Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

42 éves, 42 kilós és működik

Szeged - 1972-ben gyártották a képen látható IBM gépet. Két darab ilyen, 42 éves terminál látható a Szent-Györgyi Albert Agóra informatikatörténeti kiállításán.
1972-ben Richard Nixon amerikai elnök hivatalos látogatást tett a Szovjetunióban, kezdetét vette a Watergate-botrány, hatályba lépett a rakétaelhárító védelmi rendszerek korlátozásáról szóló SALT–1 szerződés a Szovjetunió és az Egyesült Államok között, Kovács Kati megnyerte a Táncdalfesztivált az Add már, Uram, az esőt! című dallal, valamint ebben az évben született Ben Affleck és Cameron Diaz. És 1972-ben gyártották a képen látható IBM gépet is.

Két darab ilyen, 42 éves működő terminál látható a Szent-Györgyi Albert Agora informatikatörténeti kiállításán. A körülbelül 300 darabból álló gyűjteményben többféle IBM termék található, de a hivatalos nevén IBM 3278 termináloknál alig akad idősebb darab – tudtuk meg Bohus Mihálytól.

Bohus Mihály a 42 éves IBM géppel. Fotó: Schmidt Andrea
Bohus Mihály a 42 éves IBM géppel. Fotó: Schmidt Andrea

Az SZTE nyugalmazott adjunktusa be is bizonyította nekünk, hogy a 42 és fél kilós terminál (a monitor 4,8 a képernyő pedig 7 kiló) valóban működőképes: 3 tesztprogram fut rajta. Előbb megjelent a karakterkészlet a képernyőn, majd gépelhettünk a billentyűzeten, a harmadik program pedig tesztelte a nagyszámítógéppel való kommunikációt. Az 1972-es IBM terminál működési elvei a mai napig használatosak, így működik például a webes űrlapok kitöltése is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százhúsz olvasónkat visszük a vitára

A Délmagyarország és a Városi Televízió Szeged idén is közösen rendezi meg a polgármesterjelöltek vitáját a vasárnapi helyhatósági választás előtt. Tovább olvasom