Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

400 forint alatt tankolhatunk

Szeged - Augusztus óta 30 forinttal lett olcsóbb a benzin, a csökkenés a nemzetközi trendek alapján folytatódhat. A 400 forint feletti benzinár 4 év alatt 13 százalékkal csökkentette a üzemanyag-fogyasztást.
 A benzinár fele továbbra is adó

A Mol nagykereskedelmi árára rakódik a kiskereskedelmi árrés, de a két tétel együtt is csak az üzemanyagárak felét teszi ki. A jövedéki adó – benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter –, a készletezési díj, valamint az adókra is számított 27 százalékos áfa eredménye, hogy a benzinár másik fele adó.

– Ugye nem viccel, mert akkor csak 10 litert tankolok. Szinte hihetetlen, hogy az elmúlt hetekben közel 20 forinttal lett olcsóbb a benzin – mondta tegnap egy autós az Etelka sori kúton, amikor jeleztük neki: péntektől 10 forinttal csökken a 95-ös ára.

A Mol mától 9 forinttal csökkentette a 95-ös benzin árát, a gázolaj 5 forinttal lett olcsóbb. Több benzinkúton ismét hármassal kezdődnek az üzemanyagárak, erre az együttállásra három éve nem volt példa. Legutóbb 2011 októberében fizettünk 400 forintnál kevesebbet az üzemanyagok literjéért, a benzinért 385-öt, a gázolajért 372-t.

Az elmúlt 3 évben a sofőrök megtapasztalták, milyen 449 forintos benzinnel autózni, a mai árhoz képest még idén augusztusban is több mint 30 forinttal volt drágább a 95-ös. Az elmúlt évek 400 forint feletti üzemanyagára meglátszik a forgalmon is, 2010-hez képest 13 százalékkal kevesebb benzin fogyott.

Ez nem meglepő, míg egy havonta egytanknyi, azaz 45 liter benzint elhasználó autós 2010 októberében 15 ezer 300 forintot hagyott a kasszánál, a csúcson ez az összeg 20 ezer 205 forintig hízott.

Táblacsere. Az autósok bíznak benne, hogy jó ideig nem kell cserélni az első számjegyet. Fotó: Segesvári Csaba
Táblacsere. Az autósok bíznak benne, hogy jó ideig nem kell cserélni az első számjegyet. Fotó: Segesvári Csaba

A szakemberek állítják, az üzemanyagárakat alapvetően két tényező, az olaj – ezen belül a benzin és a gázolaj – ára és a forint/dollár árfolyam befolyásolja. Ezalól kivétel a kormány jövedékiadó- és áfanövelése: előbbire 2011 novemberében volt példa, akkor 16 forinttal emelkedett a gázolaj ára. 2012 januárjában az áfa nőtt 2 százalékkal, ami tovább drágította az üzemanyagokat.

A GKI Energiakutató Kft. adatai szerint a nemzetközi benzin- és gázolajárak szeptember elseje óta folyamatosan csökkennek, az elmúlt másfél hónapban közel 10 százalékos az esés. Hogy miért nem 42 forinttal olcsóbb a szeptemberben még 421 forintért kínált benzin? Az okokat csak találgatni lehet. Egy dollárért szeptember elején is ugyanúgy 240 forintot kértek, mint tegnap, így valószínűleg a nagykereskedőkön „akad el" az árcsökkenés. Az energiakutató szerint a hazai árdöntéseket az olaj- és dolláráron túl más is befolyásolja, többek között az olajvállalatok tényleges beszerzési és működési költségei.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Helyben hagyták a vasárnapi algyői eredményt

Vasárnap Algyőn rendkívül szoros eredmény született a polgármester-választáson, amit 668 vokssal… Tovább olvasom