Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

400 ezer vendéget hoz a Napfényfürdő - lerakták az alapkövet

Szeged - Halmozza a „leg"-eket a 2009 végére elkészülő újszegedi fürdőváros, amely a szegediek szavazata alapján nemrégiben a Napfényfürdő nevet kapta. Szerdán ünnepélyesen lerakták az alapkövét.

A Napfényfürdő Szeged nem csak egy fürdő szeretne lenni a sok közül: többre vágyik ennél. A Napfényfürdő – mint a legfiatalabb, legújabb, legmodernebb magyarországi beruházás – a maximumra törekszik látványban, építészeti megoldásokban, a vendégek kényeztetésében, a gyógy- és wellness-szolgáltatások minőségében. Miközben a szegedieket éppúgy szolgálni akarja, mint az idelátogató bel- és külföldi turistákat.

Beszédes számok

A szegediek érzelmileg máris erősen kötődnek a 2009 végére megépülő fürdőhöz, hiszen az interneten keresztelhették el Napfényfürdőnek a Ligetfürdő Kft. és a Délmagyarország közös nyereményjátéka során. A Napfényfürdő szerencsés választás volt, mert a város fő erényeit hangsúlyozhatja: a sok napsütést, az öröm érzetét, a víz „szagát" és a felhőtlen szórakozást.


Milyen lesz a hatalmas, négyszintes, egyszerre 3000 vendéget fogadó fürdőkomplexum? A négy évszakos „víziváros" közel 3 hektáros alapterületen fekszik, a medencék vízfelülete összesen 4400 négyzetméter lesz. Jelentős újításnak számít a legfeljebb 6 éves korig használható sekély vízmélységű medence és a négyszintes gyermekjátszóház.

Az alapkőletételt megelőzően aláírták azt a támogatási szerződést is, amelynek értelmében a projektcég, egyben a leendő üzemeltető, a Ligetfürdő Kft. megkapja a 3 milliárd forintos vissza nem térítendő állami támogatást a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől. Képünkön Hülvely István, a Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója és Botka László polgármester. Fotók: Schmidt Andrea

A gyógyászat a világ legkorszerűbb kezeléseit nyújtja: vízsugármasszázst éppúgy, mint más gyógymasszázsokat, gyógyvizes kádfürdőt éppúgy, mint csoportos víz alatti tornára alkalmas medencéket. Új szolgáltatás a 26 ágyas nappali kórház, amelynek kétágyas szobái egy elegáns szállodai szobáéval vetekszenek. És korunk mágikus kifejezése, a wellness vajon mit jelent majd Újszegeden egy év múlva? A részleg egy belső és egy külső medencéből áll majd, amelyek kiúszóval kapcsolódnak egymáshoz. Továbbá finn- és infraszaunák, hidromasszázskabinok és -kádak, gőz- és szárazgőzkabin, aromakamra, sókamra, valamint merülőkádak bővítik a kínálatot. A wellness területén belül egy kifejezetten csendes, relaxációs zónát is kialakítanak.

A szegediek eddig minden fórumon azt kérdezték: és mi lesz az úszásoktatással, a sporttal, hiszen mindkettő hozzátartozott a régi Ligetfürdőhöz. A válasz: a meglévő SZUE-uszoda a szegedi iskolai testnevelés bázisa marad, s ez lesz az a részleg is, amelyet a szegediek kedvezményesen vehetnek igénybe.

Az új fürdő belső látványterve
Az új fürdő belső látványterve.

Húzóágazat lesz a turizmus

Megkérdeztük Botka Lászlót, Szeged polgármesterét, mit hozhat majd Szegednek egy ilyen hatalmas fürdő. Botka elmondta: már most is több ezer szegedi él a fellendülőben lévő idegenforgalomból, hiszen az utolsó öt évben megduplázódott a turisták száma. Szeged bekerült a tíz leglátogatottabb település közé. A jövőben pedig az egyedülálló termálkincsre települő fürdőnek köszönhetően a turizmus Szeged gazdaságának húzóágazatává válhat.

Hülvely István, a Ligetfürdő Kft.-ben társtulajdonos Hunguest Hotels Zrt. vezérigazgatója szerint a szegediek olyan szolgáltatásokat kapnak majd, amelyeket már rég megérdemeltek volna. A többi nagyvárosban élőkkel szemben ugyanis hátrányt szenvedtek. A várost is jobban el lehet majd adni a turistáknak, a helyi vállalkozók, valamint az önkormányzat adóbevétele pedig megnő.

Az új fürdő külső látványterve
Az új fürdő külső látványterve.

Forog majd a vendég

A fürdőknél az általuk generált idegenforgalmi bevételnek mindössze a 10 százaléka marad a hazai tapasztalatok szerint, 45–50 százalék a szállodáknál, a fennmaradó rész az önkormányzatnál és a vállalkozóknál jelentkezik.

30 méter magas torony

Az új komplexum legattraktívabb elemei a lifttel megközelíthető 30 méter magas torony, valamint az onnan induló vízicsúszdák. Csak összehasonlításképpen: jelenleg az ausztriai Lutzmannsburgban található Európa leghosszabb fedett csúszdája, amely „mindössze" 23 méter magasból csábítja lesiklásra a kalandvágyókat. Lesz sodrófolyosó és lesznek zuhatagok is. Az élménymedence tér déli oldala teljes magasságában üvegezett, ahonnan majd látni a szabadtéri strandot, fentről pedig a tiszai panorámát a dómmal a háttérben.

Az új fürdő 2009. év végi átadását követően 2010-től évi 400 ezer vendégre számítanak a Napfényfürdőben. A megélénkülő turizmusnak köszönhetően az önkormányzat legalább félmilliárd forintos adóbevételhez juthat idegenforgalmi, építmény- és iparűzési adóból, és csaknem ugyanennyi lesz a vendéglátásból élők bevétele is.

Ligetfürdő, az üzemeltető

A szegedi önkormányzat és a Hunguest Hotels Zrt. közös projektcége – a majdan a létesítményt is üzemeltető Ligetfürdő Kft. – azért jött létre, hogy pályázatot adhasson be az uniós támogatás igénylésére, a hitel felvételére. A közös cégben 80 százalékos tulajdoni hányaddal az önkormányzat, 20 százalékkal a szállodalánc rendelkezik. A több mint 6 milliárd forintos költségvetéssel épülő fürdőberuházást az Unió 3 milliárddal támogatja. A város azért választotta szakmai befektetőként a Hunguestet, mert egy új fürdő kezdeti veszteségeit csak egy olyan cég tudja fedezni, amelyik a közelben szállodát is üzemeltet. Mint köztudott, a Forrás – a hotelt szeptember közepén zárták be, hogy négycsillagos szállóként nyissa meg kapuit jövő nyárra – a magyar tulajdonú szállodaláncé.

Miért örül az új fürdőnek?

Ábrahám Bence katona:

– Azért örülök az új fürdőnek, mert lesznek csúszdák, és biztosan lesznek jó csajok is. Nyáron ugyanis állandóan vízben vagyunk a haverjaimmal. Reggel úszni megyünk, délután pedig strandolunk. Szeretem az élménymedencéket, a pezsgőfürdőt és az „örvényeket". Ha kinyit az új fürdő, mindenképpen megnézzük, milyen lett.

Nádudvari Pál műtőssegéd:
– Valójában mindennek örülni szoktam, ami szép, s kielégíti az emberek igényeit. Fiatalon is rengeteget jártam fürdőbe, rendszeresen úsztam, meg jó volt nézni a csinos lányokat. Így, közel az ötvenhez, sajnos már nem néznek meg a lányok, a fürdők és strandok hangulata azonban ugyanolyan jó.

Czeglédi Jánosné statisztikus:

– Még szavaztam is a nevére az interneten, annyira örülök a beruházásnak! Tetszik a Napfényfürdő név, szerintem nagyon jól illik Dél-Magyarország világára. A fürdő szép lesz és modern, ami turisztikai szempontból is segítheti a régiót, Szegedet egyaránt. Az egész család imád fürdeni: ha elkészül, biztosan elmegyünk csúszdázni.

Dudás Károlyné takarítónő:

– Mert kulturáltabb, szebb és tisztább lesz, mint amilyen volt. Nyaranta rendszeresen járunk strandolni, régen a gyerekekkel, most pedig a kétéves unokámmal. Én a meleg gyógyvizes medencét szeretem, imádom áztatni magam benne. A gyerekek pedig szeretnek a vízben játszani, és rengeteget csúszdáznak.

(x)

Olvasóink írták

 • 11. zolcsi44 2008. október 09. 22:07
  „Csak lassan, pontosan, szépen. Nagy csőd lessz az egész a makoival eggyütt.
  Egész Europában nincs annyi fürdözö aki ide akarna jönni.
  Jo biznisz, de kinek, ki kap érte jelentős jattot. Mi egyszerü polgárok biztos nem!!!
  A hiány mi fizetjük az adonkbol!!!”
 • 10. LukSzusz 2008. október 09. 16:37
  „Oszt altest mosó lesz-e,vagy Botka nyalja hófehérre???”
 • 9. Iza3 2008. október 09. 11:36
  „Igen.....
  A Sziki hovatovább úgy fest, mint ha az embert ledobták volna egy időgépből és mondjuk 1977-ben ért volna földet.....
  Elképesztő szoci állapotok vannak kinn. A fából összetákolt stégizé pedig csapnivalóan fest. Olyan érzésem volt mindig, hogy arra úszkálva épp a fejemre esik.
  Ha a kék-fehérek építenek fürdők, akkor ők......Ebben az országban rajtuk kívül már nem igazán van tőkéje senkinek.
  Mondjuk, én egy uszodának jobban örültem volna és mondjuk, a szegedi oldalon......(Etelka sor pl.)”
 • 8. czegus 2008. október 09. 11:14
  „Na itt szétszakadtunk. Mi megyünk a Szikire. Kicsi fejlesztéssel, lenne egy jó lehetőség, ahol nem vagyunk egymás fenekében. Sándor Klára megígérte nnem árvul el Szksós fürdő. Már haldoklik. Lepusztulás folyamatban.Nem szégyene ez a hívalkodó városnak.???”
 • 7. manci 2008. október 09. 11:09
  „Emberek, próbáljunk már egyszer az életben örülni is valaminek.Miért kell mindennek a hátulütőjét nézni.”
 • 6. Mike3 2008. október 09. 09:56
  „Leisztinger? hmhm :)”
 • 5. Cavinton 2008. október 09. 09:26
  „A DM "elfelejtette" lehozni a Fidesz sajtóközleményét az ügyben:

  Ligetfürdő-Panama

  A Fidesz szegedi szervezete üdvözli a városunkban részben uniós forrásból tervezett fürdőkomplexum építésének megkezdését, azonban sajnálattal állapítja meg, hogy annak megvalósításához az MSZP-SZDSZ többség olyan pénzügyi és vagyoni konstrukciót szavazott meg, melynek Önkormányzatunk csak vesztese, míg a kisebbségi tulajdonos, a Leisztinger-cégbirodalomhoz tartozó Hunguest Hotels Zrt. csak nyertese lehet. A munkálatok befejezését követően a több mint 8 milliárd forint értékű fürdőkomplexumot a Hunguest Hotels Zrt. mindösszesen 1,5 milliárd forintért szerezheti meg, miközben a beruházás megvalósításhoz szükséges telket a város biztosította, és az egyéb forrásokat egy önkormányzati többségi tulajdonban lévő cég, önkormányzati ingatlanokra terhelt jelzáloggal felvett hitelből fedezi. Álláspontunk szerint ez a konstrukció évek múlva többmilliárd forintos vagyonvesztést okoz az Önkormányzatnak és minden szegedi polgárnak, ezért az elfogadhatatlan.”
 • 4. Luca 2008. október 09. 09:17
  „Örölök az Új fürdőnek,csak egy kicsit sántit a dolog, de lehet, hogy megint azzal érvelnek, hogy az újságiró nem jól fogalmazott. A tervek bemutatásakor azt irták/cikk elmentve/ ,hogy az új fürdőt bizonyos időszakokban a szegediek kedvezményesen vehetik igénybe. A mostani cikkben pedig világosan kihozzák, hogy a régi Ligetfürdő /SZUÉ/ medencéit lehet a szegedieknek kedvezményesen igénybevenni.Mi az igazság, vagy csak mesemondás folyik minden tényleges igéret helyett.Gyopároson, Mórahalmon stb. a helyi lakosok a fürdőket kedvezményesen vehetik igénybe.A szegediekre ez miért nem vonatkozik??????????????????????????????????????????????????????????????????????”
 • 3. frakk 2008. október 09. 09:17
  „Mivel Botka és Leisztinger biznicről van szó, most nem nézem a városra történő hasznosságát a dolognak. A tényeknél maradva, nem találom benne az uszodát. Nagy belső terek, de valahogy mégsem az igazi. Olyan plázás jellegű, ahol a széplányok majd keresik a szép fiúkat, és maximálisan kinézik a nem odaillő embereket.
  Uszoda nélkül mit fog érni az egész?? Élménymedencékből már elegünk van magyar stílusban. Sodró fürdő, 5m-s pezsgőfürdő ??? ezért kellettt ennyi pénzt kidobni???”
 • 2. Horton 2008. október 09. 08:49
  „Ne értsetek félre, örülök, hogy lesz a városnak egy szép , nagy strandja, de a belépő árától egy kicsit tartok.
  Ha a Kkmajsai "néplavor" -ba egy hétvégi nap 5500Ft 2 felnőtt+1 gyereknek, akkor itt mire lehet majd számítani?
  Ha valaki tudja, leírhatná.”
 • 1. maci52 2008. október 09. 06:39
  „400000 /365=1095 fö vendég naponta átlag,1095/3fő=365 db autó naponta átlag,nyári csúcsidőben ennek háromszorosa kb.1100 db,Lesz ott ekkora parkoló?? Botka fényesíti magát és elvtársait,valaki elhiszi hogy ez a Leisztinger ilyen nagylelkű Szegeddel és ajándékba ad egy ilyen fürdőt?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dukayné, az utolsó szögedi szakácsné titkai

Szeged - „Valóságos főzőtalentumnak", „amolyan igazi magyaros főztű asszonynak"… Tovább olvasom