Délmagyar logó

2016. 12. 04. vasárnap - Borbála, Barbara -5°C | 4°C

40 percig tartott a biciklis hajsza

Szeged - A nyuszi először a Rigó utca felé tekert, majd járt a Kossuth Lajos sugárúton, a Széchenyi téren, Tarjánban, és a Makkosházi körúton ért véget a kergetőzés. 40 perc kellett az alkalmi Tolvajkergetőknek.
Bárki kipróbálhatta, hogy milyen kerékpártolvajt üldözni, hiszen szombaton a Tolvajkergetők szegedi csapata és a Műhely versenyt szervezett. A nyúljelmezbe öltözött bringás játszotta a tolvaj szerepét, ketten követték. A nyomkövetővel felszerelt biciklis a Kálvária sugárút és a nagykörút sarkától indult, üldözői a Kapca Caféból, a Rákóczi utcáról. Mindeközben a Dugonics téren egy kivetítőn figyelhettük, hogy merre gurul a csalibringa - a versenyzők segítői mobiltelefonon adtak utasításokat a sikeres elfogáshoz. A nyuszi először a Rigó utca felé tekert, majd járt a Kossuth Lajos sugárúton, a Széchenyi téren, eltekert Tarjánba, és a Makkosházi körúton ért véget a kergetőzés.

40 percig tartott a biciklis hajsza. Fotó: Karnok Csaba.
40 percig tartott a biciklis hajsza.
Fotó: Karnok Csaba.

A vásárhelyi Aracsi Mihály 40 perc alatt érte utol egy elektromos kerékpárral a kinevezett tolvajt. Azt mondta, izgalmas volt a városi hajsza. A telefonszámlája sem fog az egekbe emelkedni, mert ingyenesen hívta a Dugonics téri térképet figyelő barátját.

- A futam arról szólt, amit mi is csinálunk a hétköznapokon: ellopott kerékpár után eredünk. Általában kivárjuk, hogy a tolvaj elvigye egy bizonyos helyre a csalibringát, és megálljon vele hosszabb ideig. Látható volt, hogy körülbelül 45 másodperc késlekedés a számítógépen, ezért amíg mozgásban van, nehéz utánamenni. Átlagosan 45 percen belül Szeged bármelyik pontján ott vagyunk csapatostól, ott már a helyszíni felderítés történik egy rádiós lokátorral - magyarázta Dovalovszki András, a szegedi Tolvajkergetők tagja, a verseny szervezője. Úgy véli, ha tudnak az emberek a létezésükről, az elbizonytalaníthatja a tolvajokat. - A város bármely pontján lehet csalikerékpár kirakva, és több fajta biciklink van. Amit teszünk, abba az irányba hat, hogy talán kevesebb lesz a lopás - tette hozzá Dovalovszki.

A Tolvajkergetők helyi csapata jelenleg 9 fős. Ahogy arról nemrég beszámoltak, az elmúlt 7 hónapban 33 akciójuk volt, amelyből 7 végződött a kerékpár eltulajdonításával. Több körözött bűnözőt adtak már rendőrkézre. Az Év végi hajtás elnevezésű szombati rendezvény része volt egy cyclocross verseny a Tisza hullámterében, egész nap kerékpár regisztrációt tartottak, illetve teával, zsíroskenyérrel és vetítéssel várták az érdeklődőket. Dovalovszki András elmondta, annak ellenére, hogy nagy volt a mozgás a belvárosban, kevesen jöttek - talán a rendhagyó munkanap miatt.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erről írtunk 2013 februárjában

Cheerleaderek az egyetemen. Gyimesi László ingatlanjai. Nem elég Vásárhelynek az adósságcsökkentés. Többek közt ezeket írtuk az év második hónapjában. Tovább olvasom