Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

40 lehetőség a sportközpontban

Szeged - A képzésen kívül mit kínálnak még hallgatóiknak a különböző felsőoktatási intézmények? A felvételiről gondolkodó fiatalok szemszögéből néztük meg, mit nyújt a sportban a szegedi egyetem. A sportközpontban a hallgató 40-féle testmozgásfajta közül választhat.
Kötelező két félév testnevelési kurzus teljesítése a Szegedi Tudományegyetemen is, mint az ország többi felsőoktatási intézményében. Nem mindenki elégszik azonban meg ennyi mozgással. Először csak azok vehetnek fel testnevelés kurzusokat, akik még nem teljesítették a két félév kötelező testnevelést. A tantárgyfelvétel második felében viszont azoknak is megnyílik erre a lehetőség, akik az előírt kötelezőkön felül is mozognának. Ha pedig mégsem férnek be ezekre az órákra, akkor is mintegy negyven sportág közül választhatnak a Szegedi Egyetemi Sportközponton belül.

A különböző szövetségi versenyeken is elindulhatnak a sport kiválóságai. Ilyen versenyek például a magyar egyetemi–főiskolai országos bajnokságok. Az SZTE évente 20–22 ilyen sportágban tűnik ki 35–40 intézmény közül: általában a második, illetve a harmadik helyen végeznek a szegedi hallgatók.

A páros években az egyetemi–főiskolás világbajnokságoké a terep. Ezek közül az elmúlt öt évben kettőt – fallabda és evezés sportágban – Szeged rendezett. A páratlan években pedig az universiadék jelentik a legfőbb megmérettetést.

Falra másznak a hallgatók. De csak a mozgás öröméért a sportközpontban. Fotó: Karnok Csaba
Falra másznak a hallgatók. De csak a mozgás öröméért a sportközpontban.
Fotó: Karnok Csaba

Az universitas szoros kapcsolatot ápol a város élcsapataival. A hallgatók nemegyszer közvetlenül a Pick Szeged vagy a Szeged Beton kezdőcsapatába is bekerülnek az egyetem szakosztályaiból. A hallgatók pályázhatnak a Jó tanuló – jó sportoló címre, valamint egy Szeged várossal közös pályázat is támogatja a sportolókat.

– A sportközpont jó feltételrendszert teremt a hallgatóságnak. És akkor még nem beszéltünk a kihasználatlan 3 hektárnyi területünkről a Hattyas soron, ahol a jövőben – a jelenlegi tervek szerint – vagy sportuszoda, vagy egy 800–1000 személyt befogadni képes sportcsarnok épülhet – árulta el Szabó József. A Szegedi Egyetemi Sportközpont vezetője hosszan sorolta a térítésmentes, illetve térítéses sportágakat: kipróbálható itt az atlétika, a barlangászat, a falmászás, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda, a labdarúgás, a floorball, a futsal, a lovaglás, az úszás, az aerobik, a fitnesz, a hiphop, a teke, a kajak-kenu, a zenés kondicionálás, a tenisz, a korcsolya, a kick-box, az ökölvívás, a latin táncok, a jóga, a frizbi, a lövészet, a kerékpározás, a TRX, a sárkányhajózás, a könnyűbúvárkodás, az ejtőernyőzés, a vitorlázás, a vitorlázó repülés, a pilótaképzés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rio de Szeged a nagyszínházban

Szeged - Poénok, latinos ritmusok, látványos tánckoreográfiák is tarkítják a Szegedi Nemzeti Színház… Tovább olvasom