Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

41 jegyet vett sorstársainak

Szeged - Egyszerre 41 jegyet vett a szabadtérire a Vesebetegek Regionális Egyesületének elnöke, Lukovics János a napokban. A férfi 54 éves, egy évvel ezelőtt kapott új vesét: most azért dolgozik, hogy transzplantáción átesett vagy dialízisre járó sorstársait állandó mozgásban tartsa.
– A Vesebetegek Regionális Egyesülete idén először tudott két olyan pályázaton is indulni, amelyen színházra, kirándulásokra lehetett különböző összegeket nyerni – mesélte Lukovics János elnök. – Mintegy másfél millió forintot kaptunk, amiből többek között fénymásoló-, laminálógépet vettünk, továbbá el tudunk majd menni kirándulni Kiskunhalasra és a csongrádi borvidékre. Még a szabadtéri jegyekre is futotta az összegből: 41-et vettem az újszegedi programokra. A Csárdáskirálynőre már korábban vásároltam 50-et, azokat az egyesületi kassza állta.

Lukovics János szalagban veszi a szabadtéri jegyet. Tervbe vette, hogy az újszegedi előadásokkal is felvidítja sorstársait. Fotó: Karnok Csaba
Lukovics János szalagban veszi a szabadtéri jegyet. Tervbe vette, hogy az újszegedi előadásokkal is felvidítja sorstársait. Fotó: Karnok Csaba

 Ásotthalmi sportnap

A nem csak szegedi tagokból álló egyesület legnagyobb, évtizedes hagyományokkal rendelkező eseménye az ásotthalmi erdei sportnap, amelyet majd júniusban rendeznek meg. Ezen a családtagokkal együtt legalább 100-an vesznek részt, ilyenkor még vendégegyesületek tagjait is fogadják.

– A vesebetegek egyesületének 30-45 tagja van, sajnos a létszám változik – folytatta Lukovics János. – Három éve vagyok elnök, tervbe vettem, hogy megmozgatom, felvidítom a társaságot. Majdnem mindennap bejárok a klinikára a betegekhez, és más civilszervezeteknek is segítek.

Pedig a férfi sincs könnyű helyzetben, hiszen 13 éve rokkantnyugdíjas, és egy évvel ezelőtt vesetranszplantáción esett át. Dorozsmán él, korábban a MÁV-nál, a rendező pályaudvaron, műhelyben dolgozott. Lukovics János súlyos cukorbetegsége miatt lett rokkantnyugdíjas, 2011 júniusában pedig, a betegség szövődményeként egyik napról a másikra leállt a bal veséje. – 2013. január 10-én volt a műtétem, azt mondták, egészséges, fiatal vesét kaptam. Azóta is jól működik, nincs semmi problémám, annak ellenére sem, hogy egyszer leestem a létráról. A legutolsó laboreredményem olyan jó lett, hogy már nem is kell minden hónapban kontrollra járnom. Biciklizem, gyalogolok, sokat mozgok, és mozgatom a betegtársaimat is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy budapesti zongorista a Bartók- verseny döntőjében

Négy magyar versenyző jutott a VI. Nemzetközi Bartók Béla Zongoraverseny mai döntőjébe. Tovább olvasom