Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

42 év alatt 880 ezer beteget vizsgált Nagymihály Sándor

Sándorfalva - A szó legnemesebb értelmében családorvos a sándorfalvi Nagymihály Sándor, akinek eddigi 42 éves misszióját a város nemrég díszpolgári címmel ismerte el.
Klinikai karriert építhetett volna a szegedi Nagymihály Sándor, ám ő klasszikus, betegközpontú gyógyításra vágyott. Amikor 1968-ban kijelölték neki a Dóc, Sándorfalva, Homokpuszta körzetet, úgy érezte, ugyanolyan szolgálatba küldik, mintha Afrikába költözne. Ő az alsóányási, a Csikó-járási és a Kóti-dűlői tanyák ellátását is élvezetes feladatnak érezte. Most, 68 évesen azt mondja: érzi, szeretik, és dolga van még, ezért tartja meg a praxist a nyugdíja mellett. Meg mert senki nem akarja átvenni tőle.

– Minden beteg egy probléma, amely lehet kicsi, de lehet sorsfordító is. Ezt megoldani – az az igazán szép és élvezetes intellektuális „játék", amely izgalomban tart. Sőt: egyre inkább „szórakoztat" a megoldáskeresés, mert a tudomány a lehetőségek mind szélesebb tárházát kínálja – meséli Nagymihály Sándor, mitől nem favágás a rendelés és a körzet bejárása. Egyedül kezdett, 6 ezer beteget vitt, 35 évig ügyeletet is ellátott, most 2200 páciensre van gondja. Egyetlen napot nem hagyott ki a munkából, csak szabadság miatt; 1968 óta több mint 880 ezer beteg fordult meg a keze között. Ez olyan sok, mint Csongrád és Békés megye teljes lakossága együttvéve. Ő sosem számolta. Azt viszont figyeli, hogy a családoknak a nagyszülők fiatalkorában lépett az életébe, most pedig már az unokákat is ő kezeli. Korábban kezdi inkább a rendelést, hogy mindenkire szentelhessen legalább 20 percet. Felesége nyugdíjas fogorvos, négy fia közül egy követte a pályán.

Nagymihály doktor rendszeres úszással és gyaloglással tartja karban magát. Fotó: Segesvári Csaba
Nagymihály doktor rendszeres úszással és gyaloglással tartja karban magát.
Fotó: Segesvári Csaba

Az élet hozta, hogy mivel az ivás súlyos probléma a páciensei közt, a doktor specializálta magát alkohológiára. Tudományos módszerrel házi elvonókúrát tart a legnagyobb diszkréció mellett és a családok segítségével. Megkapta érte az USA alkohológiai intézetének diplomáját.

A doktor időskorra vonatkozó kutatásokat is végez, életre hívta a százéves életkorért alapítványt. Nincs ilyen matuzsálemi korú lakója a városnak, de Nagymihály Sándor célul tűzte ki magának és mindazoknak, akik vállalják az egészséges életmódot és mozgást.

Olvasóink írták

 • 7. flexsnake 2010. január 05. 14:16
  „Figyelem, ma Tóni bácsi felkelt és bement dolgozni! Ő is 40éve buszt vezet, végzi a dolgát mint mindenki más és nem szerepel a lapban. Sürgősen kérem pótolni!”
 • 6. flexsnake 2010. január 05. 06:08
  „5. ja nem TB-evők, ők dolgoznak is ;)
  Nem értem miért csoda az nálatok ha valaki végzi a dolgát? Ezért nem juttok előre sosem. Még azt is ünneplitek ha valaki félszáz évet dolgozik. De sírtok is mikor elveszi 2 ember munkahelyét. Most akkor ki a hülye? :D A történet? :D”
 • 5. Abakusz 2010. január 04. 23:29
  „Kedves Flexsnake!
  Megtisztelnél bennünket azzal, hogy az általad ismert sok 50 éves munkaviszonnyal rendelkező ember közül háromnak megismertetnél a történetével? ( tudod: 1, 2, sok)
  Az a gyanúm, ha tényleg léteznek ilyen ismerőseid, azok nagy valószínűséggel szintén háziorvosok. És tényleg ez a dolguk!

  Minden tiszteletem az övék! És köszönöm, hogy léteznek ilyen nagyszerű emberek, mint a cikkben is szereplő Dr. Nagymihály Sándor!”
 • 4. flexsnake 2010. január 04. 18:30
  „Sok embert ismerek aki végzi a dolgát 40-50 éve. És? Ez a dolga nem?”
 • 3. Csirén 2010. január 04. 14:09
  „Gratulálok, nagyon sok ilyen lelkiismeretes EMBER-re lenne szükségünk.
  Jó egészséget, és hosszú boldog életet kívánok.”
 • 2. spagetti 2010. január 04. 13:33
  „Én nem ismerem a doktor urat, de a jó isten adjon neki erőt, egészséget és hosszú életet mert ilyen lelki ismeretes orvosra nagy szükség van ( lenne) mindenhol!”
 • 1. maya988 2010. január 04. 09:02
  „Egyetértek. A főorvos Úr ma is úgy teszi a dolgát, mint régen. Mindig elérhető, mindig megtalálható. Soha nincs kikapcsolva. Jó ember, jó orvos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tudják megjósolni a világvégét

A tudomány szakemberei a gazdasági, kulturális, globális döntésekben segítenek, hogy befolyásolni tudjuk a jövőt. Tovább olvasom