Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

40 milliós kárt okoztak a baksi fémtolvajok

Baks - Alumínium csirkeetetőket, kábeleket, hősugárzókat loptak a baksi Cs. család tagjai a település melletti, használaton kívüli baromfitelepről. A férfiak fényes nappal bontották el a több tízmillió forintot érő berendezéseket, jó, ha egymilliót kaptak értük.
1 millió bevétel, 40 milliós kár

A fémtolvajok jó, ha 1 millió forintot kaphattak a telepről ellopott fémekért. Ugyanis az alumíniumhulladék kilójáért mindössze 300 forintot adnak a felvásárlók, a falakban futó rézért viszont sokkal többet: kilónként 1000 forintot. A teljes berendezés helyreállítása 40 millió forintba kerül.

– 2007 óta nem használjuk a baromfitelepet, az üvegházakhoz közelebbi istállókat raktárként hasznosítottuk. Pár napja vettük észre, hogy az üres épületek körül nagy a mozgás – mondta Nemes Nagy János, annak a baksi kertészetnek és csirketelepnek a tulajdonosa, akinek az épületeit a napokban fémtolvajok fosztották ki. – A szántóföld felőli hátsó kaput vágták fel, fényes nappal dolgoztak a tolvajok. Két-három hét alatt az összes csarnokból kibontották az alumíniumetetőket, kiszedték a kábeleket, ellopták a fűtéshez használt infrasugárzókat. Nem kérek kártérítést, csak állítsák vissza az eredeti állapotokat – mondta a kertész. Nemes Nagy János elárulta, az ellopott fémekből 250 kilót Csanyteleken találtak meg. – A rendőrök gyorsak voltak. A telepet az üvegházak felől őrzik, ezért is hihetetlen, hogy fényes nappal fosztottak ki minket – mondta Nemes Nagy János. Megjegyezte, a nem használt ingatlanokat nem figyelik a kamerák.

Levágták a lakatot, és kifosztották a telepet. A fémet Csanytelekre szállították, a tetteseket a rendőrök elkapták. Fotó: Segesvári Csaba
Levágták a lakatot, és kifosztották a telepet. A fémet Csanytelekre szállították, a tetteseket a rendőrök elkapták.
Fotók: Segesvári Csaba

Információink szerint az elkövető Cs. család nem ismeretlen a nyomozók előtt. Több informátorunk arról számolt be, hogy a Mária-telepen élő Cs.-ék „kétes egyének", őket a helyi közösség tagjai is megvetik. A Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságtól megtudtuk, a kárt több tízmillió forintra becsülik, információnk szerint a 40 millió forintot is eléri a család okozta rongálás.


27 betörés, lopás 1 év alatt

A rendőrség bűnügyi térképe szerint az elmúlt egy évben Bakson 27 betörés és lopás történt. A bűncselekmények felderítését segíti majd az a kamerarendszer, amit hamarosan kiépítenek. Baks 8,5 millió forintot nyert a 7 csomópontot figyelő rendszer telepítésére.

A csirketeleptolvajok közül a 18 éves Cs. Csabát és a 25 éves Cs. Róbertet tetten érték, amikor a testvérpár egy személyautó csomagtartójába pakolta be a már korábban összevágott alumíniumelemeket. Társuk, a 32 éves Cs. János elmenekült a helyszínről, de néhány órával később a rendőrök elfogták, kiderült, a rokonoknál bujkált. Úgy tudjuk, Cs. Jánost a bíróság többek között lopás miatt is jogerősen elítélte, de a baksi férfi nem vonult börtönbe. Mivel a bíróság elrendelte a tolvaj elővezetését, így az elfogott férfi egyből a Szegedi Fegyház és Börtönbe került, ahol megkezdte a jogerősen kiszabott szabadságvesztés büntetés letöltését. Cs. Csabát és Cs. Róbertet a rendőrök őrizetbe vették, ellenük lopás bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indult büntetőeljárás. Információink szerint a fémlopásügyben tegnap egy negyedik férfit is elfogtak, aki az ajtó mögé bújt a rendőrök elől.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irodát nyitott a Magyar Ifjúsági Szövetség

A cél, hogy összefogják a fiatalokat és a velük foglalkozó civilszervezeteket. Tovább olvasom