Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

450 tétel a kilencedik szegedi könyvaukción

Szeged - A szervezők szerint idén a szokásosnál is erősebb anyag gyűlt össze a kilencedik szegedi könyvaukcióra. Századfordulós biliárdprospektusra éppúgy lehet majd licitálni, mint arra a kézzel rajzolt térképre, amit 1877-ben vetett papírra Magyar János városi mérnök.
Gőzerővel szortírozzák a szervezők, a szegedi Dekameron és Könyvmoly antikvárium munkatársai azokat a könyveket és nyomtatványokat, amelyek a kilencedik szegedi könyvárverésen szerepelnek majd.
– Négyszázötven könyvre lehet licitálni, ezek egyharmadát az elmúlt egy hónapban, kifejezetten az aukcióra adták be hozzánk – tudtuk meg Jakó Csabától. A Dekameron vezetője elmondta, az idén különösen erős anyagot sikerült összeállítaniuk, ami azt bizonyítja, hogy érdekes-értékes nyomtatványokból még mindig bőven akad a magángyűjteményekben.

Tavaly például Weöres Sándor egyik dedikált cikkéért adták a legtöbbet – 150 ezer forintért ütötték le. A költő most is szerepel az „étlapon", hasonlóan érdekes alkotásaival: egy autográf kézírással papírra vetett és eddig kiadatlan versével, valamint három olyan gépelt versváltozattal, amelyekbe saját kezűleg javított bele és alá is írta ezeket. – A korábbiakhoz képest rengeteg a dedikált és aláírt mű – büszkélkedett Jakó Csaba. Weöresön kívül például Babits Mihály és a szegedi Bálint Sándor dedikált műveire is lehet majd licitálni a november 3-i aukción.

A kalapács alá kerülő tételek között az egyik legkülönlegesebb mégis az az 1914-ben kiadott falinaptár, ami a híres gyomai Kner nyomda gondozásában jelent meg, és Geiger Richárd festőművész készített hozzá illusztrációit. – Tovább növeli az értékét, hogy a naptár hiánytalan, és nem írtak bele – mutatta az üzletvezető. Az aukción ritka szegedi alkotások is szerepelnek majd. Ilyen például az a prospektus, amit címlapja szerint Márton István, az „Alföld legelső és legrégibb tekeasztal gyártó ipartelepének" tulajdonosa adott ki valamikor a századfordulón. A füzetecskében biliárdasztalokat hirdetnek megvásárlásra. Ugyancsak csemegének számít az a vélhetően egy textillapra felrajzolt Szeged térkép, amit a nagy árvíz előtt, 1877-ben saját kezűleg vetett papírra Magyar János, városi mérnök. – A ritkaságok listája még bővülhet, hiszen szeptember 20-áig még lehet beadni könyveket az árverésre – mondta Jakó Csaba.

Az aukcióra bocsátott művekből október közepére készül egy katalógus, amely a kalapács alá kerülő tételeket, és azok kikiáltási árát tartalmazza majd. A füzethez október 20-ától lehet majd hozzájutni a szegedi antikváriumokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatástalan maradt a szegedi koldusrendelet

Szeged - Szegeden láthatóan nem érte el a célját az úgynevezett koldusrendelet. Reggelenként a… Tovább olvasom