Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

4000-en veszthetik el az ellátást a megyében

Csongrád megye - Már csak egy hét van hátra, hogy a rehabilitációs ellátásban részesülők nyilatkozzanak a nyugdíjbiztosítónak: felülvizsgálatra mennek, vagy dolgoznak.
Március végéig kell nyilatkozniuk azoknak, akiket erről a nyugdíjfolyósító értesített. Megírtuk: aki januártól rehabilitációs ellátásban részesül, annak meg kell jelölnie a tájékoztatóhoz mellékelt nyilatkozaton, hogy komplex felülvizsgálatot vagy rehabilitációs kártyát kér, esetleg mindkettőt. Aki nem nyilatkozik, vagy nem jelöli meg, hogy komplex felülvizsgálatot kér, annak májustól automatikusan megszűnik az ellátása.

– A megyében 11 ezer 348-an jogosultak ilyen ellátásra, ehhez képest március közepéig csupán 7362-en nyilatkoztak – tájékoztatott Horváth Ferenc, a megyei kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságának vezetője. Sokan úgy küldik vissza a nyilatkozatot, hogy nem jelölnek be semmit. Ezeket a nyilatkozatokat – részletes tájékoztató levéllel – visszaküldik az ellátottaknak.

Az űrlapot a megyei nyugdíj-biztosítási igazgatóságnak kell eljuttatni a 6701 Szeged, Pf. 667 címre. Személyesen is átadható a szegedi és vásárhelyi kormányablakban, valamint a nyugdíjbiztosító szegedi, vásárhelyi és szentesi kirendeltségén, illetve a makói és mórahalmi kihelyezett ügyfélfogadásán. Aki a tájékoztatóval együtt nem kapott nyilatkozatot, annak az ügyfélfogadó helyeken biztosítanak. A komplex felülvizsgálatra való idézés sorrendje független a nyilatkozat leadásának időpontjától.

Januárban egy szegedi olvasónk, az 56 éves Rózsa még nem tudta eldönteni, hogy felülvizsgálatot kérjen vagy rehabilitációs kártyát. Az egészsége viszont annyit romlott az elmúlt hetekben, hogy már biztos: felülvizsgálatot kér. Aki még mindig nem döntött, annak érdemes a szakember szerint felülvizsgálatot is és rehabilitációs kártyát is kérnie, mert aki munkába szeretne állni, nem biztos, hogy állást is talál.

Januártól rehabilitációs ellátást kap mindenki, aki 2011. december 31-éig III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjas vagy rendszeres szociális járadékos volt, de tavaly nem töltötte be az 57. életévét. Aki a felülvizsgálatot választja, annak időpontjáig a mostani ellátást kapja. A komplex felülvizsgálat után, a szakértői vélemény alapján egységesen a közfoglalkoztatotti minimálbér 40 vagy 80 százalékát – 28 ezer 720 vagy 57 ezer 440 forintot – folyósítják.

A rehabilitációs ellátás mellett senki nem dolgozhat. Aki a rehabilitációs kártyával munkába áll, annak az ellátását leállítják, hiszen a munkaadója állami járuléktámogatásban részesül. A rehabilitációs ellátás emelkedik a nyugellátásokkal egyezően.

Olvasóink írták

 • 4. papika56 2012. március 26. 09:42
  „T. 3. Igazad van ! Semmi sem váltizott. Aki fizetni tud--marad, aki meg nem mehet az utcára. Mert betegen se kell sehova , míg egészségesek is munkanélkül vannak !
  Igazság soha sem lesz ! Míg a felülvizsgáló orvosok ugyan azok akik voltak évek óta ! Nem 1 orvosnak kéne lenni 1--1 felülvizsgálaton ---hanem min. 3-4 nek , akik nem lefizethetők !”
 • 3. ver54 2012. március 25. 20:49
  „SAJNOS AZ IGAZI BETEGET AKI NEM TUD DOLGOZNI AZT KI RAKJÁK .DE BEZZEG AKI MOST IS 100 EZER FR BORÍTÉKOT TESZ AZ ASZTALRA AZ MEG MARAD ÉS FEKETÉN DOLGOZIK A MAI NAPIG !!! DE SOKAN VANNAK MÉG MINDÉG !! SAJNOS NEM LESZ IGAZSÁG SOHA MERT A PÉNZ BESZÉL ,VAN OLYAN ISMERŐSŐM AKIT MOST HÍVTAK VISSZA ÉS MONDTA HOGY, BORÍTÉKKAL EL LEHET INTÉZNI HOGY MARADJON TEHÁT TOVÁBRA IS MARADT A BORÍTÉK!!!!!!!!”
 • 2. heró 2012. március 25. 14:12
  „1. Qllancs

  Nagyon igazat szólsz! Ott a pont!!!!!”
 • 1. Qllancs 2012. március 25. 12:06
  „Végre egy jó törvény! Csak sajnos nem mindig a tényleg beteget hagyják bent a rendszerben !
  Korábbi 10 ismerősöm közzül 6 megvette a rokinyugdíjt. !
  Volt aki tízegynéhány évig is élvezte. Megkapták pl. 3 évre és irány külföld. Kint dolgoznak napi 10-12 órát ,többszázezer ft ért + itthon megy abankszámlára a zsozsó !
  Na ezeket kéne jól megbüntetni --visszamenőleg ! Mert jogtalanul vették fel évente a kb. 600 000.-ft ket. ugye ez 3 évre : min. 1,8 millió ft. !
  Meg hányan dolgoznak itthon is, meg vállalkozók is egyben !
  Aki tényleg beteg --és nem tudott fizetni --azt meg kitették !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

20 év munkája van a szegedi étolajban

20 év munkájának eredménye, hogy prémium minőségű étolajat állítottak elő a Szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. munkatársai. Tovább olvasom