Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

43 trükkös lopás történt Szegeden

Szeged -Egyre többen válnak trükkös rablók áldozatává Szegeden. A tolvajok leginkább közüzemi szolgáltatók munkatársaiként mutatkoznak be és vezetik félre többnyire idős áldozataikat.

Fél év alatt 43 trükkös lopást követtek el Szegeden – hangzott el tegnap a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtótájékoztatóján. Zélity László ezredes elmondta, hogy a tolvajok szeretnek közüzemi szolgáltatók munkatársaként vagy hivatalos személyként bemutatkozni – az áldozatok 30 százaléka 60 év feletti.

A városi rendőrkapitány szerint talány, hogyan tudnak az elkövetők pontosan felkészülni áldozataikból. Egy idős nőt például azzal kerestek meg, hogy külföl- dön lévő unokájának elfogyott a pénze. Máskor egy házi őrizetben lévő és szintén pénzt kérő unokára hivatkozva csaltak ki több tízezer forintot egy idős embertől. – A tolvajok információinak mindkét esetben volt valóságalapja – jelentette ki Zélity László.

Hogy valóban tisztában vannak a tettesek áldozataik szokásaival, azt annak a 76 éves szegedi asszonynak a története is bizonyítja, aki május elején vált tolvajok áldozatává. – Tudták, hogy mikor kelünk és fekszünk, hogy mi van a házunk kamrájában. A rendőrök keltettek azzal, hogy valakik elvitték a húsokat, és ellopták az udvaron álló kocsinkat, amelyet a lopás után totálkárosan visszahoztak. Utána gondoltam bele, hogy a lopás előtt sokszor láttam rosszarcú idegeneket a házunk előtt, akik a rablás után eltűntek – mondta lapunknak az idős nő. A rendőrség az ilyenfajta lopásokat szintén a trükkös esetek között tartja számon.

Variációk

Két idősebb férfit rövidítettek meg trükkös tolvajok a közelmúltban Szegeden. Egyikük az idős ember szomszédjának adta ki magát, és 25 ezer forintot kért tőle kölcsön azzal, hogy 2 óra múlva megadja. Azóta sem jelentkezett. A másik esetben az ismeretlen falszövege az volt, hogy ő a felkeresett férfi egyik fiának a barátja. A sértett ezért engedte be lakásába, mire az elkövető a házigazda pillanatnyi figyelmetlenségét kihasználta, és 150 ezer forinttól szabadította meg.Szűcs Róbert, a Magyar Telekom Nyrt. szolgáltatáslétesítés és hibaelhárítás osztályvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy kollégáik fényképes plasztikkártyával, valamint a cég logójával ellátott szerelésben és autóval közlekednek. – Nem kérnek szerszámot a munkához, nem mennek ki a mellékhelyiségbe, és nem kérnek vizet – magyarázta az osztályvezető. Június 14-én pontosan ilyen trükkös lopás történt Szegeden. Egy 82 éves nőhöz csengetett be egy ismeretlen azzal, hogy ő kábeltelevízió-szerelő, és 80 év felett kedvezmény jár az előfizetésre. A néni beengedte a férfit, aki ezután az asszony nyugdíjszelvényét kérte. Miután kifigyelte, hogy honnan veszi elő a szelvényt, vizet kért. Ezután felvette az adatokat, majd távozott. Csak később derült ki, hogy amíg az asszony vízért volt, a kamu tévészerelő 30 ezer forintot lopott el a szekrényből.

Ha valaki bűncselekmény áldozata lesz, először a 107-es, 112-es segélyhívót tárcsázza. A tapasztalatok szerint a sértettek előbb végigtelefonálják a családjukat, így a rendőrség nem tud forró nyomon elindulni.

Olvasóink írták

 • 4. pandababa 2010. június 20. 11:58
  „Szűcs Róbert, a Magyar Telekom Nyrt. szolgáltatáslétesítés és hibaelhárítás osztályvezetője a sajtótájékoztatón elmondta, hogy kollégáik fényképes plasztikkártyával, valamint a cég logójával ellátott szerelésben és autóval közlekednek. - Nem kérnek szerszámot a munkához, nem mennek ki a mellékhelyiségbe, és nem kérnek vizet - magyarázta az osztályvezető. Úgy van,ügyesek...adjanak csak tippeket a tolvajoknak...
  Valahol sajnálom a nyugdíjasokat,de azért vannak olyanok is,akik vessenek magukra!!!
  A dolgozó 35 fokban sem kérhet vizet?
  Én ált.ha javítanak,akkor egy kávéban általában benne vannak...de nem mindegyik.. fő az udvariasság! :-)”
 • 3. nyomdasz63 2010. június 19. 21:23
  „A szomszédban a közüzemi szolgáltató munkatársa is trükközött ! Azt mondta,ellenőrizni jött az órát. Mikor beengedték,hopp kikapcsolta az áramot !
  ....Persze,tartoznak...”
 • 2. karaly 2010. június 19. 20:24
  „Biztos kafferok!”
 • 1. dodó 2010. június 19. 16:27
  „"...rosszarcú idegenek..." = kreol bőrű megílhetísi bűnözők!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apukákról - szeretettel

Számos történetet, személyes vallomást kaptunk olvasóinktól az apák napi játékunkhoz kapcsolódóan. Ezekből közlünk most egy csokorral. Tovább olvasom