Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

44 országban nézik a Metropolitan Opera előadásait

Szeged - Félidőnél tart a Belvárosi moziban a New York-i Metropolitanből közvetített operasorozat, ma este Richard Strauss darabját, A rózsalovagot láthatja a közönség. A kezdeményezés a reméltnél is nagyobb siker Szegeden.
- Budapesten az előző évadban a MÜPA 150 fős termében indult a közvetítéssorozat, ebben a szezonban már egy második termet is nyitottak. Mi rögtön az 540 személyes Zsigmond Vilmos Teremben kezdtünk, óriási sikernek tartjuk, hogy Szegeden már az első évadban népszerűvé vált a kezdeményezés. Eddig minden alkalommal több mint háromszáz nézőnk volt. A január 16-i Carmenre már alig van jegyünk, és a Plácido Domingo címszereplésével műsorra tűzött Simon Boccanegrára is óriási az érdeklődés – mondja Szabó Éva Andrea, a Belvárosi mozi művészeti és marketingvezetője, aki szerint érezhető a város erős operai hagyománya. Azt tapasztalják, aki egyszer látott egy közvetítést, az rendszeresen visszatér. A következő szezonban is szeretnék folytatni a sorozatot, mert csupa jó visszajelzést kaptak. Óriási sikere volt a Toscának és a Turandotnak, a Hoffmann meséit is rengetegen dicsérték.

Nemcsak operakedvelő nézők járnak, hanem szakmabeliek is rendszeresen megfordulnak a közvetítéseken. Papp Janó, a sokszoros Dömötör-díjas szegedi jelmeztervező azt mondta, szakmai szemmel figyeli nemcsak az előadásokat, hanem a műhelytitkokba beavató háttérbeszélgetéseket is. Szonda Éva, a szegedi operatársulat jeles mezzója és Finta János, a Filharmónia Kht. szegedi irodavezetője véletlenül sem hagyna ki egyetlen előadást sem.

Ma este „korunk legelbűvölőbb hangja
Ma este „korunk legelbűvölőbb hangja", Renée Fleming alakítja A rózsalovag Tábornagynéját. Fotó: DM/DV

Az első szegedi Met-szezon most érkezett a félidejéhez: a kilenc közvetítésből álló sorozat ötödik részét, Richard Strauss operáját, A rózsalovagot ma este 7 órától vetítik a Belvárosi moziban. Két világsztárral is találkozhatunk: házigazdaként Plácido Domingo vezeti be az előadást, a szünetekben pedig rögtönzött villáminterjúkat készít az énekesekkel és az alkotókkal. Az est másik világsztárja „korunk legelbűvölőbb hangja", „az isteni díva", Renée Fleming, akit a Tábornagyné szerepében hallhatunk-láthatunk. Az operát eredeti nyelven, németül éneklik, és angol, valamint magyar feliratozással közvetítik. Az idei szezonban már világszerte 44 ország ezer helyszínén – mozikban, színházakban látható az élő közvetítés.

Carmen, Boccanegra, Hamlet, Armida

A rózsalovag után január 16-án a Carment közvetítik a Metből Elina Garanca címszereplésével, Barbara Frittoli (Micaela) és Roberto Alagna (Don José) fellépésével. Február 6-án a Simon Boccanegrát láthatjuk Adrianne Pieczonkával, Marcello Giordanival és Domingóval. Március 27-én Ambroise Thomas operája, a Hamlet következik Natalie Dessay és Jennifer Larmore főszereplésével, május 1-jén Rossini Armidáját adják Renée Fleminggel.

Domingo tenorról baritonra vált

A Simon Boccanegra bemutatója még véget sem ért, a közönség azonban már tapsorkánban tört ki a berlini Staatsoperben, amikor a világhírű tenor, Plácido Domingo az ősszel debütált a címszerepben. A tenorista – aki pályafutását baritonként kezdte – már 2007-ben bejelentette, hogy 130 tenor szerep után baritonra vált. A berlini Staatsoper előadásaira már hónapokkal korábban elkeltek a jegyek, sokan külföldről érkeztek, hogy meghallgathassák 68 éves kedvencüket az új szerep(kör)ben. Domingo nemcsak a német közönség előtt mutatkozott be Boccanegraként, hanem nemrégiben New Yorkban is – február 6-án pedig a Metropolitan Opera élő közvetítése révén Szegeden is láthatjuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs igény a hosszú napra

Csongrád megye - Nem aratott osztatlan sikert a megyében az a tavaly januárban bevezetett… Tovább olvasom