Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

40 ezerbe kerül az iskolakezdés

Szeged - 40 ezer forintba kerül, mire a szülő elindíthatja iskolába elsős gyermekét: oldalas a tanszerek listája, rengeteg a tankönyv.
Fehér papír, színes papír, origami papír, színes mappa, zsírkréta, számolókorong, póniszőr ecset, olló, dobókocka, hegyező, uzsonnás doboz, toalett papír – terjedelmes „bevásárlólistát" szorongató szülőkkel találkozni az írószerboltokban: elkezdődött a roham a tanszerekért.

– Sokan már most bevásárolnak, de a roham 20-a után várható, számos iskolában csak a könyvosztáskor kapják meg a taneszközök listáját a szülők – tájékoztatott Vargáné Fábján Ildikó, a Printker Office Land értékesítési vezetője.

Oldalas listákkal kezükben válogattak tegnap az üzletben a nebulók és szüleik. Van olyan szülő, aki 20 ezer forintból vette meg elsős gyermeke tanszereit (lásd táblázatunkat) –, s miután még iskolatáskát és tornazsákot választottak 8 ezerért, valamint megvették a 12 ezres tankönyvcsomagot, máris 40 ezer forintnál járnak. És akkor a gyereken még nincs ruha, és nem evett semmit.

Füzet, borítók, ceruzák. Van mit pakolni a bevásárló kocsiba tanszerekből. Fotó: Segesvári csaba
Füzet, borítók, ceruzák. Van mit pakolni a bevásárló kocsiba tanszerekből.
Fotó: Segesvári csaba

– A taneszközökért átlagosan 3 ezer forintot kell fizetni, de ezek minőségtől, külalaktól függően drágábbak is lehetnek. Iskolatáskát 599 és 13 ezer forint között kínálunk, utóbbiban már egy megtöltött tolltartó és a tornazsák is helyet kap. Egy tolltartó ára 199 és 3500 forint között van – mondta Vargáné Fábján Ildikó. Szerinte a szülők 15–20 perc alatt beszerzik a kellékeket.


A divat mindig meghatározó a választásban: idén Hannah Montana vagy a High School Musical valamelyik szereplője mosolyog a menő táskákon, tolltartókon – a fiúk pedig transformerses, Star Wars-os cuccokat akarnak. A kisszállási Borosai Barnabás tegnap délelőtt válogatott szüleivel. – A pókemberes hátizsák nem tetszik neki, inkább olyat választott, amin Ben 10, egy másik rajzfilmfigura van – hallottuk édesapjától, Borosai Róberttől. Jó 50 kilométert utaztak, hogy mindent beszerezzenek időben. Amiből tudtak, tartósabbat vettek – így került a kosárba favonalzó.

Turkálás a legdivatosabb tolltartókért. Fotó: Segesvári Csaba
Turkálás a legdivatosabb tolltartókért.
Fotó: Segesvári Csaba

A családok jellemzően a páratlan iskolaévekre készülve vásárolnak táskát, tolltartót – hallottuk a szakembertől. De volt már úgy, hogy Kozák Anitának és harmadikba készülő Palkó fiának az iskolaév közben kellett új táskát választani, mert az megadta magát. A tolltartó még bírná, de Palkó ízlése gyorsabban változik: a mostani verdás alkalmatosságot Ben 10-esre cseréltette tegnap.

Néha a tanító néni vásárol

Vargáné Fábján Ildikó úgy látja: néha túlzásba esnek az iskolák. – Minek műanyag tárolódoboz, névjegykarton vagy csipeszes felírótábla? Sokszor nem egyértelmű a lista: nincs ott például a papírméret, -típus. Ilyenkor a szülő a biztonság kedvéért mindegyikből vesz, ez is pluszköltség. Ritkán, de előfordul, hogy a tanító néni maga jön bevásárolni az osztálynak, ő pontosan tudja, mennyi olló, fénymásolópapír kell – mutatott be néhány példát.

Olvasóink írták

49 hozzászólás
 • 49. flexsnake 2009. augusztus 13. 16:32
  „Ezért szeretem a magyarokat :D Az ember mond valamit hogy meg lehet csinálni a magyar azonnal: nem, nem lehet.
  Az amcsinak mondom, másnap kész van és mindenki boldog :D
  Csak hogy értsd: a magyar azt kérdezi: hol van az 5forint amit az asztalra tettem?
  Az amcsi annyit kérdez: hogyan rakhatok oda még 10et?
  A gond a fejekben van. A közteherviselést azért találták ki hogy azon kiadások amik érinti az ország majdnem minden lakosát, központilag legyenek finanszírozva. Ehelyett ha valami gáz van akkor a kisember ezen felül ,,dobja" össze.... Akkor a gond nyilván az én fejemmel van :D”
 • 48. leeannlarue 2009. augusztus 13. 09:58
  „mindig megvoltak az aktuális slágertermékek, a gazdag szülők, akik megtehetik, a szegények, akik nem, és az okosak, akik megoldották ésszel. ha jól tanul, kapjon érte pénzt, majd abból megveszi magának, ha nagyon nem bírja ki a drága holmik nélkül az életet. mi az unokaöcsémnek direkt nem a szezonális reklámholmikat vesszük, ne is szokja meg!”
 • 47. Eliza22 2009. augusztus 13. 09:17
  „Én is csatlakozok ahhoz, hogy igenis nem kell a reklámok hatása miatt a megvenni a gyereknek a Ben10-es és a Scooby Doo-s hátitáskát, füzetet, tolltartót stb. Tudom, hogy szereti ezeket, a nap 24 órájában képes lenne odatapadva a tévéhez bámulni a meséket. Minden további nélkül el tudtuk vinni bevásárolni és ő saját maga választotta ki a hátitáskáját és a tolltartóját és semmiért nem hisztizett. Én voltam a legjobban leakadva, mikor a gyerek nem a Ben10-es pulthoz ment oda, hanem rövid keresgélés után leemelt a polcról egy barna színű, tök egyszerű, oroszlános tolltartót, negyedannyi pénzért, mint a Ben10-es... Kérdeztem is tőle, hogy biztos ezt akarod? Csak bólintott és mondja, hogy neki ez tetszik... :))) A táskával ugyanígy voltunk. Egy egyszerű, kék hátizsákot választott, ami a mai napig is bírja, pedig ahogy elnézem, hogy hogyan bánik némelyik gyerek a hátizsákjával és a tornazsákjával, égnek áll a hajam tőle. :)) Végighúzzák a suli folyosóján, lépcsőn felfelé menet húzza maga után, az utána lévő gyerek meg rálép, de hátra se nézve ránt egyet a tornazsákon és már húzza is tovább... Legszívesebben leordítanám a gyereket, hogy tudja-e hogy mindez a szüleinek mennyibe kerül??? De nyilván nem tudja...”
 • 46. THK 2009. augusztus 13. 09:01
  „#44,
  szerinted pl. aki minimálbéren élt és NEM FIZETETT ADÓT, hogyan tudott volna igénybevenni ADÓCSÖKKENTÉSEN ALAPULÓ kedvezményt?!”
 • 45. Mike3 2009. augusztus 13. 08:46
  „vik05: hát nemtom. ha a szívem szakadna meg amiért nem vehetek meg minden szemetet amire a gyerek azt, mondja, hogy "jajj ezt imádom", akkor már rég nem élnék. Ha meg megvenném, lépni nem lehetne a sok szeméttől a házban. A gyerekek kapásmotiváltak. Nem kell bedőlni és nem kell ennek megfelelni, mert egy használhatatlan, nulla felnőttet nevelsz a gyerekedből. Kit érdekel a villám mekvínes meg voltos füzet? Iskolába nem szórakozni járnak, hanem tanulni. Nem teljesen mindegy, hogy mit gyűr szarrá a táskájában?”
 • 44. palimadar 2009. augusztus 13. 08:39
  „Félig off:
  Egyesek keverik a Sulinetet a Sulinet Expressz programmal. Utóbbi szólt a vásárlásról. Az adóval kapcsolatos volt, de az, aki azt emlegeti, hogy nem volt 60 ezer az adó és ezért nem tudta igénybe venni, kicsit csúsztat. Bármekkora adó esetén igénybe vehető volt. Ettől még igaz, a jobb anyagi helyzetben lévőket segítette, ugyanaz a pénz hatékonyabban is felhasználható lett volna az állam részéről.

  Akik min. 100 ezer forintra taksálnak egy gépet, szintén túlzásba esnek. Tanuláshoz nem kell vadi új gépet venni. A 2-3 évvel ezelőtti is megteszi, most néztem egy árlistában, tft monitorral 50 eFt alatt van. Sok iskolában sincs jobb gép ennél és még 4-5 évig használható elvileg a tanulást segítendő.”
 • 43. pillecukor 2009. augusztus 13. 08:37
  „jav.***
  fatolLtartón”
 • 42. pillecukor 2009. augusztus 13. 08:36
  „Ki az a H. Montana és a Ben10?!
  Ami engem illet, iskolakezdéskor a csomagom 2000ft volt, és felnőttem hagyományos füzeteken, meg fatoltartón.”
 • 41. Zs 2009. augusztus 13. 07:08
  „7. IVY
  Bakker, hogy mikre emléxel...”
 • 40. Mirr-Murr 2009. augusztus 13. 06:42
  „Én azért nem tudtam igénybe venni a Sulinet akciót, mert akkor még családi adó volt bevezetve és olyan alacsony volt a jövedelmem, hogy nem volt 60.000 Ft-nyi éves adóm! Ami ugye feltétele volt a Sulinet-nek! Tehát, igenis csak azok tudták igénybe venni, akik már akkor is jól kerestek!”
 • 39. andrisne 2009. augusztus 13. 05:20
  „Flexi!!!!!!Te egy álomvilágban élsz.A válaszom pedig sörpocak és logaritmus megfogalmazta neked./34-35./Egyébként nem bántani akartalak és jó lenne,ha megvalósulna a "javaslatod",de egy egyetemista és egy 10 éves gyerek anyjaként bátran mondom,hogy ez még szerintem nem most lesz.Nincs harag????!!!!”
 • 38. sbert 2009. augusztus 13. 00:00
  „Re
  Az Exem sookal többet mond ennél: Vonja el.....”
 • 37. mattil 2009. augusztus 12. 23:58
  „10: "egy gombóc fagyi pedig 1.50 Ft volt"

  átom kicsit már kavarodnak az emlékek: 79-ben még 50 fillér volt a fagyi, majd kb 81-től kb. 83-ig 1 ft, tehát annyi gömb fagyit kaptál amennyi pénzed volt. Utána lett 1,50, majd egész hosszú ideig 2Ft. Olyan 87 körül jött be az 5 forintos ár majd innentől kezdve már én sem emlékszem :)”
 • 36. mattil 2009. augusztus 12. 23:52
  „7.IVY: "79-ben, az én iskolakezdő csomagom kb. 700 forint volt. (iskolatáska, sportzsák, toll, ceruza, füzet....)"
  A szüleid meglehetősen drágán vásároltak akkor, mert az enyém ugyanabban az évban nem érte el a 600ft-ot, és benne volt egy vagon olyan dolog is ami végül felesleges volt és sosem használtuk(pl korongok, meg pálcikák)”
 • 35. Logaritmus 2009. augusztus 12. 22:48
  „"A sulinet jó lett volna, ha nem azok tudták volna kihasználni, akiknek amúgy nem volt pénzügyi problémája."

  Könyörgöm, akinek pénzügyi problémája van az sehogy sem fog számítógépet venni, Magyarország meg nem Kuvait, hogy az állam ingyen vagy fél áron adjon minden embernek ALANYI JOGON (gyűlölöm ezt a kifejezést) számítógépet, téli kabátot, földgázt, meleg lakást.”
 • 34. sörpocak 2009. augusztus 12. 22:17
  „Flexi!
  A sulinet jó lett volna, ha nem azok tudták volna kihasználni, akiknek amúgy nem volt pénzügyi problémája. Pont a visszaélések miatt szüntették meg. A sulinet nem az interneten tanulás miatt jött létre, hanem azért, hogy egyre több háztartásban legyen számítógép. Az internet ára elég magas itthon, a keresetekhez képest. Egy 1024-s net nálunk 4ezerbe kerül. Ez ha egy olyan családot veszek alapul, ahol mindketten a minimálbéren vannak és nevelnek csak 2 gyereket, mire kifizetik a fűtés, áram, villany, telefon, kábeltv számlát, már erősen meggondolják, hogy ezt az összeget mire költsék. Pláne, hogy ez az összeg akár egy egész heti élelmiszert is kifut. Ezért nincs még nagyon sok háztartásban net. Pedig nagyon hasznos és ésszerű dolognak tartom, ha a gyerek arra használja, amire kell. Én támogatnám, hogy mindenkinél legyen, de egy gép minimum 100ezer, a kiegészítőkről nem beszélve(nyomtató, szkenner, webkamera), és ehez a havi net kiadás. Ha mindezt akkor nemcsak a tehetősebbek vehették volna igénybe a sulinet kapcsán, akkor elég jó lenne az arány.És ha a szolgáltatók sem volnának ilyen mohóak, akkor volna miről beszélni, volna értelme a minden háztartásba netet szlogennek. De ezt a 2020-s évre sem fogjuk elérni.”
 • 33. leeannlarue 2009. augusztus 12. 22:08
  „30.: a Sulinettel az (volt) a baj, hogy azok, akik pl. olyan kevés fizetésből éltek, hogy nem fizetnek SZJA-t, nem tudták igénybevenni, mert nem volt miből levonni. aki meg megtehette, az többszörösen kihasználta a dolgot. azon kívül akinek a beiskolázás is sok, az nem netre költi a pénzét, azt hiszem. de kérdezz meg egy baranyai zsákfaluban élő tízévest erről, aki napi 1 órát buszozik, mert annyira trutymó helyzetben van, hogy a szüleinek nincs vagy alig van munkája, a suliját meg bezárták, és a szomszéd városba jár... de Klárafalvát is vehetnénk példának.”
 • 32. sörpocak 2009. augusztus 12. 22:00
  „Én nem tudom megérteni-3 gyereket iskolázok-, hogy mi a fészkes fenéért kell megvetetni a néha túlzásba eső tanároknak az egész évi füzetet, ceruzát, stb.. Miért nem lehet szeptemberben csak a legszükségesebbeket bevinni? Utána lehet kérni havonta a többit.De azt sem értem, miért kell olyan dolgokat is megvetetni, mellékesen jócskán többletet, amely nem is fog kelleni, vagy ha kell, minimális darab.Az osztálypénzről meg megvan a véleményem. A nagyobbik fiam járt egy villamosipari szakközépbe. Aztán úgy alakult, hogy közelebb is tudott más szakmát tanulni. Átment a másik iskolába, de az előzőből a nemkis éves osztálypénzként befizetettet nem kapta vissza. Nem tudom mire is költötték, mert az osztály abban az évben nem ment se kirándulni, sem ahogy szokás elkölteni az egész évi pénzt. Ha még hozzáteszem, hogy havi egy ezres volt, akkor mégjobban felvagyok háborodva.”
 • 31. leeannlarue 2009. augusztus 12. 21:55
  „én is a coccializmus vége után jártam iskolába, mégis megtanultunk gondolkodni: az édesanyám nem vette meg a hatszáznegyvenöt-ezredik játékot, amit a sarokba hajít az ember(lánya), mert iskolaidőben nincs játék, hanem tolltartót,ruhát, táskát, szótárat, miegymást kaptunk születésnapra, névnapra, karácsonyra...
  az iskolakezdést meg lehet csinálni ésszel is, ahogy lentebb írták: nem egyszerre, lélekszakadva végigrohanni a legnagyobb meg lehíresebb helyen, megvenni a legmenőbb vackot, amit fél év múlva elhajít, mert már nem menő...
  a tankönyvek tavaly óta nem drágultak, de mindig variálnak a könyvcsomag összeállításával. saját magunk gyerekkorban kitaláltuk a húgommal, hogy nem kell xy tankönyv, mert megvan nekem, bele se írtam, és a reklámújságokból előre bekarikáztuk az akciós holmikat. sorolhatnám még, hol lehet kis előrelátással.
  létezik egyes iskolákban a tartós tankönyv intézménye is, ami abból áll, hogy csak a munkafüzetek lesznek a gyerekeké, a tankönyvek az iskolai könyvtár/iroda tulajdonát képezik, tulajdonképpen egy-egy tanévre kikölcsönzik. nem firkálják tele, legalább megtanulnak vigyázni rá. ha meg anyu-apu nem tanítja meg ezt, fizessék ki év végén.
  a negyvenezer azokra vonatkozik, akik a Texóban meg a PKben vásárolnak meg mindent, és nem néznek pl. kicsit a tanszerlista sorai közé.
  valóban, az oktatás ingyenes, de ne várják, hogy a tanárok a szerény fizetésükből állják a könyvek, füzetek és minden vacaknak az árát! lelkiismeretes pedagógusok viszont nem írnak fel olyat, emi nem kell.
  hirtelen ennyi.”
 • 30. flexsnake 2009. augusztus 12. 21:50
  „28. te is jó nagy hülyeséget írtál ugyanis a sulinet program pont azt tette volna hogy mindenki tanulhasson neten.
  Ja, meg kell tanulni a kezelését. Az írásbelit lehet csinálni papíron a tankönyvek feleslegesek. 2009van, jó reggelt! Nem 80as évek.
  Minden háztartásban legyen internet alanyi jogon. Meg lehet oldani.”
49 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy utas miatt borult fel a busz a Szőregi úton

Szőreg - Egy utas agresszív viselkedése miatt szervizútra borult egy busz szerda hajnalban a Szőregi… Tovább olvasom