Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

40-nel csapódott a földbe

Csigolya-, medence- és bordatörést is szenvedett, de tudatánál van az a nő, aki ejtőernyős ugrás közben szenvedett súlyos sérüléseket vasárnap Szegeden, a repülőtérnél. Hazánkban évente 2-3 hasonló baleset történik. A szakértői vizsgálat 6–8 hétig tart.
Információink szerint stabil az állapota annak a 30 éves nőnek, aki ejtőernyős ugrás közben szenvedett súlyos sérüléseket vasárnap kora délután Szegeden, a repülőtér közelében. Tudatánál van, nem kell lélegeztetni. Csigolya-, medence- és bordatörést szenvedett, a traumatológiai klinika intenzív osztályán ápolják. Férje, Gyémánt János a Szegedi Repülő Egyesület ejtőernyős szakosztályának szakmai vezetője. Kerestük tegnap, de nem tudtuk elérni.

Mint megírtuk: a nő a szegedi reptérről szállt fel egy Cessna típusú géppel, 1200 méteres magasságból ugrott ki. A főernyője kinyílt ugyan, de szemtanúk elmondása szerint pörögni kezdett. Ekkor kinyitotta a póternyőjét is, de nem tudott kijönni a spirális forgásból, és az 55-ös főút közelében, a szántáson a földbe csapódott.

A szegedi mentőkhöz 13 óra 22 perckor érkezett a bejelentés. Mikor helyszínre értek, a nő maga mondta el: több mint 100 ugráson van már túl, nem tudja, miért történt, hogy ernyője csak háromnegyedig nyílt ki. Próbált korrigálni, de kontrollálatlan forgásba kezdett, és a földbe csapódott. A mentősök honlapja szerint „csodával határos", hogy nem szenvedett életveszélyes sérülést.

Minden helyzetet modelleznek még a földön, felkészítés közben. Illusztráció: Karnok Csaba
Minden helyzetet modelleznek még a földön, felkészítés közben.
Illusztráció: Karnok Csaba

– Ezerből egy ilyen eset van, nem emlékszem hasonlóra – hallottuk Sárai Páltól, a Szegedi Repülő Egyesület ügyvezető elnökétől. – Viktória olyan 40 kilométeres óránkénti sebességgel csapódott földbe úgy, hogy a forgás miatt nem tudta kontrollálni a leérkezést. Medencéjére esett: szerencsére a felszántott mezőgazdasági területre és nem a néhány méterre fekvő dűlőútra – fogalmazott az elnök.

Az ejtőernyőt a rendőrség elvitte. A szakértői vizsgálat eredményére 6–8 hetet kell várni. Oross János, a Magyar Repülő Szövetség Repülésbiztonsági Szervezetének eseményvizsgálója elmondta: a vizsgálat folyamatban van, addig nem nyilatkoznak a részletekről. Annyit elárult: a nő le tudta oldani meghibásodott ernyőjét, a mentőernyővel ért földet, az rendben volt. – Ebben a helyzetben meg is halhatott volna – fűzte hozzá.

Géczi János, a Magyar Repülő Szövetség elnökségi tagja szerint évente 2-3 hasonló eset fordul elő hazánkban. Szegeden legutóbb 2003-ban volt halálos végű ejtőernyős baleset. 2006 óta – amióta az SZKT üzemelteti a repteret – Dózsa Gábor ügyvezető igazgató nem emlékszik hasonlóra.

Minimum 22 ugrás

A Szegedi Repülő Egyesület ejtőernyős szakosztálya 1991-ben jött létre – azóta mintegy 1500 ejtőernyőst képeztek ki itt. Honlapja szerint a legjobban felszerelt vidéki szakosztály, elismert bemutató csapattal, ütőképes célbaugró csapattal, magasan kvalifikált tandempilótákkal és oktatói gárdával, valamint számos válogatott kerettaggal büszkélkedhet. A szakosztály felszerelései és kiképzési tematikája megfelelnek a legszigorúbb európai előírásoknak, és némely esetben túl is mutatnak azokon. A kezdő ejtőernyősök képzése 10 szintből áll, amelyek modul rendszerben épülnek egymásra. Egy-egy modul – a feladattól függően – 1–4 ugrásból és a hozzá tartozó elméleti anyagból áll. A kitűzött feladatok sikeres tejesítése után lehet továbbmenni a következő szintre – minimum 22 ugrás kell ahhoz, hogy valaki A kategóriás minősítést szerezzen.

Nagy szerencse kell

– 800 méter a szokásos nyitási magasság, ilyenkor még arra is van idő, hogy az ember vészhelyzetben korrigáljon – tájékoztatott Csorba József, ejtőernyős tandempilóta. 1200 méteres ugráskor 14-15 másodperc a szabadesés. A szakember szerint a forgásnak számos oka lehet: zsinórszakadás, ernyősérülés miatt is bekövetkezhet. – Minden szituációt modellezünk a felkészítés közben, még a földön. A rendellenességek 99 százaléka korrigálható. De nagy szerencse szükséges hozzá – mondta.

Olvasóink írták

 • 10. uborka 2009. szeptember 30. 17:30
  „jó,hogy nem a csorba józsín verik el a port!!!!!egy igazi sportoló a eje csinja binját ismeri, mindenki ki áll mellette. egy igazi oktató tipus nem nagyjázza el, de soha nem volt laza a munkájában kérlelhetetlen.jobbulást ahölgynekkk sajnálommm.”
 • 9. SP 2009. szeptember 30. 09:07
  „Én szívesebben adom a pénzem
  akár a repülősök, ejtőernyősök javára mint,
  a drogos, bagós, alkoholista, szipzus , játékgépes, álszent kocavallásos fanatikus ember(?) számba nem vehető önpusztítók számára.
  A repülés sport tapasztalati beépülnek a polgári repülésbe is, űrhajózásba is stb.
  Drog és társai viszont a májba.
  Gyógyulást kívánok a Vikinek.”
 • 8. CID 2009. szeptember 29. 23:30
  „Ez a "tandem-,ejtőernyős ugrás" ( a képernyő bal oldalán )hirdetés egyébként nagyon bájos :)))) Ugorj velünk, köss ki a traumatológián :)”
 • 7. CID 2009. szeptember 29. 23:27
  „Külön, extra biztosítása volt e ? Azért az csak nem normális, hogy egy két extrém "sportolóra" elköltünk több millát, egynémelyik gyerek kezelésére meg gyüjteni kell.”
 • 6. twg 2009. szeptember 29. 22:23
  „"Ők adták a szakszót és ők ellenőrizték a hajtogatásomat."
  Ejtőernyős szakszolgálati engedély megléte igen magas képzettséget feltételez (oktató), szakszolgálati engedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóság, vagy annak jogelőde állíthat(ott) ki.”
 • 5. SP 2009. szeptember 29. 20:40
  „(szakszolgálati)”
 • 4. twg 2009. szeptember 29. 19:01
  „Viktóriának jobbulást!

  gyukolac:
  Szép szakszavakat tudsz, mint pl. szakszó, de nem vagy képben az ejtőernyős jogosítási rendszerrel.”
 • 3. gyukolac 2009. szeptember 29. 17:25
  „Csorba Józsinak és jól felkészült csapatának köszönhetem eddigi egyetlen nyitásrendellenességemet. Ők adták a szakszót és ők ellenőrizték a hajtogatásomat. Majdnem otthagytam a fogamat, de szabadott szólni, mert akkor többet be se tehettem volna a lábam a reptérre.”
 • 2. 19701230 2009. szeptember 29. 16:37
  „jobbulást a hölgynek valoban”
 • 1. Fuleee 2009. szeptember 29. 09:44
  „Jobbulást a hölgynek!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

27 ezer vakcina érkezik szerdán

Holnap érkezik meg az ÁNTSZ szegedi intézetébe az első szállítmány a H1N1 elleni „ingyenes" védőoltásokból. Tovább olvasom