Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

400 ezerből gazdálkodnak

Csongrád megye - Nem vesznek fel tiszteletdíjat, költségtérítést a Csongrád Megyei Cigány Önkormányzat tagjai. 400 ezer forintjukból civil rendezvényeket támogatnak – és nem értik a Jobbik bírálatát.
Nem támogatta a Jobbik a Csongrád Megyei Önkormányzat és a Csongrád Megyei Cigány Önkormányzat közötti megállapodást. A közgyűlésen Tóth Péter, a párt képviselője azt mondta, a kisebbségi önkormányzatoknak semmi hasznuk, és fölszólította a közgyűlés vezetését, nagyon figyeljen arra, hogy a cigányok hogyan költik el a pénzt.

A január elsején életbe lépett törvény – amely már nemzetiségeket ír a kisebbségek helyett – arról rendelkezik, hogy a megyei cigány önkormányzatnak is önálló költségvetése van, gazdálkodását a kormányhivatal ellenőrzi. Annyiban mégis kötődik a nagy önkormányzathoz, hogy meg kellett kötniük a Jobbik által kritizált megállapodást, amely többek között arról szól, hogy a megye biztosítja a nemzetiségi önkormányzat számára a működés „személyi és tárgyi feltételeit", szakmai segítséget nyújt és helyet ad neki, s úgy könyveli bevételeit, kiadásait, hogy a pénzforgalom és a vagyon „bármikor egyértelműen megállapítható legyen".

– 400 ezer forintból gazdálkodunk idén – reagált kérdésünkre Kolompár László, a Csongrád Megyei Cigány Önkormányzat közgyűlésének elnöke. – Ennyi pénzünk volt tavaly is. Tiszteletdíjat nem veszünk föl, se útiköltség-térítést, mindnyájan társadalmi munkában dolgozunk. Ebből a pénzből tavaly egy futballtornát és egy gasztronómiai programot szerveztünk, de amiatt is bíráltak, így idén úgy határoztunk, civilszervezetek programjait támogatjuk. Ilyen volt a tiszaszigeti megyei Ki mit tud? és egy hasonló rendezvény Domaszéken, ahol közel 500 gyerek volt, és 6 országból jöttek el. A Jobbikkal nem tudok mit kezdeni: amikor ott vagyok a közgyűlésen, előre köszönök nekik, mégse sikerült még leülni velük beszélni. Szerintem részt kellene venniük egy konfliktuskezelő tréningen, sok gond megoldódna.

Korábban a nagy megyei önkormányzat több szálon is kötődött ehhez a nemzetiséghez: ösztöndíjprogramot is alapított, amelyből a cigány egyetemistákat segítette. Legutóbb 2010-re jelent meg a kiírás, akkor 1 millió forintból 10 fiatal kapott félévenként 50 ezer forintot. Ilyen pályázatot már nem írnak ki – tudtuk meg a megyei önkormányzattól.

Olvasóink írták

  • 1. Qllancs 2012. május 12. 11:33
    „a 400 ezer ft is SOK ! Majd segít beosztani a Vásárh. i ajtai É. "rendes-becsületes , jóravaló asszonyság " Meg az álltala ellopott 2 millát is előadja !
    ...." konfiktus kezelő tréning ....."
    szerintem ezt a kedves testvíreknek kéne inkább javasolni .....kolompár elv.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Itt a vizsgaidőszak! Gazdálkodj okosan! – az idővel is!

Itt a vizsgák, a megmérettetések kemény időszaka. A rendelkezésünkre álló idő ilyenkor meglehetősen… Tovább olvasom