Délmagyar logó

2017. 11. 18. szombat - Jenő 5°C | 8°C Még több cikk.

40 kiló ételt dobunk ki évente

Szeged - Becslések szerint Magyarországon fejenként 40 kiló élelmiszert dobunk ki egy év alatt. Az emberek általában a háziállatoknak adják az ételmaradékot, az éttermek viszont ezt már nem tehetik meg.
– Három fiú mellett nekem nem kell semmilyen ételt kidobnom – mondta egy szegedi családanya, amikor arról kérdeztük, mi landol a kukában. Más csak annyit főz, amennyit a családja megeszik. Van olyan háziasszony, aki korábban „heti két vödör kaját" dobott a szemétbe, de amióta hozatja az ebédet, rengeteget spórol. – Néha szoktam kidobni, ha befürdök valamivel, ami pocsék minőségű, és van képük ételként eladni. De legtöbbször inkább megy a kutyusnak édesanyámékhoz – árulta el egy fiatal anya. Olyannal is beszéltünk, akinek a csincsillái pusztítják el a maradék egy részét, a többi sajnos megy a kukába.

Becslések szerint Magyarországon fejenként évente 40 kiló élelmiszert dobunk ki. Ez, bár alacsonyabb, mint a 70 kilós európai átlag, de még mindig magas szám. Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO szerint évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy kárba, és ezzel együtt az összes erőforrás kárba vész, ami a megtermeléséhez kellett. Második alkalommal hirdette meg a Magyar Élelmiszerbank Egyesület az Esélyt az ételnek! elnevezésű lakossági szemléletformáló kampányt, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az élelmiszer-pazarlásra.

A maradék ételnek is jár az esély. Illusztráció: Schmidt Andrea
A maradék ételnek is jár az esély.
Illusztráció: Schmidt Andrea

Bevásárlólista és fagyasztás

Lakótelepeken gyakran látni, hogy az emberek jelentős mennyiségű kenyeret, péksüteményt dobnak ki, holott a száraz kenyér még felhasználható például morzsának vagy levesbe pirított kockáknak. A menü tudatos tervezésével, pontos bevásárlólistával, a hűtő tartalmának gyakori átnézésével és a romlandó dolgok lefagyasztásával sok mindent megmenthetünk.

Itthon megfigyelhető, hogy „az idősebb korosztály kevésbé dob ki élelmiszert, a kenyérhez pedig különleges ragaszkodás tapasztalható, hiszen úgy nőtt fel a generáció, hogy az bűnnek számít. A fiatalok jóval könnyebben veszik ezen dolgokat" – mondta el a Kossuth rádióban Aliczki Katalin, az Agrárgazdasági Kutató Intézet tudományos munkatársa.

– A vendégeknek az esetek 95 százalékában becsomagoljuk a maradékot, és dobozban elvihetik haza. Így nagyon minimális az a mennyiség, ami megmarad – hallottuk Ábel Antaltól, a Gőry Pince és Terasz tulajdonosától. – Régen a maradékot elvittük kutyáknak vagy disznóknak. A mostani HACCP-rendszer szerint az ételmaradék veszélyes hulladéknak minősül, egy erre szakosodott cég szállítja el az étteremből.

Olvasóink írták

  • 17. jozkó 2013. október 12. 12:01
    „...vagy beleforgatva egy két szelet sajtot, azon a zsiradékon még "megpirul"...
    hidegen is finom falat - esetleg pár gerezd dióval, pohárka vörös borral...

    Úgy tapasztaltam /a profizmust most nem számítva/, hogy a "szinte semmiből is", vagy éppen a maradékokat is hasznosítani tudó főzéshez nem árt két alapvető tulajdonsággal rendelkezni:
    a "szakács" szeresse a hasát és tudja elképzelni is az ízkombinációkat - és akkor még szakácskönyvre sincs szüksége-
    végül, de nem utolsó sorban ne csak megetetni, hanem "táplálni" akarja a vendégét, családját: valami finommal, lehetőleg annak/azoknak gusztusa szerint!
    Ilyenkor a jó alapanyagokon túl "szívét, lelkét" belefőzi és az olyan étel elfogy!
    Elismerem, a "zacskós", a gyorsfagyasztott és egyéb szorgalom és fantázia pótló "konyhakész" borzadályok többségével ez nem mindig sikerül!”
  • 16. macs 2013. október 11. 19:42
    „15. axon,
    azt a kb. 2 evőkanálnyi maradék (tojásos, lisztes) zsemlemorzsát mifelénk pacsninak hívták, és egy kicsit megformálva az olajban kisütöttük. :-)”
  • 15. axon 2013. október 11. 14:52
    „2. Mike3: Nálam az verte ki a biztosítékot, mikor a volt férjem pl. olyanokba belekötött, hogy rántott hús panírozás után kidobtam a kb. 2 evőkanálnyi maradék (tojásos, lisztes) zsemlemorzsát. Mondtam neki, ha ennyire sajnálja, legközelebb a túrógombócát ebbe fogom beleforgatni. Nem csípem az okoskodó (állítólag főzni tudó - de inkább hagyjuk) pasikat, akik ott lebzselnek az asszony mögött és mindenbe beledumálnak. Hozzáteszem otthon elvolt mint a befőtt, semmit nem csinált. Na az ilyen húzzon be a tv elé, nyírjon füvet, mossa le a kocsit, esetleg foglalkozhatna a gyerekével is, mindenki jobban jár. Így Ő jobbra, én meg balra. Tök jól el vagyok nélküle a fiammal. Munka után szeretek haza menni, tenni-venni.
    A témához hozzászólva: rengeteg praktika van maradék ételek felhasználásához, de óhatatlan, hogy normális háztartásban marad ételhulladék. A kenyér, zsemle sem mindig fogy el, én is becsomagolva rakom ki a kukához.”
  • 14. Falcao 2013. október 11. 14:05
    „ti mindenen össze tudtok veszni. :)”
  • 13. állatbarát3 2013. október 11. 10:43
    „11. hecsedli 2013.10.11. 07:07
    Nálatok bizonyára dekára,darabra mindennap annyit eszik a család,lehet az tészta,hús,főzelék,leves.
    Gratulálok hozzá,ügyes vagy!
    De képzeld nálunk nem eszünk mindennap egyforma mennyiséget, mert van hogy fáradtabbak vagyunk,van, hogy nem olyan a közérzetünk, stb.
    Ezért nálunk is akad ételmaradék.”
  • 12. Mike3 2013. október 11. 07:41
    „3: Amihez az én pénzemből vesszük meg a hozzávalót. Egyébként tudok főzni, takarítani, mosni vasalni.”
  • 11. hecsedli 2013. október 11. 07:07
    „4. IncontinentiaButtocks 2013.10.10. 20:41
    Edd meg legközelebb már másnap,vagy ami még jobb annyitt főzz amit megeszik a család.Nem nehéz hidd el.”
  • 10. Lacusch69 2013. október 10. 22:56
    „Azért tegyük hozzá: az évi 40 kiló az napi 11 deka. Nem olyan észbontó...”
  • 9. jozko 2013. október 10. 22:17
    „4. "Elcsöppenős" :

    az 1.# kommentem rövid- de két megoldást /is/ javasol: főzni tudni és gazdálkodni!
    Te kezdd a gazdálkodás tanulásával! :)”
  • 8. macs 2013. október 10. 21:48
    „"Lakótelepeken gyakran látni, hogy az emberek jelentős mennyiségű kenyeret, péksüteményt dobnak ki, " Nos, arra gondolt már valaki, hogy azért látni, mert sokan a kuka tetejére teszik szatyorban vagy azt felakasztják a fülére, hogy guberáló tisztán találja meg?
    Arra gondolt már valaki, hogy az, ha nem látod a kenyeret a kukánál, az nem azt jelenti, nem is dobnak ki? A kukába belenéztek már? És, ha ott van, amit keres?”
  • 7. StencilAtya 2013. október 10. 21:27
    „több ételt dobunk ki mint 4 éve. magyarország jobban teljesít.”
  • 6. grafika88 2013. október 10. 21:17
    „Semmit nem dobunk ki. Van 2 kutya ..na ők mindent megesznek. Vétek kidobni bármit..hiszen olyan drága minden élelmiszer.
    a jó kis moslékot a sulikból, étteremből ..igen is vigyék el a disznóknak ! Régen is így volt ! Minden nap 1 valaki jött érte, zárt edénybe vitte el ..kis pénzért. Mindenki jól járt ezzel.
    Sőt olvastam olyat is, hogy az étterem este a maradékot..oda adta ingyen a hajléktalanoknak. A suli..menzán nincsen gond, mert a " tiszta" kaját hazaviszik a konyhás nénik !”
  • 5. keletaru 2013. október 10. 21:03
    „Majd jön a nagy agymosás ....... ez is csak egy töltelék .”
  • 4. IncontinentiaButtocks 2013. október 10. 20:41
    „1.
    van egy háromnapos gombapörköltem, tolj az arcomba egy kis praktikát!”
  • 3. Roland1000 2013. október 10. 20:40
    „Mike, és ők azok is, akik eléd teszik az ételt, te nagyokos.”
  • 2. Mike3 2013. október 10. 19:17
    „a legnagyobb ételherdálók a nők.”
  • 1. jozkó 2013. október 10. 16:28
    „"...de amióta hozatja az ebédet, rengeteget spórol..."
    Meg aztán a lustaság nem is olyan nagy bűn, a kosz pedig melegít!
    Hajrá magyarok!
    A jól elkészített étel maradéka kis praktikával okosan felhasználható , elfogyasztható!
    Mondjuk ahhoz nem árt megtanulni főzni - és gazdálkodni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jegyzőkönyvet hamisítottak a kisteleki vezetők

Közokirat hamisítás miatt nem jogerősen pénzbüntetéssel sújtotta a Szegedi Járásbíróság Kistelek polgármesterét, alpolgármestereit és volt jegyzőjét. Tovább olvasom