Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

3 napos tetőzés után keddtől apadás

Szeged - Két hete hétfő reggel zárták le a forgalom elől a szegedi rakpartot, mert a tiszai árhullám szintje 570 centire emelkedett. Azóta a parton a víz az úr. Ma estétől a háromnapos tetőzést lassú apadás követi. Az áradással együtt megnövekedett belvíz is visszább húzódik. A prognózisok sok összetevős kalkulációval készülnek, és a tapasztalatokra alapoznak.
Hétvégén is a szegedi rakpart második lépcsőjét nyaldosta a Tisza; víz alatt áll az úttest, a Sárga üdülőtelep egy része és a teljes Partfürdő. 653 és 659 centi között változott a víz szintje, mert az ingadozást a széljárás is erősen befolyásolja. A folyó szombattól 3 napon át tetőzik, és erre a magas vízre számítanak a szakemberek ma estig. Éjszaka várhatóan lassú apadás kezdődik, amit a meteorológiai szolgálat által a következő 6–10 napra előrejelzett csapadékmentes időjárás némiképp meggyorsít. Ez annyit jelent, hogy keddre virradó éjjel a Tisza visszalép a legalacsonyabb, első fokú védekezési szint, a 650-es alá. Akkor visszavonja a készültséget az Atikövizig – tájékoztatott Dobi László igazgató. A vízügyi előrejelzések szerint a jövő hét kedden-szerdán vonul vissza a folyó Szegednél a Huszár Mátyás rakpart szintje, azaz 560–570 centiméter alá. Ez még nem jelenti rögtön azt, hogy az autósok azonnal visszafoglalhatják az úttestet, ugyanis az útalap teherhordó rétegéből előbb ki kell folynia a víznek. Rakpartnyitásra a szakemberek becslése alapján a jövő hétvégén lesz lehetőség.

Félidő a híd alatt. Két héttel a rakpart lezárása után, és két héttel a várható nyitás előtt. Fotó: Karnok Csaba
Félidő a híd alatt. Két héttel a rakpart lezárása után, és két héttel a várható nyitás előtt.
Fotó: Karnok Csaba

Mindszentnél és Csongrádnál szintén mára várják a tetőzést, és ott a hétvégén lép vissza a Tisza az első fokú védekezési szint alá.

A távolabbi előrejelzésekhez tudni kell, hogy a hókészlet a Tisza vízgyűjtő területein változatlan, vagyis a sokéves átlag 70 százaléka, a Maroson 125 százalék, a Körösön 40 százalék. Tavaly október óta a sokéves átlag csapadék másfélszerese esett. Ebből a szakemberek enyhén csapadékos tavaszt jósolnak, vagyis az árhullámok sora idén nem ér véget a jelenlegi nagyvízzel.

Visszahúzódóban van a belvíz is. Az Atikövizig két területén másodfokú, négy helyen első fokú a készültség. Összesen 25 ezer négyzetkilométer az elöntött terület. A vízügy 21 szivattyútelepén 70 munkatársa dolgozik, naponta 1,3 millió köbméter vizet emelnek át. A belvíz emelkedése nem növeli automatikusan a talajvizet, hiszen a belvíz csak a felszín közelét nedvesíti. Emiatt jelenleg csak a talaj legfelső fél métere vizes, alatta egy méterig a talajnak már csupán a 80 százaléka telített vízzel. A belvíz hatására azonban a szokásosnál korábban megkezdődött a talajvíz lassú emelkedése. (Maximumát általában májusban, újabb minimumát pedig szeptemberben éri el.) Csupán megyénk egyetlen területén – Csongrádnál – növekedett a talajvízszint a sokéves átlag többszörösére.

A hónap végén kaphatjuk vissza a szegedi rakpartot az előrejelzések szerint. Fotó: Karnok Csaba
A hónap végén kaphatjuk vissza a szegedi rakpartot az előrejelzések szerint.
Fotó: Karnok Csaba

A prognózis szerint lassú talajvíz-visszahúzódásra számíthatunk a hónap végéig. A távolabbi előrejelzés közepesen belvizes évet mutat. Az átlagosnál csapadékosabb tavasz újabb belvízemelkedést hozhat.

Egyre korábban jön az ár

Megdőlt az az általános nézet, hogy ha április, akkor tiszai árvíz, mivel a mérések azt mutatják, 1999 óta egyre korábban jelentkezik áradás. (A rekordáradás ettől függetlenül 1970 tavaszán 960, 2006-ban ugyancsak tavasszal tetőzött 1009 centivel.) Többhetes téli rakpartlezárásra 1979-ben volt példa Szegeden, amikor 842 centivel tetőzött a Tisza kétszer: januárban és februárban is. 1982-ben januárban 721 centi volt a legmagasabb szintje, 1996-ban pedig 670 centi. A legtöbb árhullámot – négyet – 1998 és 2002 között regisztrálták. Az árhullám és a belvíz szoros összefüggésére utal, hogy belvízrekordot 2000-ben regisztráltak 108 ezer hektár elöntött területtel.

Prognózis

Matematikai számítási modell segítségével jelez előre nagyjából két hétre az Országos Vízrajzi Szolgálat; adatai a www.hydroinfo.hu internetes oldalon nyilvánosak. A területi szolgálatot az Atikövizig vízrajzi csoportja működteti Szegeden (www.atikovizig.hu). Ők a korábbi tapasztalatokra hagyatkozva prognosztizálnak, és figyelembe veszik a Tisza felsőbb szakaszain működő területi szolgálatok jelzéseit. A helyi előrejelzés úgy áll össze, hogy az összes mellékfolyó vízgyűjtőjének adatát, a meteorológiai szolgálat előrejelzéseit, a meder változásait, a vízállást és korábbi árhullámok képeit is nézik.

Olvasóink írták

 • 2. valoperes_zugugyved 2010. január 18. 10:22
  „helyesek a csajok)”
 • 1. azigazitrebitsch 2010. január 18. 09:42
  „Na, akkor ezek szerint ez is megvolt,nem dőlt össze a világ,nem volt világvége(pedig jósoló az volt bőven ),minden szép lassan visszatér a régi kerék(meder)vágásba.
  Májusig,aztán megint lehet jajongani,hogy né mán megint itt a víz, " Ezek" már megint kiöntették a Tiszát. Vagy már akkor "Azok" lesznek? Az jó,mert ott már megszűnik a vízszint emelkedés :-))
  Szép (oszt) jó napot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mikor tekerhet velünk szemben a bringás?

10 részes sorozatunkban a Csillag Autósiskola segítségével bemutatjuk a legfontosabb KRESZ módosításokat. Elsőként a kerékpárosokat érintő változásokat gyűjtöttük egy csokorba. Tovább olvasom