Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 30°C Még több cikk.

400 ezres bírság az SZKT-nál

Szeged - 250 dolgozó tavalyi szabadsága miatt megbüntette az SZKT-t a munkaügyi hatóság. Az igazgató elmondta: a hibát orvosolták, májusig kiadták a bennragadt 1651 napot.
 Befagyasztott bértárgyalás

Az országgyűlési választás miatt márciusban április végéig felfüggesztette az idei bértárgyalásokat a BTDSZ és az SZKT. A határidő lejárta előtt a társaság a határidő módosítását kezdeményezte május végére. A BTDSZ közleménye szerint ezt nem tudja elfogadni. Mivel a cég a tulajdonosra hivatkozik, az érdekképviselet javasolja, hogy május 17-éig az önkormányzat prominens képviselőjének bevonásával folytatódjon az egyeztetés. A sztrájkfelmérést folytatják.

A tavalyi szabadságok kiadásával szabálytalanságok merültek fel az SZKT-nál. Emiatt a vizsgálatot lefolytató megyei kormányhivatal munkavédelmi és munkaügyi szakigazgatási szerve kötelezte a céget a munkaügyi szabálytalanság megszüntetésére, és 400 ezer forinttal szankcionálta – tájékoztatott érdeklődésünkre Soós Tamás igazgató. Megírtuk márciusban, hogy vizsgálatot követel a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezete (BTDSZ) a Szegedi Közlekedési Kft.-nél a ki nem adott szabadságok miatt.

Tóth István Tibor, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta, a cég a vizsgálat előtt már csökkentette az idei évre áthozott szabadságok számát. A vizsgálat ideje alatt is arra törekedett, hogy a feltárt szabálytalanságokat minél előbb megszüntesse. Az összes szabálytalanságot április végéig kiküszöbölték, az elmaradt szabadságokat kiadták.

261 munkavállaló tavalyi szabadsága maradt benn, ebből 180 járművezetőé. Közülük tavaly több mint 20-an távoztak, őket rövid idő alatt pótolni nem lehet, hiszen a képzés fél évig tart. A többieké például betegség miatt ragadt benn. Az igazgató hangsúlyozta, rosszindulatú feltételezés, hogy elvesztek a szabadságok. A bérpapírokon minden érintett munkavállalónál ott volt, hogy „előző évről áthozott szabadság". A bírság összegét egyébként a cégvezető a felelősökön behajtotta, levonta a prémiumukból.

A szakszervezet időközben Gyimesi László felügyelőbizottsági elnököt, fideszes önkormányzati képviselőt is felkérte, hogy vizsgálja ki a szabadságok ügyét. Az érdekképviseletnek küldött válaszában az fb-elnök az ügyvezető által lefolytatott vizsgálatról ír. Az 1651 napnyi szabadság bennmaradását az SZKT-igazgató abban is a járművezetők távozásával indokolja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két színmű a Kisszínházban

Ma este 19 órától bérletszünetes előadás lesz a szegedi Kisszínházban: Ők tudják, mi a… Tovább olvasom