Délmagyar logó

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 26°C Még több cikk.

42 ingatlant kaptak vissza az egyházak

Csongrád megye - Az országban közel 8 ezer államosított ingatlant kaptak vissza az egyházak az elmúlt húsz évben, a megyénkben 42-t. A katolikusoknak 25-t, a reformátusoknak 13-at adott vissza az állam. Volt köztük temető, kápolna, óvoda, iskola és árvaház is.
Példátlan sikerként értékelte az elmúlt húsz évben megvalósult egyházi ingatlanrendezést Semjén Zsolt, a kormányfő kereszténydemokrata helyettese a témával foglalkozó keddi konferencián a Parlamentben. Kiemelte: miközben a magyar „rögvalóság" az, hogy szinte minden kérdésben késhegyig menő politikai vita zajlik, az egyházi ingatlanrendezés tényét végig konszenzus övezte, és minden ingatlan ügye valamilyen egyetértéssel rendeződött. A KDNP-elnök felidézte: rendkívül nehéz jogi és politikai viszonyok között született meg az 1991-es törvény az 1948-as egyházi államosításkor elvett ingatlanok rendezéséről.

A nehézség szerinte az volt, hogy a működéshez szükséges anyagi fedezet nem került vissza. Ezért a későbbi törvényekben, majd az 1997-es vatikáni megállapodásban az állam különböző módon igyekezett megoldani a problémát.

A szegedi Kárász utca 15. szám alatti műemléképületet a református egyház kapta vissza. Fotó: Frank Yvette
A szegedi Kárász utca 15. szám alatti műemléképületet a református egyház kapta vissza. Fotó: Frank Yvette

Összesen országszerte közel 8 ezer ingatlant kaptak vissza az egyházak 1997 óta. Csongrád megyében 42 ingatlant adott át az állam – tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A Magyar Katolikus Egyház – a szerzetesrendekkel együtt – 25 ingatlant kapott vissza, a Magyarországi Református Egyház 13-at, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye 2-t, a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége pedig egyet-egyet. Legtöbb ingatlant Szegeden adott át az állam, 14-et, Vásárhelyen 9-et, Makón és Szentesen 5-5-öt, Balástyán 2-t, Csongrádon, Deszken, Földeákon, Kisteleken, Nagyéren, Szegváron és Zákányszéken 1-1-et. Az épületek visszajuttatása mellett kártalanítást is fizetett az állam: a megyében összesen 1,690 milliárd forintot. Öt ingatlan ügye cserével oldódott meg, kettőé Balástyán, az egykori katolikus óvoda a Felszabadulás utcában ma közösségi házként működik, a Tolbuchin utcai ma is óvoda.

Segítség a felújításhoz

– 2000 és 2002 között a kormány 4-4 milliárd forintot különített el az egyházaknak visszajuttatott ingatlanok rekonstrukciójára – mondta a konferencián Szászfalvi László egyházügyi államtitkár. – Az összeg a következő kormányok alatt folyamatosan csökkent, 2010-re pedig lenullázódott. A második Orbán-kormány tavaly és idén 1,350 milliárdot különített el ilyen célra.

Az államosított megyei ingatlanok között volt temető, óvoda, iskola, főiskola, templomkert, püspöki nyaraló, székház, rendház, kápolna, árvaház, lakás. Számos épület sajátos átalakuláson ment át. Így a Szegedi Zsidó Hitközség Moszkvai körút és Kálvária sugárút sarkán álló épülete az államosítás előtt árvaházként működött, utána kollégium volt.

A visszaadást követően napközi otthonként, majd hajléktalanszállóként szolgált, most üres, az aljában a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egészségügyi centruma található. A református egyház többek között a szegedi Kárász utca 15. számú műemléket kapta vissza, megírtuk, az 1879 előtti ház teljes renoválása 250 millió forintba kerülne. A város egyházi alapjának segítségével és önkéntesekkel állítják helyre a lelkész- és segédlelkészlakást, a vendéglakást, valamint konferenciatermet és ifjúsági szállást alakítanak ki. Fordulatos a sorsa a katolikusok két épületének is: a vásárhelyi Nádor utca 20. szám alatti házat eredetileg kápolnaként, majd ipartelepnek használták, visszaadás után újból kápolna lett. A kisteleki Bercsényi utca 5. egyesületi székházként működött az államosításig, utána orvosi rendelő lett, most megint székház.

Olvasóink írták

 • 7. szegedivagyok 2012. június 18. 08:46
  „Minek az egyházaknak ennyi ingatlan? Kisfiúkat "tanítani"? Majd ha megdolgoznak érte és legalább olyan hasznosak lesznek a társadalom számára mint a hétköznapi dolgozó ember, akkor ok.Addig nem!!!!”
 • 6. jozko 2012. június 16. 12:08
  „"Akié a föld -az ingatlan...- azé a vallás!"
  És fordítva is igaz, vagy kezd ? igaz lenni.

  Mert azért nem csak igével él az ember /és a püspök is ember, a pápa is/.”
 • 5. KamuNeni 2012. június 16. 10:55
  „Az allam nem adta volna vissza ha lett volna penze.De mivel muemlekekrol van szo igy nem volt valasztasa mint visszadni es masra haritani a karbantartasi koltsegeket vagy pedig.....”
 • 4. Tivadar 2012. június 16. 10:46
  „Megjegyeznem Kisteleken nem egyesuleti szekhazkent mukodik a Bercsenyi utca 5 szam alatti ingatlan, hanem leromboltak azt es epitettek oda egy hatalmas nagy plebaniat, ami abszolut kihasznalatlan. A pazarlas egyik iskola peldaja lehetne ez.”
 • 3. sling 2012. június 16. 09:00
  „1. gubanc 2012.06.16. 07:16

  te meg mindenhez értesz.”
 • 2. roxper 2012. június 16. 08:52
  „Akkor itt az ideje norvég útra lépni, ők tudják mi a dörgés, itt hunniában meg az egyház (is) arra jó, hogy visszafolyjon a pénz a fityisz pártkasszába!”
 • 1. gubanc 2012. június 16. 07:16
  „Az egyház ért az ingatlanokhoz meg a gazdálkodáshoz. a kormány gazdaságpolitikája meg közröhej.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felére csökkentik a gyógyszerárak támogatását

A 2007-es, hasonló intézkedés után havonta milliós nagyságrenddel csökkent az eladott patikaszerek száma. Tovább olvasom