Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

4-es villamos: útközben csönget egy picit

4-es villamos: útközben csönget egy picit
A szegedi villamosvonalak közül a 4-es pályája a legbalesetveszélyesebb. A vonalon tavaly 14 karambol történt, ám ennél jóval több volt a balesetveszélyes helyzet.
Alig telik el olyan nap Szegeden, hogy a 4-es villamos vonalán a járművezetőnek ne kelljen csöngetnie a sínre merőleges utcákból figyelmetlenül a jármű elé kihajtó autók sofőrjeire. Bár a legtöbb baleset tavaly a 2-es vonalon történt, megfigyelésünk szerint a legtöbb balesetveszélyes szituációba a 4-es villamos kerül.

Ezt a vonalat ezen a héten mi is teszteltük. Véletlenszerűen ültünk fel rá különböző időpontokban. A jármű csöngetés vagy fékezés nélkül egyszer sem tudott haladni a Dugonics tér és a kecskési végállomás között.

Hétfő délután például egy fehér furgon vágott elé a Rákóczi utcánál. A villamosvezetőnek már csöngetni sem maradt ideje, csak a fékezés mentette meg a balesettől. Másnap kora reggel egy lila Opel vágott ki nagy sebességgel a Szivárvány utcából – a villamos csöngetésére éppen csak le tudott lassítani a sínek előtt.

A villamosvezetők visszajelzései és az SZKT tapasztalatai szerint az elmúlt években a legveszélyesebb, „leghírhedtebb" útkereszteződések a Petőfi Sándor sugárúton a Rákóczi utcai, a Horgosi úti és a Vasgyár utcai csomópontok, míg a József Attila sugárúti szakaszon a Lengyel utcai, a Hattyú utcai, a Gyevi sori és a Murányi utcai kereszteződések voltak.

Már idén is történt baleset ezen a vonalon. Február 11-én egy fekete színű Honda Jazz bolgár sofőrje a Petőfi Sándor sugárúton található Hostel 66 elé akart autójával bekanyarodni, de nem vette észre a mellette érkező járművet. Az autó a villamos első ajtajának ütközött. December legvégén egy kisteherautó ütközött a 4-es villamossal a Szabadkai út és a Horgosi út kereszteződésében.

Az SZKT járművezetői rendszeres oktatásokon vesznek részt, ahol a KRESZ és egyéb szabályrendszerek, utasítások megismerése mellett a napi problémák megbeszélésére is nagy hangsúlyt fektetnek. – A balesetek elkerülése sokszor csak járművezetőink lélekjelenlétén és figyelmén múlik – tájékoztatott a Szegedi Közlekedési Társaság sajtóosztálya.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendőrök mentek a szomszédokat terrorizáló testvérekért

Rendőrök mentek a szomszédokat terrorizáló testvérekért
Péntek reggel 9 óra körül 3 autóval érkeztek ki a rendőrök Kiskundorozsmára, a Széksósi útra, ahol… Tovább olvasom