Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

42 millió a nyári felújításokra Szegeden

Szeged - Az ország első és egyetlen teljesen akadálymentesített bölcsődéje születik a Vedres utcában. 17 millióból értelmi fogyatékos, hallás-, látás-, mozgás- és halmozottan sérült kicsik ellátását oldják meg. Másik 7 intézményre 25 milliót költenek.
Egymást helyettesítve kezdték meg ezen a héten háromhetes nyári szabadságukat a szegedi városi bölcsődék. Ez egyszersmind az idén is egyet jelent a javításokkal, felújításokkal. A tizenöt intézmény közül hét nagy fába vágja a fejszéjét: az önkormányzattól kapott 25 millió forintból négy nyílászárót cseréltet, kettő kazánt újít fel, egyben pedig – az újszegedi Töltés utcán – a szétrepedt falakat „varrják össze".

– Soha nem látott komplex átépítés kezdődött a Vedres utcai létesítményben. Az ország első és egyetlen akadálymentes bölcsődéjét hozzák létre – tudtuk meg Pásztor Pétertől, az önkormányzat fejlesztési irodájának munkatársától. A maximális összegű, 10 millió forintos uniós támogatásról a napokban érkezett meg a hivatalos értesítés. A város saját költségvetéséből ezt egészíti ki 7 millió forinttal. Azért éppen erre a bölcsire esett a választás, mert ebben működnek kifejezetten sérült gyerekekre specializált csoportok 9 fővel, és integrált csoportokkal is dolgoznak, valamint mozgáskorlátozott szülők is jönnek mindennap.

Energiatakarékos napkollektorral fűtik majd a pancsolót. Fotó: Segesvári Csaba
Energiatakarékos napkollektorral fűtik majd a pancsolót.
Fotó: Segesvári Csaba

– A Vedres utcai bölcsőde 33 éve épült, és nem felelt meg a közintézmények számára törvényben előírt alapszintű akadálymentesítés feltételeinek sem. Most viszont kifordítják az egész épületet – tájékoztatott Lihótzkyné Láng Ildikó, a bölcsődék igazgatóságának vezetője: akadálymentesítik a játszóudvart, a parkolót, a főbejáratot.

Odabent a csúszásmentes burkolaton színes sávok, táblák, Braille-feliratok segítik a tájékozódást, a halláskárosultakat pedig a falakba szerelt mágneses hangerősítő rendszer támogatja. Ajtókat cserélnek, mosdókat, vécéket és villanykapcsolókat építenek át. Augusztus végére speciális bútorokkal berendezett bölcsibe várják a nyolcvan csöppséget. Még egy újdonság: energiatakarékos napkollektorral fűtik majd az udvari pancsolót.

Rámpák

Minden szegedi bölcsődében a főbejárat megközelítése megoldott, rámpával. A város összesen 48 szociális ellátó létesítményének csak a fele, 25 akadálymentes, és az is részlegesen.

Olvasóink írták

 • 3. ivcsek 2008. július 09. 08:31
  „ja, végre egy jól kommunikálható, valóban jó hír! aki a kicsit nem becsüli...”
 • 2. daimler 2008. július 09. 07:37
  „OFF
  Félve gurultam ide le a kommentekhez, és lám, jogos volt: maci52 nem képes túllépni a fóbiáin, gyalázkodni képes, semmi többet, ám azt zsigerből..
  Komám, ha kevesled a 42M-t, fogod a lapátodat, oszt átballagsz a szomszédos óvodába, jelentkezel közmunkára, vagy teszel akármi mást, ami konstruktív.
  És mielőtt túl gyorsan meghoznád az ítéletedet, nem napozok a seggnek sem a jobb, sem a bal partján, mindössze dühít a csőlátásod és az egyszerűséged.
  ON”
 • 1. maci52 2008. július 09. 06:50
  „42 milla az túró ekkora városban,Botka évente hazavisz annyit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladják a pszichiátriai klinika Pulz utcai épületét is

Szeged - Hosszas tervezés és tárgyalások után összeállt az egészségügyi integrációval együtt járó… Tovább olvasom