Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

3 kérdés, aki válaszol: aki válaszol:Kercsmár András,a Magyar Rotary kormányzója

3 kérdést teszünk fel olyan embereknek, akik valamiért az érdeklődés középpontjába kerültek, és olyanoknak, akik válaszolni hivatottak aktuális témákra. Kercsmár Andrással, a Magyar Rotary kormányzójával a jótékonykodásról beszélgettünk.
– Hatékonyság és aktivitás szempontjából hol helyezné el a magyarországi Rotary klubok között a szegedieket?
– Már önmagában az is óriási dolog, hogy Szegeden kettő működik: a Rotary Club Szeged-Tisza 20 tagot számlál, a Szent-Györgyi Albert Rotary Club pedig a maga 53 tagjával a legnagyobb az országban. Hatékonyság szempontjából élen járnak. Tavaly májusban a Miskolc környéki árvízkárosultaknak a Szent-Györgyi Albert Rotary Club szervezett leggyorsabban gyűjtést. Farkas András elnök és segítői felmérték a helyszínen, hogy mire van nagy szükség: mosógépeket és hűtőszekrényeket vittek a rászorulóknak.

– Szerveznek olyan akciót, amely mellett a világ összes Rotary klubja kampányol?
– Ilyen például a gyermekbénulási járvány megszüntetése 2012 végéig. Ehhez 200 millió dollárt gyűjtöttünk össze, amihez további 255 millió dollárt Bill Gatesajánl fel. Ez a pénz elég lesz ahhoz, hogy a vírus örökre eltűnjön a földről. A Rotary egyébként az ENSZ tagja – minden évben tartanak egy-két olyan napot, amikor arról tanácskoznak a világ rotarystái az Egyesült Nemzetek Szervezetének illetékeseivel, hogy miben tudnának egymásnak segíteni. A következő hasonló program a tbc és a maláriavírus megszüntetésére irányuló kutatások támogatása.

Kercsmár András. Fotó:DM/DV
Kercsmár András.
Fotó:DM/DV

– A Magyarországi McDonald's franchise partnereként lehetősége van érvényesíteni a jótékonykodást a munkájában is?
– A budapesti Ronald McDonald-házban olyan gyerekek elhelyezését oldják meg az édesanyjukkal, akik hosszabb orvosi kezelésen vesznek részt, vagy valamilyen beavatkozás előtt állnak. Ilyen ház Miskolcon is működik. A Rotary támogatja a határon túli szívbeteg gyerekek gyógyí-
tását. Elhelyezésüket a Ronald McDonald-házban oldottuk meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajvívás a könyvtárban

Középkori tematikára épült a szerdai Könyvtári Éjszaka a Tanulmányi és Információs Központban. Tovább olvasom