Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

40 éve dalok szárnyán

Deszk - Negyvenedik születésnapját ünnepelte a Deszki Népdalkör. A gáláról és az elmúlt évtizedekről Szűcsné Molnár Erzsébet művészeti vezetőt kérdeztük.
A megyében is ritkaságszámba megy az olyan hosszú múltra visszatekintő együttes, mint a Deszki Népdalkör, amely 1974-ben alakult. A mostani tagok között ott vannak még néhányan az alapítókból: Balogh Györgyné, Bánfi Józsefné, Kaliczka Istvánné, Molnár Mihályné és Temesvári Antalné. Az első vezető Baritz Zsoltné volt, őt Kiss Ernő és Szépkúti Istvánné követte, majd 2003-ban Szűcsné Molnár Erzsébet ének-zene tanár, népzenész vette át a csapat művészeti vezetését. A nagyjából 30 tagú kört Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke, a KÓTA társelnöke levélben köszöntötte a születésnapi gálán. Kiszámolta, a legrégebbi résztvevők legalább két évet énekeltek egyfolytában, ha összeadjuk a négy évtized alatt dalolással töltött időt. Az utóbbi időszakban a közösség ötszörös Aranypáva minősítést, két Aranypáva Nagydíjat és számtalan sikert könyvelhetett el. 2010-ben CD-jük is megjelent Mögüzenöm a rózsámnak címmel. „A dél-alföldi népzenei hagyomány egyik legavatottabb éltetői. Átfogják a teljes korollót, fiatalok, idősek kapaszkodnak össze a jóízű dalokban" – írta róluk az elnök.

Minden korosztály képviselteti magát az Aranypáva Nagydíjas együttesben 30 éves kortól. Fotó:DM
Minden korosztály képviselteti magát az Aranypáva Nagydíjas együttesben 30 éves kortól. Fotó:DM

A 30 éves fiataltól a 80 év fölötti idősekig alkotják résztvevők a dalkört, zömmel nyugdíjasok énekelnek velük. Természetesen a helyi hagyományok ápolását tartják a legfontosabbnak, de az egész ország területéről szívesen válogatnak a műsorukba. A település testvérkapcsolatai révén többször jártak a Vajdaságban, Erdélyben, Németországban, valamint a megyei népdalkörökkel is szoros kapcsolatot tartanak. Nem pusztán dalokat tanulnak meg, hanem a tájegységek jellegzetességeiről, hangszereiről is igyekeznek minél többet megtudni. Az énekeseket a Bodza banda kíséri 11 éve, ebben muzsikál a dalkörvezető is. Színesítve az előadásokat a vonós hangszerek mellett tambura, klarinét vagy éppen szólóduda kíséri a dalokat. Nemrég egyik műsorszámukat tánccal is kiegészítették. 7-8 férfi tagjuk önálló műsorszámokat is énekel, például katonadalokat.

Szűcsné Molnár Erzsébet
Szűcsné Molnár Erzsébet

– Nagyon jó olyan közegben, ahol az egész településen elismert és támogatott a művészeti tevékenység – büszkélkedett Szűcsné Molnár Erzsébet. A gálán megemlékeztek az elhunyt tagokról, eljöttek a régiek. Köszöntötték őket a baráti dalkörök, a helyi művészeti csoportok, Király László polgármester és Szabó Sándor országgyűlési képviselő. A jeles alkalomra elkészült az önkormányzat támogatásával az új színpadi viseletük. Felelevenítették korábbi műsoraikat; bogyiszlói, kiskunhalasi, apátfalvi népdalokat énekeltek, és a végén táncra is perdültek. Felléptek helyi fiatal népdalénekesek, a művészeti vezető tanítványai: Molnár Anna és testvére, Dia. Szerepelt legnagyobb büszkeségük, Tari Dorottya is, aki a Zeneakadémia harmadévese, és már a Felszállott a páva című tehetségkutatón is bemutatkozott.

Legközelebb a Deszki Népdalkör a vajdasági Csókán dalol, és megmutatják magukat a helyi ünnepségeken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megfizethetetlen szolgálat

Szent Erzsébetre emlékezve egy szál vörös rózsával köszöntötte Juhász Tünde kormánymegbízott az egyházmegyei fenntartású szegedi Bálint Sándor Szeretetotthon dolgozóit. Tovább olvasom