Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

3 milliárdról pró és kontra

Szeged - Felgyorsultak az események az újszegedi fürdő körül: hétfőn eldőlt, hogy a leendő élményfürdő megkapja a 3 milliárd forintos állami támogatást. Az ellenzék támadja a kormányt, amiért Szegednek pénzt adott.

A hét végére befejeződnek a bontási munkálatok, a közbeszerzésen nyertes Szeviép és Ferroép konzorciumának kivitelezésében pedig elkezdődhet az építkezés. Az ellenzék támadja a kormányt, amiért Szegednek pénzt adott.

Keddi lapunkban arról számoltunk be, hogy Szeged megkapta a 3 milliárd forintos állami támogatást az újszegedi gyógy-, wellness- és élményfürdő felépítésére. Ezzel minden akadály elhárult az elől, hogy 2009-re 6 milliárd forintból létrejöjjön a megaberuházás, amelyre a város a Hunguest Hotels Zrt.-vel közösen Ligetfürdő Kft. néven hozott létre céget. A szükséges 3 milliárd forintos saját erőt a magáncég, a Hunguest állja.

Lapunkban folyamatosan nyomon követtük a bontási munkálatokat, vagyis a fürdőberuházás első ütemét, amelyet a Szeviép Zrt. végez és napokon belül be is fejez. Időközben a Ligetfürdő Kft. nemzetközi közbeszerzési pályázatot írt ki a második ütem munkálataira, vagyis a szerkezet felépítésére. A tenderen ketten indultak, a Szeviép és a Ferroép Zrt. konzorciuma, valamint a Strabag Zrt., a munkát a két szegedi cég kapta meg.

A pályázattal kapcsolatban Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója elmondta, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség bevonásával választották ki a kivitelezőt, azt, amelyik a legkedvezőbb árajánlatot adta. A Szeviép és a Ferroép azért „vihette el" mintegy 2,5 milliárd forint plusz áfáért a munkát 2009. január 24-i befejezési határidővel, mert félmilliárd forinttal olcsóbb ajánlatot tettek, mint a versenytárs.

Hűlt helye a szegedi Gombának – a bontók helyét hamarosan az építők veszik át. Fotó: Segesvári Csaba
Hűlt helye a szegedi Gombának – a bontók helyét hamarosan az építők veszik át.
Fotó: Segesvári Csaba

Arra a kérdésre, nem tart-e attól, hogy szó éri a ház elejét, hiszen már akkor is támadták, amikor a Szeviép jutott hozzá a bontási feladathoz, azt a választ kaptuk: félmilliárd forint nagy pénz, ennyivel volt kedvezőbb az ajánlat. Úgy fogalmazott: „Egy normális országban ezért senkinek sem jutna eszébe támadni a megrendelőt". A vezérigazgatónak megemlítettük, hogy a Fidesz azért is bírálta az állami támogatás odaítélését, mert a párt szerint olyan város kapta, amelyik nem tradicionális gyógyhely. Hülvely erre azt válaszolta, nem foglalkozik politikával, ő arra büszke, hogy Szegeden a szegedieknek építhet egy fürdőt a várossal közösen.

Baranyi Sándort, a Szeviép Zrt. vezérigazgatóját is megkérdeztük, nem tart-e támadástól, hiszen az ellenzék eddig is arról beszélt: Szegeden „mindent" a Szeviép nyer. Baranyi elmondta, nyílt közbeszerzési eljáráson nyerték a munkát. Az elmúlt 5 évben a megyében az M43-as egyik szakaszának építésén – amelyben csak 15 százalék erejéig érdekeltek –, a makói szennyvíztisztító telepen és egy ISPA-tenderen belüli munkán kívül nem kaptak feladatot. A makói telep a példa arra, hogy van tapasztalatuk medenceépítésben, mellesleg az angol mérnöki kamara minőségi díjjal jutalmazta a kivitelezését. Örülnek a munkának, mivel Szegeden – a saját maguknak épített irodaházon kívül – nem bizonyíthattak az utóbbi években.

Politikusok mondják

Keddi számunkban jelent meg az is, hogy a parlament sport- és turisztikai bizottságának fideszes elnöke, Bánki Erik azt mondta, Szeged esetében politikai döntés született: 3 milliárd forintot kap fürdőfejlesztésre, holott nincsenek hagyományai a gyógyturizmusban. Botka László polgármester erre úgy reagált: aggasztónak tartja a Fidesz újabb Szeged-ellenes nyilatkozatát. Az elmúlt 5 évben a Szegedre látogató turisták száma megduplázódott, a város bekerült a 10 leglátogatottabb hazai idegenforgalmi célpont közé. Csongrád megye és Szeged térségében található Magyarország és Európa egyik leggazdagabb termálvízkincse, tehát ha valahol, akkor itt indokolt a gyógyfürdő építése. Felszólította a Fidesz szegedi képviselőit, hogy Szeged érdekében határolódjanak el pártközpontjuk álláspontjától. Gyimesi László, a Fidesz szegedi elnöke nem határolódott el a nyilatkozattól, csak annyit tett hozzá: Szeged nem fürdővárosi múltjáról híres, de az lehet belőle. Az állami támogatásnak örül: számításai szerint 4 milliárd forint illeti meg Szegedet a létesítmény kapcsán, végképp nem érti, miért akarják a végén másfélért eladni. A Szeviép nyertes pályázatával kapcsolatban kijelentette: ez a Botka–Leisztinger–Pistrui tengely újabb fejezete, példa a szocialistákhoz közeli milliárdosok kiszolgálására.

Olvasóink írták

34 hozzászólás
12
 • 34. Traktato 2008. szeptember 02. 13:27
  „Kedves Imreherceg!
  Ellent kell mondanom neked, minden tiszteletem mellett. Üdítő értelmes hozzászólásokat olvasni, még ha nem is vagyunk egy véleményen. Egy percig sem kétellte senki, hogy Észak-Magyarországon rosszabb, ezt a statisztika is így mutatja. A statisztika azt is mutatja, hogy a Dél-Alföld hátulról a második, amiben az általad is említett szerb határnak lehet komoly szerepe. Szerintem értelmes ember olyat nem mond, hogy Szeged Botkáék miatt tart ott, ahol van, akár jó, akár rossz értelemben. Amit én mondok, az annyi, hogy nem tudnak előrelendíteni a helyzeten, miközben a klientúrát kénytelenek etetni. A klientúrát mindenhol etetik, tulajdonképpen nekünk már annak is örülni kellene, hogy Botkáék legalább maguknak nemigen lopnak.
  Abban viszont nem értünk egyet, hogy Szeged dinamikusan fejlődne, az Eurostaton ezt elég jól lehet ellenőrizni. csökkenő foglalkoztatás, leépülő gazdaság. A helyi GDP majdnem hetven százalékban áll szolgáltatásból, a maradékban elhanyagolható ipar és huszonszázalék mezőgazdaság, röhejes hatékonysággal. Szeged a rendszerváltás óta abból él, hogy itt van az egyetem, és a hallgatók itt költik a pénzüket. Ha nincs egyetem, itt csak a szél fütyürészne.
  Ennek nem lehet mit csinálni, illetve nehéz. Ehelyett a szart fényesítik, ahogy Bartháék is ugyanezt csinálták. Menet közben meg etetik Leisztingert és Pistruit, mert ők legalább hajlandóak pénzt költeni a városra, igaz, csak úgy, hogy ők adnak egymilliárdot, mi meg adjunk négyet, na de ki akar rajtuk kívül akár egymilliárdot is adni? A Fideszen meg azt számon kérni, hogy miért teszi ezt szóvá, elég botorság, hiszen ez ugye tulajdonképpen nem jó üzlet a városnak, csak a legjobb azok közül, amelyekre momentán ajánlatot kapunk. Lehet választani, mi legyen a szánkban: nagy, húsos f@sz, vagy éppen semmi. És mivel nagyon éhesek vagyunk, a f@szt választjuk.
  kedves Rókafi!
  Az nem érv, hogy de igenis. Hetven fő dolgozik majd az új fürdőben. hogy eddig hányan dolgoztak ott, nem tudom, de szerintem nem sokkal kevesebben. Jelentős számú új munkahely nem lesz. Elfogadom, hogy ezzel nem esünk el semmi mástól, mindenesetre az alapok végesek, a támogatások hatékony felhasználása kulcskérdés. A turizmusba lehet fektetni, de megélni nem fogunk belőle. A Mercedest meg ne hasonlítsuk már Leisztingerhez. Aki szegedi, az már kapott Tomi-féle befektetést. Picknek hívták a céget, majdnem bedőlt, annyi pénzt vettek ki belőle, aztán eladták. Óvatos becslések szerint harmincmilliárdot keresett rajta Tomi, ezer fölötti számú munkahely volt az ára.”
 • 33. mgyurka 2008. szeptember 01. 09:04
  „Kedves Mindenki!

  A beruházás munkahelyeket teremt... Ki látott hatástanulmányt? Csináltak ilyet? A beruházó azt mondta egy nyilvános lakossági fórumon, hogy nincsen üzleti tervük! Vagy hazudik, vagy semmi ilyen dokumentumuk nincsen - utóbbi esetben honnan vesszük a munkahelyteremtés dolgot?

  Mennyibe fognak kerülni a jegyek? A szegediek közül ki lesz képes használni a fürdőt? Mi lesz a gyógyúszással? A beteg gyerekekkel, diákokkal, nyugdíjasokkal, szegényebb polgárokkal? A szerződésben a szegediek fürdőhasználati jogaival kapcsolatban egy kitétel van: egy medencét - a hídhoz legközelebbit - 5 évig kedvezményesen használhatják. Ennyi:)

  A sportuszoda már így is túlzsúfolt, ezeknek is ott kellene helyet találni? A SZEOL pályára ígérnek 2 éven belül új fürdőt. Ha meg is valósulna - nagyobb összeget mernék rá tenni, hogy nem fog - akkor is mi lesz 2 évig az úszni vágyókkal? Több, mint 10 éve ígérik, még az ingatlant sem tudták előre megszerezni.

  A beruházó szerint ma Magyarországon nem éri meg fürdőt üzemeltetni. Azaz 5 év múlva senki nem akarja majd megvenni az ő logikája szerint. Csak saját maga, mivel neki a szállodában generált forgalmon keresztül megéri. 3-4 mrd EU-s támogatást megvesz 5 év múlva bő egymilliárdért. Tényleg így kelle a városnak gazdálkodni vagyonával, lehetőségeivel?

  A plébánia megy a ligetbe. Jó ez nekünk?

  Végül: miért nem sikerült a döntéshozóknak a minimális EU-s demokratikus normák betartása? Miért felejtették el a civileket? Miért nem vonták be az érintetteket?

  Csak néhány dilemmát akartam itt felvetni, szerintem érdemes ezeken elgondolkodni a "mindenféle beruházás=jó Szegednek mert munkahelyet teremt"-szerű leegyszerűsítések helyett.”
 • 32. Imreherceg 2008. augusztus 31. 11:34
  „Én Szegedi vagyok , és most sajnos Észak-Magyarországon kell dolgozzak.Azt hiszem ,ha valaki itt él egész máshogy látja Szeged helyzetét az országban.Itt semmi sincs ,még egy Tesco-t se tudnak összehozni ,nem hogy autópályát ,meg fürdőket,meg hídat.
  Milliómosból is kevés van ,nemhogy milliárdosokból.
  Szeged Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő városa ,aki mást állít az hazudik.Igen vannak összefonódások a politika meg a gazdaság területén ,de nagy részt a vállalkozók kockáztatják saját pénzüket a beruházások során. Aki vállalkozó és az építőiparban dolgozik és nem asztalos meg cipész az pontosan tudja ezt ,csak a laikusoknak tűnik olyan könnyűnek az egész .
  A turizmus igenis jó beruházás ,Szeged Mo. legmelegebb helye ,tavasszal és ősszel is csaknem nyári a hőmérséklet a felmelegedésnek hála ,tehát a leghosszabb űdülési szezonnal rendelkezik az országban , még a Balatonnál is és ez ajövőben csak nőni fog. Ezen kívűl megépültek ,megépülnek az autópályák
  szóval a helyszín adja magát.
  A munkahelyteremtő beruhásokkal kapcsolatban , belső infó-ból tudom ,hogy a vezetés megfeszül ,csak hogy idecsábítson valamilyen nagy multit ,csakhogy legyenek munkahelyek,de nem olyan könnyű rábírni valakit ,hogy a szerbhatár mellé költözzön.
  Ezenkívűl ha valaki észrevette volna Szegeden mindig olyan polgármester volt ,amilyen kormány volt éppen hatalmon ,és ezt a város nagyon jól kihasználta és kihasználja most is ,és szerintem a jövőben is így lessz.”
 • 31. A fiataloknak lakás kell 2008. augusztus 29. 12:41
  „A 30. hozzászólónak: Az utóbbi 20 évbe 150 db, eszt megelőzően SZEGEDEN 1965 és 1989 között 40000-ret . Pillére a család vállalásnak”
 • 30. Rókafi 2008. augusztus 28. 22:20
  „A 29. hozzászólónak:
  És a lakás építés miért lett volna jó? Megint az államtól várunk mindent. Egyrészt vannak szociális bérlakások Szegeden, másrészt pedig először a bevételeket kell megteremteni és abból költeni például szociális bérlakásokra!”
 • 29. A fiataloknak lakás kell ! 2008. augusztus 28. 22:14
  „SZOCIÁLIS lakásokat kellet volna inkább épiteni a 3 milliárdbol. Nagyobb hasznát vették volna a szegediek.”
 • 28. maci52 2008. augusztus 28. 21:58
  „Ez a munkahelyteremtés bevett duma,még Szegeden nem jött össze,a fürdőbe meg tényleg rengetegen kellenek,a régieket meg elküldik.”
 • 27. csanyiv 2008. augusztus 28. 21:48
  „Rókafi, jól összefoglaltad a lényeget. Csak annyit tennék hozzá, hogy az Etelka sori Szeviép-pályázat meg érvénytelen lett - így arról sem beszélhetünk, mint potenciális lenyúlásról, márha valóban az lett volna. A fürdőnél viszont nemcsak az árkülönbözet, de az iparűzési adó miatt is jobban örülök, hogy nem a Strabagé lett a kivitelezés. Fúrják csak az alagutakat a bátaszéki löszfalba, ott már ketyeg az óra!”
 • 26. rókafi 2008. augusztus 28. 21:13
  „Csak néhány gondolat az eddigi hozzászólások alapján:
  1. A fürdőberuházás igenis pénzt hoz a városnak és munkahelyeket teremt! Egyikből sem keveset!
  2. A Biopolisz és a fürdőépítés nem egy kasszából megy. Mindenre van külön keret. Szvm Szeged fog kapni pénzt biopoliszra is. Pl. a terület fejlesztésére most nyertek 300 millió forintot.
  3. A Buszport nem a város és a Szeviép ügye, hanem a Tisza Volán és a Szeviépé. A portot a Szeviép saját pénzéből akarja felépíteni és nem a városéból.
  4. Ugyan ez igaz a rendezvénycsarnokra is, ott is a saját tőkéjét akarja a Szeviép kockáztatni, hisz az egy üzleti vállalkozás.
  5. Miért baj az, ha az eddigi visszafogott fürdővárosi ambíciónkat ki akarjuk terjeszteni és fejlődni akar Szeged ebbe az irányba is. Nagyon jó érzés mostanában a városban sétálni és látni a sok turistát, vendéget, akik sétálnak a városban élvezik, hogy itt lehetnek.
  6. Miért van az, hogy amikor Kecskemétre került a Mercedes beruházás, nem volt olyan szoci politikus, aki azt mondta volna, hogy miért éppen Kecskemétnek segített a kormány. Ez fordítva miért nem működik!!!!!”
 • 25. kíváncsi 2008. augusztus 28. 18:18
  „Mondja már meg valaki, mi az, amiért az ellenzék NEM támadja a kormányt? Ezeknek még a szar is ízetlen!”
 • 24. realista 2008. augusztus 28. 18:10
  „6. hozzászólás A Fidesz már teljesen meghülyült?! 2008.08.28 08:54

  MIKOR VOLT NORMÁLIS ??????????????????????????A tisztességről már nem is beszéljünk!!!Messziről ugatják,mint kutya a holdat....és kerülik,mint pap a kuplerájt.....”
 • 23. Cleopatra 2008. augusztus 28. 17:55
  „T. Olvasók!
  Jót tehetnek a városnak a Szeviépes beruházások, munkahelyek teremtődhetnek. Az valóban igaz, hogy az élményfürdő tökéletes ajándék új tulajdonosának (szinte pénz nélkül) , nem beszélve a buszportról, az Etelka sorról, a rendezvénycsarnokról, M43-as útról és hídépítésről ( ezekhez a beruházásokhoz már tőke kell, a városnak nincs!).
  De attól , mert ezek az emberek halálra keresik magukat(megérdemlik) (Szeged soha nem használta ki, hogy mennyi okos ember él itt...) , mert "okosak" és jó információk birtokában vannak, voltak és lesznek, a város fejlődni fog.
  Jelenleg egy porfészek Szeged, ezen már csak javítani lehet.”
 • 22. aka 2008. augusztus 28. 17:38
  „azért kiváncsi vagyok, 5 hónap alatt a semmiből mi lesz?
  teljesen mindegy, hány forint, de nem sok idejük van.”
 • 21. Rozsdás 2008. augusztus 28. 16:00
  „Osszuk ki segélynek ugyis van rászoruló bőven aki nem dolgozik!!
  Minek nekünk ekkora beruházás,"jó nekünk aputr is" ugye "Pató Pál úrak????”
 • 20. A kábitásból már elegünk van. 2008. augusztus 28. 15:54
  „Az élményfürdő kábitás a népnek,ahhoz pénz is kellen,hogy betudja fizetni a pórnép a belépődijat.Itt a munkanélküli,létminimum alatt élő,tengődő jónép nem a flancot szeretné.Az pedig a rendszerváltás óta csak duma,hogy munkahelyeket fog teremteni.Ha nem lesz forgalom,mert nincs rá pénz,akkor nem kell oda annyi személyzet sem,mert nemtudja kigazdálkodni a fizetését a munkáltató.Nem lesz itt akkora idegenjárás ahová ilyen fejlesztéseket lehetne tervezni.Ahogy az idő halad a népnek semmire sem jut,az idősebbnek kenyérre sem lassan,nemhogy élményfürdőre.A szegedi lakos,pedig elmegy másfelé,ha strandolni akar néha-néha napján.Ez is olyan lesz már mint az a sok bevásárlóközpont,konganak az ürességtől,vásárló-hiánytól.Az épitkezés munkahelyet teremt,nem a szegedinek,hanem a szabolcsi "bokszosok"-nak,mint az Annakútnál.Nem probálkozzanak a kábitással,a képviselőink,mindent már nem lehet megetetni velünk.”
 • 19. Traktato 2008. augusztus 28. 14:38
  „Nézd, kedves joy. Ha turizmusról beszélünk, akkor nemzetközi szinten mérjük már fel a konkurenciát.
  Máshol: tengerpart, hegy, barlang, síelés, erdő, hangulatos középkori óvárosok, Eiffel-torony, Északi Sark.
  Közelben: nyilas szittyák Ópusztaszeren, sör a Mars téren, huszonöt éve ugyanaz a rockopera a Dóm téren. Gémeskút, malomalja, fokos. És most lesz egy új beruházás, amivel kiaknázzuk utolérhetetlen helyzeti előnyünket: van meleg vizünk.
  Szerintem özönleni fog a nép.
  Akkor nézzük az érveket.
  1. Az EU-s keretek végtelenek, mondja joy. Hát, azért erre nem alapoznék hosszú távú stratégiát.
  2. A beruházásokat nem úgy mérik, hogy hé vazz, örülj, hogy lesz itt valami. Hanem úgy, hogy befektetek száz forint közpénzt, tíz év múlva mi jön vissza belőle. Eztet úgy hívják, hogy megtérülési ráta. Ennek szempontjából igazából ciki azon kukacoskodni, hogy a beruházáson Leisztinger és Pistrui IS keres, mert tőlem keressenek. Mivel nem dolgozom sem az építőiparban, sem a szállodaiparban, igazából nem zavar, hogy ha állami megrendelés van, az mind a Szeviépé. Talán jól csinálják.
  3. A baj az, ha az egész eleve csak azért van, hogy ők keressenek, a város viszont nem nyer az üzleten, vagy a befektetett erőforrásokhoz képest nevetségesen kicsi előnyökhöz jut. Ebben az esetben a köz ( jelen esetben az EU és a város, ami természetesen két nagyon különböző entitás, de végül is a választóvonal, hogy ők közpénzből gazdálkodnak, a Hunguest pedig gazdasági társaság ) is befektet hárommilliárdot, meg a Hunguest is - bár ez nagyon egyszerűsítő dolog, mert a köz többet hoz, a Hunguest meg jóval kevesebbet, hiszen a kutat is a város adja. A Hunguest ezen keres, ebből a város kap idegenforgalmi adót meg iparűzési adót. (Ami azért elmond valamit a megtérülési rátáról. Egyenlő befektetés mellett kábé húsz százalék az egyik félé, nyolcvan a másiké. Tudtok még ilyen jót?) Plusz munkahelyek nem vagy csak elenyésző számban létesülnek, hetvenről szólt a legoptimistább jóslat, az se mind új. Vagyis az össz haszon, az adónövekményen kívül, amit a város bezsebel, a turizmust fellendítő hatásból származna. Ami legalábbis kétséges, tekintve, hogy: 1. a belföldi turizmus a gazdaság hogyléte szerint hullámzik, amint az embereknek van egy kis pénzük, elmennek egy igazi üdülőhelyre, aka külföld, de minimum Balcsi. 2. Fürdővel tele van az Alföld. 3.
  Ja, és ez nem Szeged fikázása, csak a turisztikai adottságok felmérése. Tudod. Mielőtt az ember benevez a futóversenyre, ellenőrzi, hogy van-e neki lába.
  Még jó, hogy feltalálták az internetet, különben az utcán kéne éljenezni.”
 • 18. mugri 2008. augusztus 28. 14:17
  „joy 2008.08.28 07:30
  A fityisz Szegeddel mindig is aljas, szemét volt!
  Kormányzásuk alatt semmit sem kapott a város, de a maradék iparát is tönkrevágták prolitikájukkal.
  Azóta pedig minden fejlesztést, előrelépést igyekeznek megakadályozni.

  Azémajd mosd mög a futtóművödet mijelébb belépssza zúj éllményferedőbe néhogy gombbát kaplyanak a többjek, mög méga szályadat is, he-he”
 • 17. Szegedimado 2008. augusztus 28. 14:02
  „Eljen Szeged !!!!!
  Alig varom, hogy felepuljon a furdo!! ( ez a sok sirankozas es fikazas tipikus "magyar korsag"..Kezelni kellene mindannyiotokat, aki sirankozik es ellenzi ezt a csodalatos projectet !!)”
 • 16. Vega 2008. augusztus 28. 12:50
  „nemrég "beszéltem" egy spanyol sráccal, aki egy turizmus fellegvárának nevezett városban él, és ott akarja hagyni mert élhetetlen. odamenni nyaralni jo, de ott élni már megint más. a balatonra is jo elmenni egy-két hétre, de úgy őszintén ki lakna ott egész évben egy faluban? nyáron jegypénztárosként, télen meg havat lapátolva?
  a horvát tengerparti városokból is mennek el az ott lakók, akik nem a turizmusra teszik fel az életüket (mondjuk orientáció vagy lehetöség híján). remélem szeged nem ebbe az irányba akar menni, de jelenleg sajnos nagyon úgy tűnik.”
 • 15. joy 2008. augusztus 28. 12:21
  „{13}zweistein!
  És?
  Az Anna-fürdő előtte is fürdő volt, és csupán leamortizálódottságán javítottak, ami semmi féle növekedést nem hozott a városi fürdőszolgáltatásban, csupán helyre állította a szebb napokban megszokott viszonyokat!

  A traktató-féle hablaty nem más, mint tömény Szeged ellenes prolitikai ömleny, demagóg félrevezetés!
  Olyan "hepijendelés".

  -Ha nem építünk semmit, soha nem is lesz, amiért vendégek akár csak egy hétvégére is lejöjjeneXegedre!
  -Még mindig képtelenek - vagy szándékosan nem AKARJÁK- egyesek megérteni, hogy az EU-ban számtalan KERET-összeg van, amelyekre pályázni lehet, és kell!
  Csak arra kapunk pénzt, amire pályázatot írnak ki!
  Ha azt nem kapjuk el, amit fölajálanak, akkor hülyék vagyunk!
  Amit viszont elnyertünk, nem fordítható másra!... Pölö a csatornázásból, szennyvíztisztítóból nem lehetett volna füstifecske iskolákat, vagy hajléktalan szállót építeni.
  Ezért remek fejlesztő-korszerűsítő beruházás az "Elektromos tömegközlekedés korszerűsítése projekt"!

  Ám, a Víz-Fény-Strandnak -tudtommal- nem sok köze van az EU-s pályázatokhoz!
  Éssztemalájsztingerhezsem.”
34 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyszer többen is elférnek majd az öthalmi diáklakásokban

Szeged - A jelenleginél akár négyszer több hallgató is elfér majd a volt orosz laktanya diáklakásaiban a hamarosan induló egyetemi megaberuházás révén. Nyáron a többi tizenkét kollégiumon csinosított az SZTE. Tovább olvasom