimálbér kétszeresének 70 százaléka, ez jelenleg 100 ezer 100 forint.

A kormány szerint azonban a gyedhez túl „lazán" hozzá lehet(ett) jutni. Hiszen ha valaki a gyermek születése előtti 2 éven belül 180 nap biztosítási jogviszonyt szerzett, akkor a kicsi 2 éves koráig ebben az ellátásban részesülhetett. Ez a szabályozás lehetővé teszi, hogy valaki álmunkaviszonyt létesítsen akkor, amikor megtudja, gyermeket vár. Emiatt emelnék fel a gyedre való jogosultság biztosítási előfeltételét 180 helyett 365 napra.


A 2 éves gyed után a gyes következik: most a kicsi 3 éves koráig jár, összege 28 ezer 500 forint, mínusz a 9,5 százalék nyugdíjjárulék, vagyis marad 25 ezer 792 forint. A gyes és a gyed együttes maximális időtartamát a Bajnai-kormány 3 évről 2-re csökkentené, a további részletek azonban még nem ismertek.

Észak Dél ellen

Külföldön nem gyednek hívják a gyermek születése utáni meglehetősen rövid időszakra az anyukáknak juttatott állami pénzt, csak mi neveztük így táblázatunkban, az összehasonlíthatóság kedvéért. Áttekintve néhány európai ország gyakorlatát az derül ki, hogy Magyarország a legbőkezűbb. Az északabbra fekvő jóléti államok viszonylag sokat fizetnek a kismamáknak, a déliek azonban szűkmarkúak. Néhány részlet sajnos nem fért bele az összehasonlító adatsorba: például az, hogy a jóléti államként számon tartott Svédországban a 13 hónapos „gyedet" követően még 5 hónapot igénybe lehet venni körülbelül a fizetés feléért. Vagy hogy Olaszországban a mindössze 3 hónapos időszakot megelőzően, a gyerek születése előtt 2 hónappal már otthon lehet maradni, a fizetés 80 százalékáért. Azért nem írtunk a táblázatba 5 hónapot, mert csak a gyermek születése utáni időszakot vettük figyelembe. A magyarországi szabályozás ismertetésénél pedig nem vettük sorra a megannyi speciális helyzetet: például mi van akkor, ha valaki egyetemista, vagy a szülést megelőzően munkanélküli volt.

1 év után vissza kell menni

Pitó Enikőnek, az ITD Hungary Zrt. regionális igazgatójának most már 7 éves a kislánya, Vera, akivel – fontos beosztása ellenére – 1 évig otthon maradt. Arra a kérdésre, mi a véleménye arról, hogy rövidül a gyed és a gyes együttes időszaka, azt válaszolta: olyan gyorsan változik a világ, hogy egy nőnek nem szabad hosszú ideig kiesni a munkájából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiába csábítanak erotikával vásárlásra

Szeged - Szegedi hallgatók kutatásukban megcáfolták a reklámkészítők gyakorta használt kijelentését: „szexszel mindent el lehet adni". Tovább olvasom