Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

40 beteg jut egy ápolóra

Májusban az utcára vonulnak az egészségügyi szakdolgozók, ha követeléseik továbbra is süket fülekre találnak. Nagygyűlésükön nyílt levelet írtak, amelyben többek között bérrendezést, a létszámgondok megoldását és a szakma erkölcsi megbecsülését követelik.
Nyílt levelet írt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara a kormányhoz, az egészségügyért felelős államtitkársághoz és a magyar társadalomhoz. Ebben arra hívják fel a figyelmet: az egészségügyi szakdolgozók számára kidolgozott életpályamodell nélkül már rövid távon sem garantálható a biztonságos betegellátás.

„Az egészségügyi szakdolgozók közel 70 százaléka él a garantált bérminimum összegéből, ami a minimálbérnél csak 10 százalékkal magasabb. Az illetményen felül adható juttatások évek óta eltűntek a rendszerből. Napjainkra az egészségügyi szakdolgozók a középosztály helyett már a leszakadó, elszegényedő réteghez tartoznak" – áll a levélben, amelyben az érintettek mielőbbi megoldást sürgetnek.

Ebben pedig az életpályamodellen és a bérrendezésen kívül a létszámgondok megoldását is szorgalmazzák, hiszen a jelenlegi gyakorlat az, hogy egy ápoló akár 40 beteget is ellát egyedül vagy másodmagával, számos esetben ráadásul nem megfelelő szakképzettséggel. Emellett többek között védő- és munkaruhát, közösségiközlekedés-támogatást, valamint cafeteriát is kérnek.

– A szakdolgozói diploma ér hazánkban a legkevesebbet. Gyógytornászdiplomával 100 ezer forintot keres egy pályakezdő, ami két évtizednyi munka után sem éri el a nettó 130 ezer forintot. Ha pedig egy diplomás ápoló végzettségű kolléga műtőben dolgozik, akkor csak segédápolói fizetést kaphat – sorolta a problémákat a szakdolgozók nagygyűlésén is felszólaló Irinyi Tamás.

Megrázzák a lepedőt. Elfogyott az ápolók türelme, demonstrációra készülnek. Fotó: Schmidt Andrea
Megrázzák a lepedőt. Elfogyott az ápolók türelme, demonstrációra készülnek. Fotó: Schmidt Andrea

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei területi szervezetének elnöke hozzátette: hamarosan el is fogynak a rendszerből, hiszen már most 15-20 ezer szakdolgozó hiányzik a biztonságos működéshez. – Ráadásul a szakdolgozók átlagéletkora megközelíti az 50 évet, 10 év múlva pedig további 20 ezer kolléga fog hiányozni a nyugdíjba vonulás miatt.

– Az alacsony létszám, a sok munka, a nagy felelősség, a rossz munkakörülmények a kollégákat testileg és lelkileg is megnyomorítják. Ezzel sem foglalkozik senki. A munkáltatók szinte semmit nem tesznek, hogy ne kiégett, elfásult kollégák álljanak a betegágy mellett. Egyre több betegpanasz van a szakdolgozókra. Sajnos be kell látnunk, hogy a panaszok jogosak. Azonban az eddig felvázolt körülmények között elvárható az, hogy jól teljesítsenek a kollégák?

A területi elnök úgy fogalmazott: első lépésként tisztességes munkabérre lenne szükség. Szektorsemleges bértáblára, ami a mindenkori minimálbérhez igazodik, figyelembe veszi a végzettséget és a szakmai tudást. – Elég volt az ígérgetésből. Húsz éve csak ígéret van, de cselekvés nincs. Elfogyott a türelmünk, ezért májusra utcai demonstrációt tervezünk.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jézus az újszegedi ligetben

Jézus Krisztus szenvedéséről és haláláról szólt, egy csíksomlyói népi passiójáték feldolgozásával készült a vasárnap délután látott előadás az újszegedi ligetben. Tovább olvasom