Délmagyar logó

2016. 10. 27. csütörtök - Szabina 6°C | 12°C

400 millióba kerülne a gyálaréti kerékpárút

Szeged - Nem mostanában épül meg a gyálaréti kerékpárút, de a tervei elkészültek. A körzet önkormányzati képviselője szerint azért, hogy egy alkalmas pályázatra ráugorhassanak.
A Gyálarétre vezető kerékpárút még a pályázati előkészítő szakaszban tart – tudtuk meg tegnap a gyálaréti lakossági fórumon a polgármesteri hivatal fejlesztési irodájának munkatársától. Hüvös László, a körzet önkormányzati képviselője a lakossági kérések nyomán tavaly önálló képviselői indítványt nyújtott be a közgyűlés vagyongazdálkodási bizottságának, hogy terveztesse meg a bicikliutat. – Legyen kész engedélyes tervünk arra az esetre, ha az Unió 2014–2020 közötti költségvetési ciklusában pályázatot írnának ki ilyen fejlesztésre. Tehát hosszú távra gondolkozom, ez a beruházás nem máról holnapra lesz kész, és a szegedi költségvetésnek egyedül vaskos kiadást jelentene. De szakaszokra tagolva, pályázati pénzből megvalósítható – érvelt a városatya.

Biztonságosabb lenne kerékpárúton közlekedni Gyálarétre. Fotó: Frank Yvette
Biztonságosabb lenne kerékpárúton közlekedni Gyálarétre.
Fotó: Frank Yvette

Lakosok kérdezték

A gyálarétiek azt akarták tudni: miért az Alsó-Nyomás soron és nem a Horgosi úton menne végig a kerékpárút. A válaszadók szerint a mostani nyomvonal lényegesen olcsóbb, nem kell kisajátítani, új utat építeni és a közvilágítást áthelyezni. Miért a gyálaréti Koszorú és nem a Zátony utcáig tervezték meg?

A szakember elmondta: ott célszerű kiépíteni, ahol nagy a forgalom, mert például tömegközlekedési útvonal.

A feladatot a Szeged Pólus Nonprofit Kft. végeztette el. Domonkos Gergely projektmenedzser elmondta: két szakaszra bontható a munka. Az egyik a Gyálarétet Klebelsbergtelepen át a Tompai kapu úti kerékpárúttal összekötő szakasz, amely eleinte a közúttól elkülönülten, önálló nyomvonalon haladna, önálló csapadékvíz-elvezetéssel. A 2,25 méter széles kerékpárút Alsóváros irányában az úttest bal oldalán épülne meg, kétrétegű aszfaltburkolatot kapna, és a Holt-Tiszán a meglévő közúti átvezetés szélesítésével menne keresztül. A folytatásban a Klebelsbergtelepen táblákkal megjelölt mellékutcákon érné el a Tompai kapu úti meglévő kerékpárutat. A fejlesztés tervével együtt a 74A-s busz fordulójának rendezésére is készült elképzelés. A mostani helyett a Szúnyog utcánál új, kiépített buszfordulót illesztett a tervbe a Vázterv Mérnök Iroda Kft. tervezője.

A második szakasz a hattyasi vasúti átjáró után a meglévő kerékpárút folytatásában kezdődne. Ezt egy rövid szakaszon továbbépítenék a Tompai kapu út–Horgosi úti csomópontjától az Alsó-Nyomás sorig, az Alsó-Nyomás soron táblákkal jelezve vezetnék végig a kerékpárosokat a Vám térig. Ott a meglévő gyalogátkelőnél kerékpáros sáv létesülne a Petőfi Sándor sugárúti kerékpárúthoz.

A két szakasz, vagyis az összesen nagyjából 5 kilométernyi kerékpáros infrastruktúra megtervezése összesen 3,6 millió forintba került. A megvalósításához pályázati forrást kell keresni, és – pályázati kiírástól függően – beadás előtt vagy a támogatás elnyerése után engedélyeztetni kell a terveket. A tervező szakember előzetes költségbecslést is végzett. A bicikliút első szakasza, vagyis Gyálaréttől a Tompai kapu útig megközelítőleg nettó 350 millió forintba kerülne. A második szakasza – a Tompai kapu úttól a Petőfi Sándor sugárútig – lényegesen kevesebből, mintegy 30 millió forintból megvalósítható lenne.

Olvasóink írták

 • 20. GondaIstván 2013. november 08. 22:26
  „19. pöttöm:
  - A töltés leaszfaltozásához: kb. 6-7 éve volt egy kormányprogram, hogy a Tisza teljes hosszában leaszfaltozzák a töltéseket. Így árvíz esetén, a nagy sárban is tudnának menni rajta a munkagépek. Hozzá is kezdtek nálunk, Gyálaréten is, de eszetlenül. Nem a város felől, ahol lenne rá komoly igény a lakosság részéről, hanem a szerb határtól. El is készült kb. 1,5-2 km, a semmiből a semmibe. Azóta is ott gyomosodik.
  - A 74A meghosszabbítása Gyálarétig: Bizony az elmúlt 20 évben Gyálarét lakossága 50-60%-al nőtt, a buszjáratot meg megritkították. Ez nem tartható a végtelenségig, a Volánnak lépnie kell. Reggel a gyerekem már egy megállóval előbb felszáll a még Gyálára tartó buszra, hogy felférjen, amikor visszafordul a város felé.
  - És ha már a busznál tartunk. Olyan sokan élnek a gyálaréti kiskertekben, hogy a 74-es vonalát előbb vagy utóbb meg kellene hosszabbítani a kiskertek irányába.”
 • 19. pöttöm 2013. november 07. 22:46
  „Vártam a hozzászólással, mert eléggé felhúzott a téma.
  A 400 millió rengeteg pénz, kíváncsi lennék mégis mi kerül a megépítésében ennyi pénzbe? 3.6 millió a tervezés, erre inkább nem mondok semmit.
  Régóta szeretnék biciklivel járni, egyszer vettem a bátorságot a nyáron és betekertem a városba. De ezt inkább hanyagolom. Az út borzalmas állapotban van, nagyon ráférne egy felújítás (betonból, nem aszfaltból ami pár év múlva úgy is felgyűrődik, igen tudom hogy ha normális anyagból lenne megcsinálva akkor nem lenne munka vele, nem kéne pályázni, és nem tömné meg valaki a zsebét.... De ez más téma.....). Inkább arra kéne pályázni, és kibővíteni. Oda már mehetne a festés is akár.
  A töltés leaszfaltozása nem nyerő, főleg hogy véd mű, és árvíz idején nem lehet rámenni, de javítson ki valaki ha rosszul tudom. Nem tudom hogy most mennyi kutya van arra, de emlékszem régebben volt egy pár.
  A 74A-s busz meg nagyon jó hogy meghosszabbították, de ennyi erővel már ki is jöhetne Gyálára, az a pár km már szerintem nem számít. Akár be lehetne sűríteni a 74-est ismét, és már az A-ra már nem is lenne szükség. Délután így is tömve van a kis busz amit kiküldenek Gyálarétre (amivel a hattyasiak is eljönnek, mert miért is várnák meg az A-s buszt (én is azt tenném ha ott laknék)). Akár nagy is jöhetne végig.”
 • 18. CsImre 2013. november 07. 22:45
  „A lakosságnak csönd van ebben az ügyben is, kérdezni lehet, beleszólni nem, végülis csak a mi pénzünkről, és a mi közlekedésünkről van szó. A leírtak alapján biciklis gyilokjáró készül, jókora zöld-felület pusztítással, és olyan parasztvakító marhaságokkal, mint egy mellékutcát kitáblázni kerékpáros útvonalnak, mintha a buta gyálaréti, meg hattyasi biciklisek enélkül nem tudnák, merre van a város, és élveznék, hogy többször meg kell állniuk elsőbbséget adni.

  Volt olyan pályázati lehetőség, ami a közút megújításába is besegített volna, lehet, hogy akkor nem futja marháskodásra a kitáblázott mellékutcákkal, de legalább részben megújulhatott volna a csapnivaló gyálaréti út, és nyílt kerékpársávokat lehetett volna kijelölni rajta, ahogyan GondaIstván is írta. Ekkor hidat sem kellett volna szélesíteni, vagy nem annyira. Erről persze hallani sem akart a képviselő Úr, mert a kiskertekben lakóknak járdát ígért, amit így meg is kapnak. Igaz, megjegyzem, járműközlekedéssel a nyakukba, de a frissen gőzölgő aszfalt sokakat elkábít, még ha két év múltán be is növi majd a gaz.

  Tanulságos a post végén a szavazás, hogy ki, milyen kerékpáros közlekedést képzelne el:

  http://szegedbicaj.blog.hu/2012/12/04/kovess_velunk_egy_varosi_beruhazast

  A további menetrend és a háttér:

  http://szegedbicaj.blog.hu/2013/01/28/kovess_velunk_egy_varosi_beruhazast_ii_baljos_arnyak”
 • 17. GondaIstván 2013. november 07. 19:00
  „Én már 20 éve Gyálaréten lakom, és mindennapos kerékpározó vagyok. Tényleg nagyon-nagyon megnőtt a gépkocsiforgalom és örvendetesen nő a kerékpáros forgalom is, így azután hatványozottan nőtt a balesetveszély. A 400 milliós megoldás az álom kategória, ezért lehetne olcsóbb (rész)megoldásokat is találni.
  Javaslataim:
  - Az út mindkét oldalán 1-1 m-es kerékpársáv felfestése szaggatott sárga vonallal. Ehhez csak festék kell, mégis radikálisan növeli a közlekedésbiztonságot, mert orientálja az autósokat és a kerékpárosokat is.
  - A legveszélyesebb a tompaszigeti kiskerteknél levő 2 nagy kanyar, ami nehezen belátható. Ha ott az ívekben megszélesítenék az utat, máris jelentősen csökkenne a balesetveszély.
  - A töltés leaszfaltozása is jó ötlet (ha száraz az idő, én mindig ott kerekezek be Szegedre, olyan gyönyörű a környezet). Fontos lenne az árvízvédelem szempontjából, és növelné a szabadidő "turizmust" is (már most is sok kutyasétáltató és kocogó jár arra).
  - Nagyon jó ötlet a 74A buszjárat meghosszabbítása 1 megállónyival a Szúnyog utcáig (a kiskertesek repesnének az örömtől, mert a kiskertes rész közepén tenné le őket a busz). Ezt már most is meg lehetne csinálni, csak pár kamionnyi zúzott kő kellene hozzá.”
 • 16. aniko900708 2013. november 07. 14:17
  „"Tényleg kéne kötelező kerékpáros vizsga!"
  Ez így is van.
  Akkor még egyszer nekifutok: nagy kategóriás jogosítványom van,gyakorlattal.Nem hinném,hogy ne lennék tisztába a közlekedési szabályokkal,mint ahogy ezt egy előttem hozzá szóló feltételezi.
  Erről a környékről már elköltöztem,nem érint (már) a dolog.Meglátásom szerint aki külterületen,mellényben,sötétben kivilágítva teker az út jobb szélén,azt nem feltétlen kellene ledudálni meg mutogatni.Ezzel is gond van,nem csak a biciklisekkel.
  Én sem jókedvemből járok hajnali 3-kor,sokszor szakadó esőben kerékpárral.(mint említettem,világítás,mellény alap)
  Nem kellene mindenhova kerékpárút,sokszor a közlekedők hozzá állásán is sok múlik.
  Persze vannak a részeg,kivilágítatlan biciklisek mondjuk a főút közepén,azokat meg legjobban esne felpofozni.De aki normálisan igyekszik közlekedni,azt nem kell letúrni az útról.”
 • 15. ancsa76 2013. november 07. 12:40
  „Akkor értelmezhetőbben fejezem ki magam: én nem biciklizem ezen az úton, mert nem tartom biztonságosnak!! Az út megépítése rengeteg pénzbe kerül és ennél a lehetőségnél tényleg lehetne értelmesebbet is megvalósítani. Mivel az ésszerű megoldás úgy sem fog megvalósulni, ezért írtam hogy csak az itteni lakosoknak fontos a kerékpárút.”
 • 14. pirochatechin 2013. november 07. 11:06
  „Azoknak adok igazat, akik szerint ebből a pénzből inkább ki kéne szélesíteni és normálisan leaszfaltozni a meglévő utat, mindenkinek az lenne a legjobb. Ez a fajta megoldás megint csak arra jó, hogy összeveszítse a feleket: az autós morog (joggal), hogy az ő útja meg szűk és repedezett, nyomvályús, meg kátyús maradt, a (nem koca-) biciklis meg azért morog (joggal), hogy ő meg már azon a szűk, repedezett, stb. úton sem tekerhet, hanem gettósítva lett.
  És akkor még jönnek az ilyen Anikó-, meg Ancsa-félék, hogy ők nem tudnak biciklizni, ezért félnek az autóktól, amire - szerintük - nem az a megoldás, hogy akkor megtanulnak biciklizni, hanem építsenek nekik gettót drágáér! Hiába szív ezzel az, aki viszont tud biciklizni és haladni is szertene, nem vánszorogni és folyton ide-oda keresztezni az utat, leszállni, tolni, újra felülni, stb. Tényleg kéne kötelező kerékpáros vizsga!”
 • 13. acidrain 2013. november 07. 10:46
  „400 millióból esetleg nem lehetne valami munkahely-és adóteremtő beruházást eszközölni?”
 • 12. Vandorr 2013. november 07. 09:47
  „Szentmihályra is épült kerékpárút. Egyszer. Régen.
  Most fölveri a gaz, a növényzet áttör az alap nélküli betonúton keresztül.
  Ezért nem érdemes eltapsolni négyszáz milliót, ha utána nem tartják karban.”
 • 11. Mike3 2013. november 07. 09:19
  „mi a fészkes francért költünk ennyit az életveszélyesen csalinkázó biciklisekre, akikből még adóbevétel sincs? az utak persze katasztrófális állapotban vannak, az nem érdekli a kedves polgármester urat. Nyuggerek és tekerészők. Ők a szavazóbázis”
 • 10. aniko900708 2013. november 07. 09:14
  „Igaza van annak,aki szerint ez "csak" azoknak lenne érdeke,akik ott élnek.Én is laktam Gyálaréten (is) igen sűrű a forgalom és keskeny az út.Ettől már csak a Szentmihálytelek felé vezető a "finomabb",bár ott már épült kerékpárút.
  Nem csak Szeged külvárosában probléma ez sajnos,a megyében sok helyen nincs megoldva a kerékpáros közlekedés.Rosszabb esetben (hivatalosan) le is van tiltva a biciklis,még akkor is,ha nincs párhuzamos út egyáltalán.Csak gratulálni tudunk..”
 • 9. Besenyő_Pistabácsi 2013. november 07. 09:14
  „6. Teo 2013.11.07. 07:35! Bocsi de Te úgy sem értenéd meg, hiába is próbálnám Magyarázni azt amire utaltam!”
 • 8. alak 2013. november 07. 08:52
  „A pénzt szétszórni megtanulták.
  Hüvös László 400 millióból 5 km autópályát lehet építeni nem egy kerékpárutat.
  Rendes széles utakat kell építeni és megtanulni együtt közlekedni a kerékpárosokkal, gyalogosokkal, gyerekeinkkel.
  Vigyázni egymásra betartva a közlekedés szabályait!
  Aki szereti átháni a szabályokat vigyázzon jobban.”
 • 7. grafika88 2013. november 07. 08:31
  „Ha ezt közmunkásokkal építtetnék meg ..egy töredékébe kerülne. a füzsiszbanda .kasszájába mennyi lé csorog vissza?? 50 % a????

  400 millióból épülne..talán 18 karátos aranyból építenék ???”
 • 6. Teo 2013. november 07. 07:35
  „1. Besenyő_Pistabácsi 2013.11.06. 22:06

  A város hány panziót épitetett? ÓÓÓÓKOS!
  Ülj le 1-es!”
 • 5. atomboy 2013. november 07. 07:04
  „Nagyon remelem, hogy ebben a formaban nem epul meg a kerekparut. Ket megoldas lenne elfogadhato:
  - a gyalareti ut szelesitese azert, hogy iranyhelyes kerekparos kozlekedes megmaradjon, ilyen rovid tavon nem szabad elszeparalni
  - Ujszegedtol delre levo tolteshez hasonloan a Tisza tuloldalan is leaszfaltozzak a vedmmu tetejet. Ez szabadidos, turizmus szempontbol is elonyos.

  Jo lenne, ha a varos iranyitoi leszoknanak vegre az ket-harom evtizede elavult kerekparutak iranti rajongasrol es a modern, biztonsagosabb megoldasokat vennenek figyelembe.”
 • 4. Hétszűnyűkapanyányimonyók 2013. november 07. 06:43
  „Pfff, ezt az agyalást, hát miért nem szóltatok lázárnak?
  Egy sárga vonallal lerendezte volna 0xD”
 • 3. ancsa76 2013. november 07. 02:36
  „Akkor, ha jól értelmezem: egyszer, majd ha valakinek fontos lesz ez a régió, akkor lesz fejlődés. Addig meg, a szűk, sötét, kanyargós, forgalmas, nyomvályúkkal teli út marad a busz, autó és kerékpáros számára. A buszt inkább nem is említeném, hiszen erre nem is laknak emberek a Volán szerint. Az a néhány "Galád utas" meg aki mégis csak buszozik nyomorog a félóránként közlekedő kis járművön. Én továbbra sem merem megkockáztatni, hogy biciklivel, gyerekkel a hátsó ülésben, bejussak innen a városba. Aki erre lakik, csak annak lett volna fontos ez az út.”
 • 2. Gy21 2013. november 06. 23:09
  „Na ne már.......adjunk már 100 milliót egy becsületes brigádnak, és tuti megcsinálják ennyiből....Ne vicceskedjünk már itt 400 millióval.....annyiból díszburkolattal is ki lehetne rakni gyálarétig!!!
  ITT MINDENKIT HÜLYÉNEK NÉZNEK? Nem MEGY A MATEK?”
 • 1. Besenyő_Pistabácsi 2013. november 06. 22:06
  „Majd a következő Isten idejében talán meg lesz ez is! Most inkább egyenlőre koncentráljunk a belvárosi panziók építésére!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kossuth Lajos sugárút: lezárták a befelé vezető egyik sávot

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakemberei lezárták a Kossuth Lajos sugárút sávját a nagykörút irányába is. Tovább olvasom