Délmagyar logó

2017. 01. 16. hétfő - Gusztáv -5°C | 1°C

400 millió forintból szépülnek a szegedi paloták

Szeged - A szegedi ingatlankezelő a nyár végén 5 önkormányzati bérházat kezd renováltatni. 400 millió forintért új ruhába bújik a Dáni-ház, a Somogyi utca 20., a Palánk cukrászda épülete, a Deák Ferenc utca 22. és a Milkó-palota.
Régi adósságot törleszt hamarosan az ingatlankezelő Szegeden: felújíttatja a város legrégebbi polgári lakótömbje, a Dáni-ház homlokzatát. A Kálvária sugárút és a Dáni utca sarkán 1820 körül emelt empire stílusú saroképület tetejét néhány éve kicserélték, ám a műemlék falai is megérdemelnek egy vakolást, ablakait javítani kell.

Ha jövőre újjászületik az egyetem Dugonics téri központi épülete, óriási kontrasztot mutatna a mögötte álló árvíz előtti tömb. Az 1874-es Hoffer-ház már nagy foltokban tégláig levedlette vakolatát. A piszkosszürke ház másik fele a Zrínyi és Somogyi utca kereszteződésébe nyúlik, ahol már most is nagyon elüt a kereszteződés másik három sarkától, amelyeket évekkel ezelőtt felújítottak. Most kívül-belül renoválják.

Többször beszámoltunk róla: a belváros szégyenfoltja a Deák Ferenc utca 22. szám alatti 106 éves Beregi Lajos-ház. Ötven éve nem renoválták, csak az állagát őrizték. Egyre kevesebb sikerrel, mert évek óta potyog az utcafronton a szecessziós majolikadísz. Hosszú ideje nádtető fedte állványfolyosó védi a járókelőket, de már nem sokáig. Felfrissítik a magyaros-népies cifra palota külcsínét.

Kívül-belül felújítják a Palánk cukrászda épületét. Fotó: Frank Yvette
Kívül-belül felújítják a Palánk cukrászda épületét.
Fotó: Frank Yvette

Szomszédja a – Vár, Deák, Híd utca és Roosevelt tér közrefogta – 126 éves Milkó-palota egyben a szegedi belváros kapuja, ha a régi hídon átérünk a Tiszán, és jobbra nézünk. A városházát alkotó Lechner Ödön és Pártos Gyula kétemeletes neoreneszánsz remekére a színe miatt ragasztotta a népnyelv az „eperház" elnevezést.

Megérett a helyreállításra csakúgy, mint második szomszédja, a Palánk cukrászda épülete. Ez a másik épület, amit a Somogyi utcai mellett kívül-belül helyreállítanak. A Victor Hugo utca 2. számú eklektikus emeletes ház 1888-ban épült Egresi Péter megrendelésére.

A felújítási lista éllovasai

Rendes évi épületfelújítási listájáról mindig annyit hozat helyre a szegedi IKV Zrt., amennyire az önkormányzati költségvetésből futja. Idén a közgyűlés 400 millió forintos keretet fogadott el. Ez 5 városi tulajdonú bérház legsürgősebb beavatkozásaira elég. A kivitelezőket közbeszerzési pályázaton választja ki az ingatlankezelő. Az építkezés nyár végén kezdődhet, és még az idén befejezik – tudtuk meg Németh Istvántól, az IKV elnök-vezérigazgatójától.

Olvasóink írták

 • 2. IVY 2009. július 14. 13:30
  „És a Párizsi krt. - Kossuth Lajos sgt. sarkán álló Bölcsődék Igazgatósága épület?!!!
  Múlt hét vége óta, -5 talicska lehulott vakolat hever a járdán, a fal tövében!!!!!

  Legalább ki tettek volna egy figyelmeztető feliratot....DE NEM!!!!
  Kié az épület? Van gazdája?”
 • 1. török 2009. július 13. 20:54
  „dübörög a város! :)”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határsértőket füleltek le

Szeged - Két afgán határsértőt fogtak pénteken a szegedi határrendészek Mórahalom külterületén,… Tovább olvasom